Få inspiration til en lidt grønnere jul!

Tilmeld dig et nyhedsbrev, og få mine tips til en lidt grønnere, lidt grovere og lidt sødere jul!

Risalamande af risengrød – klassisk juledessert

Den dejligste risalamande med mandler, der snyder, og ægte vanilje. Her får du min opskrift på risalamande lavet med risengrød.

Opskrift på risalamande af risengrød

Er du også en af dem, der aldrig er vokset fra at elske risengrød (kan man det, spørger jeg – ja, siger min mand), så kan det være praktisk, at en lave risalamande af en rest kold risengrød. Derfor har jeg lavet en opskrift her, der kan begge dele:

Du kan lave risalamande fra bunden (hvor du starter med at koge risengrøden).

Og du kan lave risalamande af kold risengrød. Se lige under opskriften, hvor jeg beskriver det step by step.

Risalamande af risengrød

Risalamande af risengrød

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 35 minutter
Køletid 2 timer
Samlet 2 timer 50 minutter
Giv de første stjerner!
Den uundværlige dessert juleaften! Blød og cremet, med dejlig smag af vanilje og knas af mandler.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Til risengrøden skal du bruge:

Til risalamanden skal du også bruge

  • 2 spsk sukker (alternativt 2,5 spsk flormelis)
  • ½ tsk vaniljepulver (alternativt 1vaniljestang, skal koges med i grøden til sidst)
  • salt (mellem to fingre)
  • 50 g mandler
  • 3 dl piskefløde

Topping?

  • mandelsplitter (ristede)

Husk hel mandel og mandelgave!

Sådan gør du: 

Risengrøden først

  • Jeg bruger gerne mikroovnen, hvor risengrøden ikke brænder på. Du kan selvfølgelig også bruge gryde – og evt. dynetrick, se nedenfor.
    Tip: Brug en skål eller gryde, der er rigeligt stor, så du ikke risikerer, at grøden bobler over.
  • Skyl risene godt et par gange, og dryp dem af.
  • Kog vandet op, og drys risene i. Tilsæt så sødmælken, og kog op.
  • I mikroovnen: Læg låg på (fx en tallerken), og lad det simre et par minutter. Sluk, rør rundt og lad det hvile 10 minutter. Gentag ca. 5 gange, til grøden er cremet og ret blød.
    I gryde: Lad grøden koge blidt, mens du konstant rører rundt i 2 minutter. Sluk, og lad grøden hvile under låg 10 minutter. Gentag ca. 5 gange, til grøden er cremet og ret blød.
    Tip: Bruger du vaniljestang: Flæk den, skrab kornene ud, og tilsæt, når du koger grøden op sidste gang. Rør godt rundt.
  • OBS – grøden stivner noget, når den køler af. Så kog den ikke for stiv.
  • Når grøden er kogt: Tilsæt sukker, evt. vaniljepulver og salt, rør rundt, og sæt grøden køligt. Rør evt. rundt i den efter en halv time, så sukkeret bliver helt opløst.
  • Kog mandlerne 1-2 minutter. Hæld kogevandet fra og hæld koldt vand over. Nu kan du smutte og snitte. HUSK at gemme én hel, og snit ikke for fint. Der må gerne være nogen, der snyder lidt.
  • Rist evt. mandelsplitter på en tør pande. Køl af.
  • Et par timer før spisetid: Rør de snittede mandler i grøden. Hvis grøden er blevet helt bom-stiv, kan du bløde den op med lidt frisk mælk.
  • Pisk fløden. Vend det meste af fløden i grøden – hold måske 1/4 tilbage. Vurdér så, om du vil bruge resten. Op i en pæn skål, og voilá, så var det heller ikke sværere. Sæt risalamanden på køl, til den skal serveres.
  • Kirsebærsaucen: Den skal bare lunes i en gryde og smages til. (Med mindre du hører til de 7 % af danskerne, der foretrækker kold kirsebærsauce – og ja, det tal er noget, jeg har læst mig til i min avis).
  • Drys evt. ristede mandelsplitter over risalamanden, og server med kirsebærsaucen. Husk at tilsætte en hel mandel juleaften.

Muttis tips

Vanilje: Du kan også bruge vaniljestang. Til 4 personer anbefaler jeg 1 vaniljestang. Hvis du koger risengrøden kun til risalamande, så flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og lad det hele koge med i grøden til sidst. Hvis du bruger en rest risengrød, så er det nemmest at fordele vaniljen, hvis du bruger vaniljepulver.
 
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Print
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Har du en rest kold risengrød?

Der er mange, der har en tradition for at spise risengrød i dagene op til jul, og hvis du har en rest derfra, kan du sagtens bruge den til risalamanden.

  • Start med at røre risengrøden op med lidt (fed) mælk, så den bliver blødere.
  • Tilsæt så god vanilje (vaniljepulver) og sukker/flormelis, se mængderne i opskriften. Rør det i grøden, og lad det stå lidt. Rør igen et par gange, så sukket bliver helt opløst og fordelt.
  • Rør så de smuttede, hakkede mandler i.
  • Og vend sammen med fløden til sidst.

Voilá, der er risalamande af risengrød.

Kirsebærsaucen køber jeg mig til – for jeg har fundet et par stykker, der smager helt forrygende. Mere om det under opskriften.

Hvilken vanilje?

Hvis du laver risalamande af en rest kold risengrød, anbefaler jeg, at du bruger vaniljepulver, fordi det er nemmest at fordele.

Hvis du koger risengrøden til risalamande specifikt, så tilsæt i stedet vaniljestang i slutningen af kogetiden. Flæk den, og skrab kornene ud, og lad både korn og den tomme bælg koge med. Til portionen her skal du bruge 1 vaniljestang (den typiske vaniljestang fra supermarkedet). Hvis du har fat i en fed luksusvaniljestang, kan du nøjes med en halv.

Hvor meget risengrød til risalamande?

Portionen her er umiddelbart beregnet til 4 personer, men det er vist ret forskelligt, hvor store portioner man foretrækker. Når vi er 4, er der nok – også til dem, der liiige skal have en ekstra lidt mindre portion efter første runde. Typisk er folk ret mætte efter julemiddagen, men risalamande har man åbenbart en ekstra mave til.

Hvis du serverer som små ‘restaurantportioner’, fx i dessertglas, rækker portionen noget længere.

Med det sagt, så anbefaler jeg til 4 personer:

  • 6-7 dl risengrød
  • 3 dl fløde.
  • Plus sukker, mandler, vanilje og en anelse salt.

Har du altid fået risalamande?

Som barn fik jeg faktisk aldrig risalamande. Juleaften fik vi risengrød (!), et levn fra min fars familie, hvor man fik grød før julemiddagen for at mætte de mange munde på forhånd. Grød var trods alt billigere end den steg, der kom efter, og der var mange børn i den familie. Jeg vil tro, det var et meget almindeligt trick dengang.

Nå, men risalamande kom først ind i mit liv, da jeg selv fik børn, og min mand så helt forkert ud i hovedet ved tanken om risengrød. Det forstår jeg godt – nu.

Risalamande uden at brænde grøden på

Du får lige nogle af mine tricks til at komme godt fra start med risalamanden:

  • Kog vaniljen med i risengrøden i slutningen af kogetiden. Hvis du laver risengrøden kun til risalamande, så brug en vaniljestang, og sørg for at få al smagen med også fra selve stangen. Hvis du laver risalamande af en rest risengrød, kan du selvfølgelig tilsætte vaniljen senere (brug vaniljepulver).
  • Kog risengrøden som ‘intervalkogning’ – enten i mikroovn eller gryde. Så slipper du for, den brænder på, og du får en vidunderlig cremet konsistens. Mikroovnen er god, , hvis du har en god stor skål at koge grøden i. Først skal vandet koge op, så drysser du risene i og koger op igen i et par minutter. Lad grøden hvile 10 minutter, og gentag: 2 minutters kogetid, 10 minutters hvile. Hvis du bruger gryde, så rør rundt konstant, mens du koger grøden. Så brænder den aldrig på. I mikroovn: Husk at bruge helt lav effekt, når grøden først er kogt op.
  • Eller brug det gode gamle høkassetrick (nu dynetrick): Brug gerne en støbejernsgryde, der holder godt på varmen.
    Kog mælken forsigtigt op i gryden, drys risene i og tilsæt vaniljen. Lad det koge 5 minutter, mens du rører konstant. Mælken kan så let brænde på. Og giv så grøden en lang lur under dynen. Pak gryden ind i et stort håndklæde – evt. en bordskåner under først – og put den under et par dyner i en times tid.

Risalamande uden ubudne gæster …

Husk, at varm mad – og det gælder også risengrød – ikke må stå og være lunken i mange timer. Så risikerer risalamanden at blive en bakteriebombe, og den slags vil du nok helst ikke servere til jul.

Hvis du laver grøden i god tid, skal du sætte den i køleskabet (eller udenfor, hvis der er køleskabskoldt), når den er kogt færdig.

HUSK: Mandelgaven 🙂

Jeg kan huske, at Eva, min ældste, på et tidspunkt mente, at risalamande var lige så godt som en skrabekalender. Lidt ude af kontekst, måske, men I get the point: Man ved aldrig, om der er gevinst – oftest ikke. Jeg synes nu, risalamande smager noget bedre. Og der er trods alt gevinst lidt oftere.

Dette bare for at minde om mandelgaven. Helst en, alle kan blive glad for. Jeg kan huske, at min far (ja, nu er han der igen) – altid købte noget, han selv ønskede sig, og som til gengæld var helt og aldeles uinteressant for mig (yngst i familien). Men det skal da siges til hans ros, at han også for det meste vandt mandelgaven selv og blev vældig tilfreds. Der var ikke meget mandelsnyd ved det julebord, i hvert fald ikke til børnenes fordel.

Alt det før risalamanden

Nok om det. Hvis du nu står og mangler en god opskrift på det, der kommer før risalamanden, så skynd dig at hoppe videre til juleanden, en af julens mange salater, eller måske en vegetarisk julepostej.

And i stegepose – uden stress
Stegeposen og lidt planlægning redder min juleaften (og Mortens aften). Anden bliver saftig, ovnen bliver ikke svinet til, og der bliver masser af god fond til saucen.
Gå til opskrift
Andesteg i stegepose
Rødkålssalat med appelsin og tyttebærdressing
En rødkålssalat med det lille ekstra, der tager den til næste niveau: Honningglaserede nødder med kanel. Og en himmelsk tyttebærdressing.
Gå til opskrift
Rødkålssalat med appelsin og tyttebærdressing
Nøddepostej med svampe og svampesauce
Vegetarens julesteg, kunne man sige. I hvert fald en skøn nøddepostej med svampe, og den smager godt både til jul – og resten af året.
Gå til opskrift
Vegetarisk nøddepostej med svampe og svampesauce

Glædelig jul!

Tips! Kirsebærsauce og dessertvin

Det er ikke meget kirsebærsauce, jeg spiser i løbet af et år, så jeg tillader mig at gå efter den bedste til jul. I mange år har jeg sværget til den fra Selleberg – lavet på fynske kirsebær, og den smager intenst af sommer.

Men den er ikke altid nem at få fat i. Så i år gik jeg i Alma og fandt en, der var lavet med rom. Heller ikke dårligt!

Dessertvinen går jeg heller ikke på kompromis med. Da jeg først fik smagt kirsebærvinen fra Frederiksdal, var jeg solgt. Og den minder (heldigvis!) på ingen måde om den billige kirsebærvin, vi slæbte med hjem fra Tyskland i gamle dage 😉

Igen, hvis jeg ikke får fat i den, har jeg en privat leverandør af hjemmelavet kirsebærvin, og den smager helt magisk. Og ellers findes der jo utallige portvine og andre hedvine, der gør jobbet ganske godt. Du har nok din egen favorit også.

Risalamande af risengrød
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Din bedømmelse:




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments