Risalamande af risengrød – klassisk juledessert

Når vi siger jul, siger vi også risalamande. Med mandler, der snyder, med ægte vanilje og den bedste købte kirsebærsauce. Se hvilken!

Har du en rest kold risengrød?

Der er mange, der har en tradition for at spise risengrød i dagene op til jul, og hvis du har en rest derfra, kan du sagtens bruge den til risalamanden. Brug mængderne i opskriften – den passer til 4 personer og en rest på 6-7 dl risengrød.

  • Start med at røre den op med lidt (fed) mælk, så den bliver blødere.
  • Tilsæt så god vanilje (vaniljepulver) og sukker. Hvis du bruger vaniljestang, så flæk den, skrab kornene ud, og mos dem sammen med lidt sukker. Rør det i grøden, og lad det stå lidt. Rør igen et par gange, så sukket smelter.
  • Rør så de smuttede, hakkede mandler i.
  • Og vend fløden i til sidst.

Voilá, der er risalamande af kold risengrød.

Kirsebærsaucen køber jeg mig til – for jeg har fundet en, der smager helt forrygende. Mere om det under opskriften.

Risalamande af risengrød

Risalamande af risengrød

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 35 minutter
Køletid 2 timer
Samlet 2 timer 50 minutter
Giv de første stjerner!
Den uundværlige dessert juleaften! Blød og cremet, med dejlig smag af vanilje og knas af mandler.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Til risengrøden skal du bruge:

  • 90 g grødris
  • 1 dl vand
  • 6 dl sødmælk
  • ½ stang vanilje (flækket og kornene skrabet ud)

Til risalamanden skal du også bruge

  • 1 spsk sukker (smag til)
  • et nip salt
  • 50 g mandler
  • 2 dl piskefløde

Kirsebærsaucen

  • Jeg køber min kirsebærsauce. Helst den fra Selleberg.
  • Smag evt. til med lidt af din dessertvin. Fx kirsebærvinen fra Frederiksdal eller portvin

Topping?

  • evt. mandelsplitter (ristede)

Husk mandelgave!

Sådan gør du: 

Risengrøden først

  • Jeg bruger altid mikroovnen, hvor risengrøden ikke brænder på.
    Du kan selvfølgelig også bruge gryde – og evt. dynetrick, se nedenfor.
    Tip: Brug en skål eller gryde, der er rigeligt stor, så du ikke risikerer, at grøden bobler over.
  • Kog vandet op, og drys risene i.
  • Skrab kornene ud af vaniljestangen, og tilsæt begge dele. Tilsæt også mælken.
    I mikroovnen: Læg låg på (fx en tallerken) og lad det simre ca. 35 minutter. Kig til grøden et par gange, og rør rundt.
    I gryde: Kog grøden op, mens du konstant rører rundt. Skru så ned til ganske svag varme, rør videre i et minuts tid, og læg låg på. Lad grøden simre i ca. 35 minutter, hvor du rører af og til.
  • OBS – risene skal være møre, men grøden må gerne være ret blød – den stivner noget, når den køler af.
  • Når grøden er kogt: Tilsæt sukker og salt, rør rundt, og sæt grøden køligt. Rør evt. rundt i den efter en halv time, så sukkeret bliver helt opløst.
  • Kog mandlerne 1-2 minutter. Hæld kogevandet fra og hæld koldt vand over. Nu kan du smutte og snitte. HUSK at gemme én hel, og snit ikke for fint. Der må gerne være nogen, der snyder lidt.
  • Rist evt. mandelsplitter på en tør pande. Køl af.
  • Et par timer før spisetid: Tag vaniljestangen op. Rør de snittede mandler i grøden, og gem evt. lidt til at drysse ovenpå. Hvis grøden er blevet helt bom-stiv, kan du bløde den op med lidt frisk mælk.
  • Pisk fløden ikke alt for stiv. Tag så en skefuld af grøden ad gangen, og bland den i flødeskummet. Det tager lidt længere tid end bare at røre det hele sammen, men konsistensen bliver i top! Op i en pæn skål, og voilá, så var det heller ikke sværere. Sæt risalamanden på køl, til den skal serveres.
  • Kirsebærsaucen: Den skal bare lunes i en gryde og smages til. (Med mindre du hører til de 7 % af danskerne, der foretrækker kold kirsebærsauce – og ja, det tal er noget, jeg har læst mig til i min avis).
  • Drys evt. ristede mandelsplitter over risalamanden, og server med kirsebærsaucen. Husk at tilsætte en hel mandel juleaften.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Har du altid fået risalamande?

Som barn fik jeg faktisk aldrig risalamande. Juleaften fik vi risengrød (!), et levn fra min fars familie, hvor man fik grød før julemiddagen for at mætte de mange munde på forhånd. Grød var trods alt billigere end den steg, der kom efter, og der var mange børn i den familie. Jeg vil tro, det var et meget almindeligt trick dengang.

Nå, men risalamande kom først ind i mit liv, da jeg selv fik børn, og min mand så helt forkert ud i hovedet ved tanken om risengrød. Det forstår jeg godt – nu.

Risalamande af kold risengrød

Risalamande uden at brænde grøden på

Du får lige nogle af mine tricks til at komme godt fra start med risalamanden:

  • Kog vaniljen med i risengrøden fra starten. Så får du al smagen med også fra selve stangen. Hvis du laver risalamande af en rest risengrød, kan du selvfølgelig tilsætte vaniljen senere (brug gerne vaniljepulver). Se nedenfor.
  • Kog risengrøden i mikroovnen. Godt trick, hvis du har en god stor skål at gøre det i. Først skal mælken koge op, så drysser du risene i, tilsætter vaniljen og lader den simre på lav effekt  i ca. 3 kvarter. Så brænder risengrøden aldrig på, og hvis bare skålen er stor nok, koger den heller ikke over.
  • Eller brug det gode gamle høkassetrick (nu dynetrick): Brug gerne en støbejernsgryde, der holder godt på varmen.
    Kog mælken forsigtigt op i gryden, drys risene i og tilsæt vaniljen. Lad det koge 5 minutter, mens du rører konstant. Mælken kan så let brænde på. Og giv så grøden en lang lur under dynen. Pak gryden ind i et stort håndklæde – evt. en bordskåner under først – og put den under et par dyner i en times tid.

Risalamande uden ubudne gæster …

Husk, at varm mad – og det gælder også risengrød – ikke må stå og være lunken i mange timer. Så risikerer risalamanden at blive en bakteriebombe, og den slags vil du nok helst ikke servere til jul.

Hvis du laver grøden i god tid, skal du sætte den i køleskabet (eller udenfor, hvis der er køleskabskoldt), når den er kogt færdig.

HUSK: Mandelgaven 🙂

Jeg kan huske, at Eva, min ældste, på et tidspunkt mente, at risalamande var lige så godt som en skrabekalender. Lidt ude af kontekst, måske, men I get the point. Jeg synes nu, risalamande smager noget bedre. Og der er trods alt gevinst lidt oftere.

Dette bare for at minde om mandelgaven. Helst en, alle kan blive glad for. Jeg kan huske, at min far (ja, nu er han der igen) – altid købte noget, han selv ønskede sig, og som til gengæld var helt og aldeles uinteressant for mig (yngst i familien). Men det skal da siges til hans ros, at han også for det meste vandt mandelgaven selv og blev vældig tilfreds. Der var ikke meget mandelsnyd ved det julebord, i hvert fald ikke til børnenes fordel.

Risalamande af kold risengrød

Alt det før risalamanden

Nok om det. Hvis du nu står og mangler en god opskrift på det, der kommer før risalamanden, så skynd dig at hoppe videre til juleanden, en af julens mange salater, eller måske en vegetarisk julepostej.

And i stegepose – uden stress
Stegeposen og lidt planlægning redder min juleaften (og Mortens aften). Anden bliver saftig, ovnen bliver ikke svinet til, og der bliver masser af god fond til saucen.
Gå til opskrift
Andesteg i stegepose
Rødkålssalat med appelsin og tyttebærdressing
En rødkålssalat med det lille ekstra, der tager den til næste niveau: Honningglaserede nødder med kanel. Og en himmelsk tyttebærdressing.
Gå til opskrift
Rødkålssalat med appelsin og tyttebærdressing
Nøddepostej med svampe og svampesauce
Vegetarens julesteg, kunne man sige. I hvert fald en skøn nøddepostej med svampe, og den smager godt både til jul, til en julefrokost – og mellem nytår og jul 😉
Gå til opskrift
Vegetarisk nøddepostej med svampe og svampesauce

Glædelig jul!

Tips! Kirsebærsauce og dessertvin

Det er ikke meget kirsebærsauce, jeg spiser i løbet af et år, så jeg køber den bedste. Min favorit er fra Selleberg – lavet på fynske kirsebær, og den smager intenst af sommer.

Dessertvinen går jeg heller ikke på kompromis med. Da jeg først fik smagt kirsebærvinen fra Frederiksdal, var jeg solgt. Og den minder (heldigvis!) på ingen måde om den billige kirsebærvin, vi slæbte med hjem fra Tyskland i gamle dage 😉

Risalamande af kold risengrød
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Ingen kommentarer endnu

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse:




  1. Wow, der må vi give Eva ret. Vi kunne ikke have formuleret det bedre selv! Hvorfor er der så længe til jul?