Følg med her:
Nem risotto med kantareller – eller andre svampe
Risottoris. Parmesan. Kantareller. Risotto med kantareller kan ikke gå helt galt, og det gjorde det heller ikke, da jeg – inspireret af Enomania og Henrik – genopfandt min barndoms kærlighed til risotto. Risotto er næsten som slik til aftensmad, og det er nok fordi, man får en mundfuld koncentreret umami hver gang. Tak parmesan. Tak kantareller.
Vi samler kantareller om sommeren, og de er selvfølgelig bedst, når de er helt friske. Men vi elsker risotto med kantareller, så vi fryser også ned i små bøtter til vinteren. Det kan man godt. Og så er det virkelig nemt, når der skal laves risotto!
Hvis du ikke har kantareller, kan du bruge andre svampe. Risotto udmærker sig i øvrigt ved at smage godt med rigtig mange forskellige ting. Tips følger for neden.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til basis risottoen (risotto bianco) skal du bruge:
- 3 stængler bladselleri
- 1 løg (gerne rødløg, alternativt 3 skalotter)
- 2 fed hvidløg
- 300 g risottoris
- 100 g parmesan
- 1 l grønsagsbouillon
- 1,5 spsk olivenolie
- 1 spsk smør
- 2 dl tør vermouth (eller hvidvin)
- salt og peber
- frisk citronsaft efter smag
- parmesan (til servering)
Til kantarellerne skal du bruge:
- 200 g kantareller (eller andre gode svampe)
- 2 tsk olivenolie
- frisk timian (alt hvad du lyster)
- salt og peber
Sådan gør du:
- Start med at hakke bladselleri, løg og hvidløg fint.
- Vej risene af.
- Riv parmesanosten fint. Gerne lidt ekstra til at servere ved siden af i en skål.
- Gør bouillon klar i et målebæger.
- Sæt så teflonpanden over ved middel varme, og smelt smør og olivenolie på den. Tilsæt de hakkede ingredienser, og vend jævnligt rundt i det, indtil de er møre og klare. De må ikke brune! Så hellere skru lidt ned for varmen.
- Skru nu kortvarigt op for varmen og tilsæt risene. Vend hurtigt rundt i et minuts tid – til risene er blevet brandvarme (mærk efter med fingrene, forsigtigt). Hæld så vermouth/hvidvin over, og ned med varmen igen. Vend rundt, indtil vinen er dampet helt af.
- Tilsæt nu din bouillon – næsten det hele på én gang. Og kig på dit ur. Om ca. 20 minutter har risene fået nok. Du skal bare røre lidt rundt ind imellem, ikke andet. Tilsæt resten af bouillonen undervejs.
- Test, at risene er netop al dente. Med bid. Du kan give din risotto lidt ekstra vand, hvis den er blevet for tør.
- Tag panden af varmen et par minutter, og tilsæt kantareller og parmesan. Smag til med salt og peber (vær varsom med saltet, da osten er meget salt). Og tilsæt ekstra væde, hvis risottoen er blevet lige lovlig fast.
- Servér straks!
Imens risottoen simrer – gør kantarellerne klar:
- Rens kantarellerne. Skyl timian, og dup den tør med et viskestykke. Pil timianbladene af stilkene.
- Sæt en pande over med god varme, smid svampene på (med kun lidt fedtstof), og lad dem dampe ind. De kan afgive rigtig meget væde, så vær tålmodig og vend rundt i dem undervejs. Pludselig er væden væk. (Hvis du har købt kantareller, kan de være så tørre, at de ikke afgiver væde. Vær mere varsom med varmen).
- Tag kantarellerne af varmen og vend rundt med timian. Smag til med citronsaft, salt og peber. Klar. Sæt dem til side.
Lav din risotto på pande. Ja, det mener jeg!
I stedet for en gryde, skal du bruge en god stor pande (!) med teflon-belægning. Og så ellers bare i gang …
Risotto plejer at være noget med at stå og røre i evigheder i en gryde (eller i hvert fald i 20 minutter). Men hvorfor gøre det så besværligt, når det kan være nemt? Jeg har luret min lokale italiener, og han har en meget nemmere metode. Jeps. Og hans risotto er aldeles himmelsk, så hvorfor ikke …
OBS! Hvis du skal lave en større portion risotto, skal du bruge mere end én pande. Eller ta’ en gryde.
Denne portion rækker til to, måske tre. Kommer lidt an på sulten og tilbehøret. Her blev den serveret med nogle panderistede græskartern.
Tip til ekstra cremet risotto:
Du kan tilsætte blendede grønsager – fx stokken fra en broccoli, jordskokker, græskar, knoldselleri, rødbede osv.
Tips om tilbehør til risotto
Jeg elsker grønt tilbehør, fx
- let dampede asparges, broccoli eller som her ristede broccolini
- friskbælgede ærter, der har været et hurtigt dyp i kogende vand
- auberginer, rødløg og squash i tern, ovnbagt med olivenolie, hvidløg og timian (og salt og peber)
Du kan også prøve
- stegt fisk, fx kulmule
- lynstegte kammuslinger
- stegte kæmperejer
- ovnstegt lyst fjerkræ
Eller hvad du nu bare elsker. Risotto med svampe er godt med stort set det hele 🙂
Tak for at gøre risotto SÅ meget enklere at have med at gøre! Smager skønt, tak for mad!
Hej Christina, ja er det ikke genialt? Godt det virker ? Dejligt du tog dig tid til en kommentar, tusind tak!
Kh Bodil
Hej
Mega god Og nem risotto vi brugte kantareller og Karl Johan svampe – det bliver ikke sidste gang vi laver det og jeg anbefaler den til alle mine svampe venner?Pia
Hej Pia, det var dog en skøn kommentar, tusind tak! Vi har også lavet den et par gange i år allerede – og gemt masser af kantareller til vinterens risottoer 😉
Kh Bodil
Hej
Jeg prøve at lave min risotto i en høj pande. Bruger du låg under kogetiden?
Mvh. Janne
Hej Janne
nej, jeg bruger en pande uden låg ◡̈ God fornøjelse!
Kh Bodil