Følg med her:
Nem risotto med kantareller – eller andre svampe
Risotto med kantareller er hurtigt blevet en klassiker hos os. Her får en en nem opskrift, der ikke bliver lavet i gryde, men på pande. Jeps!

Risottoris. Parmesan. Kantareller. Risotto med kantareller kan ikke gå helt galt, og det gjorde det heller ikke, da jeg – inspireret af Enomania og Henrik – genopfandt min barndoms kærlighed til risotto. Risotto er næsten som slik til aftensmad, og det er nok fordi, man får en mundfuld koncentreret umami hver gang. Tak parmesan. Tak kantareller.
Risotto med kantareller – friske eller fra fryseren
Vi samler kantareller om sommeren, og de er selvfølgelig bedst, når de er helt friske. Men vi elsker risotto med kantareller, så vi fryser også ned i små bøtter til vinteren. Det kan man godt. Og så er det virkelig nemt, når der skal laves risotto!
Hvis du ikke har kantareller, kan du bruge andre svampe. Risotto udmærker sig i øvrigt ved at smage godt med rigtig mange forskellige ting. Tips følger for neden.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til basis risottoen (risotto bianco) skal du bruge:
- 3 stængler bladselleri
- 1 løg (gerne rødløg, alternativt 3 skalotter)
- 2 fed hvidløg
- 300 g risottoris
- 100 g parmesan
- 1 l grønsagsbouillon
- 1,5 spsk olivenolie
- 1 spsk smør
- 2 dl tør vermouth (eller hvidvin)
- salt og friskkværnet peber
- frisk citronsaft efter smag
- parmesan (til servering)
Til kantarellerne skal du bruge:
- 200 g kantareller (eller andre gode svampe)
- 2 tsk olivenolie
- citronsaft
- frisk timian (alt hvad du lyster)
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du:
- Start med at hakke bladselleri, løg og hvidløg fint.
- Vej risene af.
- Riv parmesanosten fint. Gerne lidt ekstra til at servere ved siden af i en skål.
- Gør bouillon klar i et målebæger.
- Sæt så teflonpanden over ved middel varme, og smelt smør og olivenolie på den. Tilsæt de hakkede ingredienser, og vend jævnligt rundt i det, indtil de er møre og klare. De må ikke brune! Så hellere skru lidt ned for varmen.
- Skru nu kortvarigt op for varmen og tilsæt risene. Vend hurtigt rundt i et minuts tid – til risene er blevet brandvarme (mærk efter med fingrene, forsigtigt). Hæld så vermouth/hvidvin over, og ned med varmen igen. Vend rundt, indtil vinen er dampet helt af.
- Tilsæt nu din bouillon – næsten det hele på én gang. Og kig på dit ur. Om ca. 18 minutter har risene fået nok. Du skal bare røre lidt rundt ind imellem, ikke andet. Tilsæt resten af bouillonen undervejs.
- Imens: Rens kantarellerne, og steg dem på en god varm pande i lidt olivenolie eller smør, til de har smidt væden. Tag kantarellerne af varmen og vend rundt med timian. Smag til med citronsaft, salt og peber. Klar.
- Test, at risene er netop al dente. Med bid. Du kan give din risotto lidt ekstra vand, hvis den er blevet for tør.
- Tag panden af varmen et par minutter, og tilsæt kantareller og parmesan. Smag til med salt og peber (vær varsom med saltet, da osten er meget salt). Og tilsæt ekstra væde, hvis risottoen er blevet lige lovlig fast.
- Servér straks!
Lav din risotto på pande. Ja, det mener jeg!
I stedet for en gryde, skal du bruge en god stor pande (!) med teflon-belægning. Og så ellers bare i gang …
Risotto plejer at være noget med at stå og røre i evigheder i en gryde (eller i hvert fald i 15-20 minutter). Men hvorfor gøre det så besværligt, når det kan være nemt? Jeg har luret min lokale italiener, og han har en meget nemmere metode. Jeps. Og hans risotto er aldeles himmelsk, så hvorfor ikke …
Når du bruger italienerens dovne metode, får du også tid til at rense kantareller og riste dem, mens risene bliver møre på panden.
OBS! Hvis du skal lave en større portion risotto, skal du bruge mere end én pande. Eller ta’ en gryde.
Denne portion rækker til 4. Kommer lidt an på sulten og tilbehøret. Se tips om tilbehør nedenfor.
Tip til ekstra cremet risotto:
Du kan tilsætte blendede, tilberedte grønsager – fx stokken fra en broccoli, jordskokker, græskar, knoldselleri, rødbede osv.
Du kan også tilsætte 2-3 spsk mascarpone, hvis du foretrækker den slags cremet …

Tips om tilbehør til risotto
Risotto med kantareller er den fineste ret helt i sig selv. Men hvis du som jeg elsker grønt tilbehør, kan du prøve fx
- Let dampede asparges, broccoli eller ristede broccolini
- Friskbælgede ærter, der har været et hurtigt dyp i kogende vand
- Ovnbagte auberginer, rødløg og squash i tern, vendt med olivenolie, hvidløg og timian (og salt og peber)
- En kålsalat, der passer til årstiden (jeg tager den gerne som en forret)
Du kan også prøve
- Stegt fisk, fx kulmule
- Lynstegte kammuslinger
- Stegte kæmperejer
- Ovnstegt lyst fjerkræ
Eller hvad du nu bare elsker. Risotto med svampe er godt med stort set det hele 🙂
Tak for at gøre risotto SÅ meget enklere at have med at gøre! Smager skønt, tak for mad!
Hej Christina, ja er det ikke genialt? Godt det virker ? Dejligt du tog dig tid til en kommentar, tusind tak!
Kh Bodil
Hej
Mega god Og nem risotto vi brugte kantareller og Karl Johan svampe – det bliver ikke sidste gang vi laver det og jeg anbefaler den til alle mine svampe venner?Pia
Hej Pia, det var dog en skøn kommentar, tusind tak! Vi har også lavet den et par gange i år allerede – og gemt masser af kantareller til vinterens risottoer 😉
Kh Bodil
Hej
Jeg prøve at lave min risotto i en høj pande. Bruger du låg under kogetiden?
Mvh. Janne
Hej Janne
nej, jeg bruger en pande uden låg ◡̈ God fornøjelse!
Kh Bodil