Følg med her:
Nem gulerodskage med banan – og citronfrosting
Gulerodskage med banan og lækker frosting – det er en skøn og saftig kage, som virkelig er nem at bage. En god sommerhuskage, hvor du hverken behøver den store indsats eller det store tekniske udstyr.
Gulerods-lagkage eller bradepandekage
Du kan bage den på to måder:
- Enten bare i en lille bradepande (ca. 20 * 30 cm) – den skal bage ca. 40 minutter.
- eller i en springform (ca. 22-24 cm Ø), hvor den bliver lidt højere, så du kan dele den og give den ekstra frosting mellem lagene.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til gulerodskagen skal du bruge:
- 150 g fint revet gulerod
- 1 citron (saft og fintrevet skal)
- 2 modne bananer
- 75 g valnødder
- 3 æg
- 125 g farin (eller muscovadosukker)
- 1,5 dl rapsolie
- 100 g fine havregryn
- 150 g hvedemel
- 2 tsk bagepulver
- ½ tsk natron
- 2 tsk stødt kanel
- ½ tsk stødt ingefær (evt.)
- 1 tsk vaniljesukker
- ½ tsk kardemomme
- ¼ tsk fint salt
Til frostingen skal du bruge – OBS: Lav dobbelt portion, hvis du vil lave kagen som lagkage!
- 2 citroner (skallen)
- 100 g smør
- 300 g flødeost
- 400 g flormelis
Til pynt:
- Ekstra hakkede valnødder
- 1 citron (skallen)
Sådan gør du:
- Beklæd din form med bagepapir. Tænd ovnen på 170 grader varmluft.
- Kagen først: Riv gulerod og citronskal, pres saften af citronen, mos bananerne og hak valnødderne.
- Pisk alle ingredienser til dejen sammen, og hæld dejen i formen. Bag ca. 50 minutter . Tjek med en gaffel eller tandstikker, at kagen er gennembagt. Lad den køle af på en bagerist.
- Når kagen er helt kold, lav frostingen: Riv citronen fint og rør/pisk først smør og flødeost sammen. Tilsæt så flormelis og citronskal. Jeg bruger en håndmixer – hvis du ikke kan få frostingen helt jævn, er stavblenderen en god hjælp.
- Flæk kagen i to, og fordel halvdelen af frostingen på den nederste bund og den anden halvdel på toppen.
- Pynt med hakkede valnødder og evt. ekstra revet citronskal.
Kagen, der (næsten) reddede en påskeferie
Min banan-gulerodskage kom til verden en påske, hvor jeg egentlig havde jeg planlagt en ferie med solskin på terrassen, gulerodskage – og Netflix på de kolde aftener i sommerhuset. Sådan gik det ikke … helt.
Solskin kom der ikke noget af, tværtimod gjorde vinteren come back med slud, blæst og snask. Min ellers netop overståede snue synes også, den kunne tage en runde mere. Og min nye internetudbyder havde sendt en defekt router, så no net, no Netflix.
Men besøg skulle vi ha’, og de skulle have kage. Egentlig havde jeg planlagt en gulerodskage, men så var der også to overmodne bananer på køkkenbordet. Jeg elsker banankage, så hvorfor ikke lave en fusion – en gulerodskage med banan?
Bananerne gør, at kagen ikke behøver helt så meget sukker. Men altså sund, det bliver den ikke. Især ikke med den frosting der … 😉
Gulerodskage til påske – med citron
For at give gulerodskagen lidt forårspræg og påskelook (mens det sneede derude), fik den også en citron, og det blev den på ingen måde ringere af.
På toppen selvfølgelig den uimodståelige frosting, også med citron. Og C-vitaminer 😉
En lidt grov gulerodskage
Som altid skulle jeg også eksperimentere lidt med melet. Ikke bare hvidt mel. Denne gang blev det hvad sommerhusskabet gemte, og der er altid havregryn.
Du kan sagtens bage kagen bare med hvedemel, men den får lidt mere bid (og fibre og den slags), hvis du bruger havregryn. Min erfaring siger også, at havregryn holder godt på fugten i bagværket.
Tip om sukker i din gulerodskage
Egentlig kan du bruge lige den slags sukker, du har i skabet. Det skal der nok komme en gulerodskage ud af (altså, hvis du bruger gulerødder). Men sukker er ikke bare sukker, og her får du lige mit smagshierarki over sukker:
- Hvidt sukker – det er bare sødt. Fint i fx vaniljekranse, der hellere skal smage af vanilje end andre krydderier.
- Rørsukker – lidt mere aromatisk. Bruger jeg til alt, hvor sukkersmagen ikke skal dominere.
- Farin – en blanding af sukker og rørsukkersirup. Lidt mere krydret og en god klassiker i danske småkager, honningkage og den slags.
- Lys muscovado – aromatisk sukker med karamelsmag. Den bruger jeg typisk i stedet for farin, hvis jeg skal flotte mig lidt.
- Mørk muscovado – knald på smagen og nærmest et strejf af lakrids!
Lidt underlig, at der ikke står mere i vejledningen mht. hvornår de enkelte ingredienser skal i, men kagen blev god og hurtigere færdig end beregnet, men det var nok pga. VARMLUFT, tænker jeg.
Pyntede med Nutella og valnødder og Påskeskum istedet for frostingen, da jeg ikke lige havde noget smøreost. 😉
Så GOD PÅSKE herfra 🐣
Hej Dorthe, tak for din kommentar – det lyder som om, jeg lige skal give den et serviceeftersyn 😃 Men herligt at høre, den blev god. Og den pynt der kunne da godt friste! God påske til jer 💛 kh Bodil