Marokkansk lammegryde med abrikoser – en rigtig simreret!

En smagfuld marokkansk lammegryde med arabiske krydderier og søde abrikoser. Mens den bobler på komfuret, kan du simre på sofaen!

Elsker du nem mad, der smager af meget – så er det simretid. Og hvorfor ikke simre noget, der smager af solskin? Med en marokkansk lammegryde får du hurtigt spicet din aftensmad op med arabiske varme krydderier – uden den behøver at blive stærk som i brændende. Den smager bare af en hel masse. Også sommersøde abrikoser.

Tjek hellere din krydderihylde, før du går i gang 🙂

Jeg har brugt lammeskank til min marokkanske lammegryde. En forholdsvis billig udskæring (i hvert fald hos min slagter på Istedgade). Den egner sig fremragende til den tålmodige simretid.

Marokkansk lammegryde med abrikoser

Marokkansk lammegryde med abrikoser

Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 3 timer 30 minutter
Samlet 4 timer
Giv de første stjerner!
Lam på marokkansk maner betyder masser af krydderier – men ikke stærkt. I stedet har gryden fået søde abrikoser, der får de små gryde-engle til at synge.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 4 lammeskanke (i alt ca. 1500 g)
  • olivenolie til at stege i
  • 2 løg
  • 2 gulerødder
  • 4 fed hvidløg
  • 1 tsk korianderfrø
  • 2 spsk tomatpure
  • 1 rød chili (eller efter smag)
  • 10 g frisk ingefær
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • 1 tsk fennikelfrø
  • 1 kanelstang (ca. 8 cm)
  • 2 hel stjerneanis
  • 150 g tørrede abrikoser
  • 8 dl vand
  • 1 appelsin
  • 4 stilke bladselleri (+ grønne blade fra stilkene til pynt)
  • salt og friskkværnet peber
  • 2 lime

Tilbehør fx:

  • marokkanske pandebrød (opskrift)
  • yoghurt naturel

Sådan gør du: 

  • Start med kødet: Brun lammekødet på alle sider i en pænt stor gryde – så godt du kan. Læg til side.
  • Hak løg, gulerødder og hvidløg, ikke for fint. Sauter dem i olivenolie – fortsæt i samme gryde – til de er næsten møre.
  • Knus korianderfrøene i en morter.
  • Riv ingefær fint. Fjern frøstanden fra chili, og hak chilien fint. Pres appelsin.
  • Tilsæt tomatpure, ingefær, chili, spidskommen, korianderfrø, fennikelfrø, kanelstang, stjerneanis, abrikoser, salt, appelsinsaft og vand. Rør rundt, og læg så lammeskankene op i gryden. Væsken skal næsten dække. Du kan evt. tilsætte lidt ekstra vand. Lad det koge op, og skru ned, så det bare lige simrer. Låg på. Lad det simre videre i ca. 3 timer, til kødet nærmest falder fra benene.
  • Hak selleri i tynde skiver, og tilsæt det 10 minutter før spisetid. Smag til med lime.
  • Ved servering: Hak de grønne blade fra selleristilkene, og drys dem over til pynt.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Begynd i god tid …

Simremad tager tid – til gengæld bliver lammekødet så mørt, at det falder fra benene, og det er som smør i munden. Den lange simretid gør også, at grønsagerne – og abrikoserne – koger helt ud i sovsen, så den bliver tyk og smager endnu bedre.

Faktisk lavede jeg denne pænt store portion til to – fordi vi elsker simrerester. De er bare endnu bedre dagen efter. Og dagen efter igen …

Marokkanske pandebrød

Tip om lammeskank

Jeg køber lammeskank hos min halalslagter på Istedgade. Han er ikke så religiøs med begrebet ‘skank’ – hos ham kan det både findes på forbenet (boven) og bagbenet (køllen). Det afhænger mest af, hvad han lige har i kølerummet. Og begge dele går fremragende i denne marokkanske lammegryde. Bare tjek, at benene ikke er for lange til din gryde, eller få din slagter til at save dem over.

Tilbehør til marokkansk lammegryde?

På billedet kan du måske lige ane nogle små runde brød. Det er min fortolkning af marokkanske pandebrød – med sesam, krydderier og kikærter (ja, vel er der kikærter i). De er sjove at lave – og de passer genialt til en simregryde. Bare lav dejen mindst 12 timer før, du vil bage brødene – og lav nu rigeligt. De smager saftsusme godt.

Jeg lavede også en spidskålssalat inspireret af Marokko. Med appelsinstykker, frisk mynte og ristede mandler – og med en lynhurtig dressing af appelsinsaft med et skvæt lime og rapsolie.

Prøv også en græsk lammegryde

Hvis du er vild med lam, der er så mørt, at det falder fra benene, kan du også prøve:

Græsk lammegryde med tomat og aubergine
Der er ikke sparet på smag og gode sager i denne lammegryde. Lad den simre længe, så får du det møreste lam på din tallerken.
Gå til opskrift
Græsk lammegryde
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: