Følg med her:
Marokkansk lammegryde med abrikoser – en rigtig simreret!
Elsker du nem mad, der smager af meget – så er det simretid. Og hvorfor ikke simre noget, der smager af solskin? Med en marokkansk lammegryde får du hurtigt spicet din aftensmad op med arabiske varme krydderier – uden den behøver at blive stærk som i brændende. Den smager bare af en hel masse. Også sommersøde abrikoser.
Tjek hellere din krydderihylde, før du går i gang 🙂
Jeg har brugt lammeskank til min marokkanske lammegryde. En forholdsvis billig udskæring (i hvert fald hos min slagter på Istedgade). Den egner sig fremragende til den tålmodige simretid.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 4 lammeskanke (i alt ca. 1500 g)
- olivenolie til at stege i
- 2 løg
- 2 gulerødder
- 4 fed hvidløg
- 1 tsk korianderfrø
- 2 spsk tomatpure
- 1 rød chili (eller efter smag)
- 10 g frisk ingefær
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk fennikelfrø
- 1 kanelstang (ca. 8 cm)
- 2 hel stjerneanis
- 150 g tørrede abrikoser
- 8 dl vand
- 1 appelsin
- 4 stilke bladselleri (+ grønne blade fra stilkene til pynt)
- salt og friskkværnet peber
- 2 lime
Tilbehør fx:
- marokkanske pandebrød (opskrift)
- yoghurt naturel
Sådan gør du:
- Start med kødet: Brun lammekødet på alle sider i en pænt stor gryde – så godt du kan. Læg til side.
- Hak løg, gulerødder og hvidløg, ikke for fint. Sauter dem i olivenolie – fortsæt i samme gryde – til de er næsten møre.
- Knus korianderfrøene i en morter.
- Riv ingefær fint. Fjern frøstanden fra chili, og hak chilien fint. Pres appelsin.
- Tilsæt tomatpure, ingefær, chili, spidskommen, korianderfrø, fennikelfrø, kanelstang, stjerneanis, abrikoser, salt, appelsinsaft og vand. Rør rundt, og læg så lammeskankene op i gryden. Væsken skal næsten dække. Du kan evt. tilsætte lidt ekstra vand. Lad det koge op, og skru ned, så det bare lige simrer. Låg på. Lad det simre videre i ca. 3 timer, til kødet nærmest falder fra benene.
- Hak selleri i tynde skiver, og tilsæt det 10 minutter før spisetid. Smag til med lime.
- Ved servering: Hak de grønne blade fra selleristilkene, og drys dem over til pynt.
Begynd i god tid …
Simremad tager tid – til gengæld bliver lammekødet så mørt, at det falder fra benene, og det er som smør i munden. Den lange simretid gør også, at grønsagerne – og abrikoserne – koger helt ud i sovsen, så den bliver tyk og smager endnu bedre.
Faktisk lavede jeg denne pænt store portion til to – fordi vi elsker simrerester. De er bare endnu bedre dagen efter. Og dagen efter igen …
Tip om lammeskank
Jeg køber lammeskank hos min halalslagter på Istedgade. Han er ikke så religiøs med begrebet ‘skank’ – hos ham kan det både findes på forbenet (boven) og bagbenet (køllen). Det afhænger mest af, hvad han lige har i kølerummet. Og begge dele går fremragende i denne marokkanske lammegryde. Bare tjek, at benene ikke er for lange til din gryde, eller få din slagter til at save dem over.
Tilbehør til marokkansk lammegryde?
På billedet kan du måske lige ane nogle små runde brød. Det er min fortolkning af marokkanske pandebrød – med sesam, krydderier og kikærter (ja, vel er der kikærter i). De er sjove at lave – og de passer genialt til en simregryde. Bare lav dejen mindst 12 timer før, du vil bage brødene – og lav nu rigeligt. De smager saftsusme godt.
Jeg lavede også en spidskålssalat inspireret af Marokko. Med appelsinstykker, frisk mynte og ristede mandler – og med en lynhurtig dressing af appelsinsaft med et skvæt lime og rapsolie.
Prøv også en græsk lammegryde
Hvis du er vild med lam, der er så mørt, at det falder fra benene, kan du også prøve: