Mange opskrifter med kylling

Da mine piger stadig boede hjemme, fik vi kylling hver uge, men slet ikke på samme måde. Nogle gange en hel kylling i römertopf, andre gange mindre udskæringer eller hakket – og det smarte er, at der findes kylling opskrifter til alle tilberedninger. I ovnen, på panden, i gryden, på grillen – og kylling er også velegnet i alt fra tærter og salater til madpakken.

Samtidig har kylling den fordel, at den kan smage af alt muligt! Kødet har ikke så meget smag i sig selv, så det tager nemt smag af de krydderier og ingredienser, det får selskab af. Hvis du vil marinere kylling, kan det gøres på bare et kvarter, hvis kødet er skåret ud.

Kylling skal altid gennemsteges

Husk, at du skal gennemstege kyllingen for at undgå problemer med bakterier. Stegetemperaturen skal være 75 grader, og den kan du tjekke med et stegetermometer, hvis du steger en hel kylling eller et stort kyllingbryst.

Hvilken kylling køber du?

Uha, det er et minefelt – men heldigvis er det ved at være slut med turbokyllingerne, der har et rigtig skidt liv, før de kommer på spisebordet derhjemme.

Tidligere har jeg typisk købt en langsomtvoksende kylling fra et opdræt på Fyn – Birgit bringer glad ud, også i København. Men hvis det er lidt mere akut, og du ikke har plads til så meget i fryseren, så ville jeg kigge lidt nærmere på dem i køledisken. Vælge en, der har haft et godt liv – med plads til motion og mulighed for at skrabe i jorden, støvbade, finde insekter og spise planter. Ja, den koster penge, sådan en. Men køber du en hel kylling, kan du også få flere måltider ud af den.

Kylling og klima

Selv spiser jeg mindre og mindre kød efterhånden, også mindre kylling. Men hvis du gerne vil holde fast i kødet – og samtidig skrue ned for klimabelastningen – er kylling et ganske godt valg. Lige som svinekød, faktisk. Oksekød udleder typisk 10-20 gange mere CO2 pr. kilo end kylling – alt efter hvordan du regner på det, og hvilke udskæringer du bruger.