Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Denne nemme thairet er proppet med gode grønsager i alle regnbuens farver. Smagt til med chili, ingefær, hvidløg og soya.

Nem aftensmad med mange grønsager

Min thai ret startede egentlig med, at jeg anskaffede mig en magimix foodprocessor. Den er helt absurd hurtig til at snitte og rive alverdens grønsager, og dem havde vi mange af i køleskabet. Så stod jeg der med et bjerg af vitaminer i alverdens farver – og det skulle jo blive til aftensmad. Det blev det! En skøn thairet med chili, ingefær, hvidløg og soya. Og et drys peanuts.

Og den blev så god, at jeg skyndte mig at skrive ned, hvad jeg havde brugt.

Thai ret – vegetarisk eller med kylling, fisk eller rejer

Hos os er thairetten blevet et fast menupunkt. Om sommeren, når vi ikke orker mere grillmad og salater. Om vinteren, når alt er gråt i gråt. I januar, når vi trænger til noget let og spicy efter decembers tunge og fede. På dage, hvor grønsagerne hober sig op i køleskabet og grønsagskassen. Ja – måske bare altid!

Vi laver den som regel vegetarisk, men hvis du foretrækker det, kan du sagtens tilsætte kylling i tynde strimler, rejer eller servere thairetten med dampet fisk.

Thairet med kylling – sådan

Du kan sagtens lave retten med kylling. Enten som supplement eller i stedet for kikærterne.

  • Tag fx 2 kyllingbryster, skær dem i tynde skiver, og lad dem marinere i soyasaucen, mens du snitter grønsagerne.
  • Vend kyllingstykkerne i gryden med olie (uden saucen), inden du steger grønsagerne.
  • Lad dem hvile, mens du vender grønsager rundt
  • Varm dem med igen til sidst.

Ryd op i grønsagsskuffen – et par tips

Det er ikke vanvittig afgørende, hvilke grønsager du putter i. Men det er godt at tænke i nogle kategorier:

  • Løg, porrer, forårsløg
  • Kål, fx broccoli, blomkål eller hvidkål
  • Ekstra smag, fx fennikel, selleri og svampe
  • Kulørte grønsager, fx peberfrugter
  • Tynde strimler, der kan suge saucen, fx squash, gulerod og broccolistokken

Til 4 personer bruger jeg i alt ca. 1500 g snittede grønsager. Det ligner virkelig et bjerg, når du går i gang, så du skal bruge en stor gryde. Men de falder noget sammen, når de blive varmet igennem.

Nogle dage spiser vi thairetten med pasta (eller nudler eller soyabaseret pasta) – nogle dage med ris – andre med naan eller helt uden andet, nærmest som en meget fyldig suppe.

Andre thairetter med mange grønsager

Du får lige et par andre gode bud på en thairet med grønsager – den ene med laks og rød karry, den anden er en slags lun salat med peanutdressing og masser af grønt.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Nem thairet med masser af grønsager og kulør

Aftensmad

Rækker til: 4

Forberedelse: 30 minutter

Tilberedning: 15 minutter

Du skal bruge (se andre forslag til grønsager ovenfor):

  • Ca. 1500 g grønsager, fx 200 g fennikel, 200 g gulerod, 100 g svampe, 100 g forårsløg, 300 g peberfrugt, 300 g squash, 300 g broccoli

  • 3 spsk olie (oliven, kokos eller sesam)

  • 240 g spiseklare kikærter (fx 1 dåse drænet)

  • 1 dl soya

  • 1/2-1 rød chili (tjek styrken!)

  • 2 fed hvidløg

  • 25 g frisk ingefær

  • 4 dl kokosmælk (1 alm. dåse)

Til servering:

  • Evt. ris, pasta eller naan

  • Ovnristede, usaltede peanuts eller cashewnødder (150 grader, 10-15 minutter)

  • Frisk lime

Sådan gør du:

  1. Bemærk, at du skal dele grønsagerne op i to: Fennikel, gulerod, svampe og forårsløg først. Peberfrugt, squash og broccoli bagefter.

  2. Rens alle grønsagerne, og snit dem fint (i hånden eller med maskine). Jeg foretrækker grønsagerne i lange stænger frem for tern – men gør som du bedst kan li’.  Gulerødder, broccolistok og squash rev jeg bare groft.

  3. Lav soyasaucen klar: Snit chilien meget fint, pres hvidløg og riv ingefær. Bland med soyaen i en lille skål.

  4. Hvis du vil have ris til – sæt dem over. Pasta kan vente lidt endnu, men find den frem og gør en gryde klar.

  5. Tag en stor gryde – gerne en sauterpande – og varm olien op til mellemvarme. Vend fennikel, gulerod, svampe og forårsløg i, og vend godt rundt, til det begynder at falde sammen, og svampene afgiver væde.

  6. 5 minutter før spisetid: Tilsæt peberfrugt, squash og broccoli sammen med soyasaucen, kokosmælk og kikærter. Vendt rundt, til det er helt varmt. Server med ristede cashews eller peanuts og et squeeze lime.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Nem thairet med masser af grønsager og kulør

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Nem thairet med masser af grønsager og kulør

  1. hej Bodil
    og tak fordi du er på “nettet”
    jeg fandt dig helt tilfældigt, da jeg skrev mine 3 grøntsager på som forslag til aftensmaden! og så kom du- med: Nem thairet med masser af grønsager og kulør- og hvor det smagt godt. Det bliver helt bestemt også en af vore favoritter-
    mange hilsner
    mariann i skælskør

    1. Hej Mariann, hvor bliver jeg glad for din kommentar – tak for den! Du kan helt sikkert lave retten med lidt variation i grønsagerne også :-) Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.