Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Denne improviserede thairet, proppet med gode grønsager, startede egentlig med, at jeg anskaffede mig en magimix foodprocessor. Den er helt absurd hurtig til at snitte og rive alverdens grønsager, og dem havde vi mange af i køleskabet. Så stod jeg der med et bjerg af vitaminer i alverdens farver – og det skulle jo blive til aftensmad. Det blev det! En skøn thairet med chili, ingefær, hvidløg og soya. Og et drys peanuts.

Og den blev så god, at jeg skyndte mig at skrive ned, hvad jeg havde brugt.

Siden er thairetten blevet et fast menupunkt. Om sommeren, når vi ikke orker mere grillmad og salater. Om vinteren, når alt er gråt i gråt. I januar, når vi trænger til afveksling fra den tunge julemad. På dage, hvor grønsagerne hober sig op i køleskabet og grønsagskassen. Ja – måske bare altid!

Det er ikke vanvittig afgørende, hvilke grønsager du putter i. Men det er godt at tænke i nogle kategorier:

  • Løg, porrer, forårsløg
  • Kål, fx broccoli, blomkål eller hvidkål
  • Ekstra smag, fx fennikel, selleri og svampe
  • Kulørte grønsager, fx peberfrugter
  • Tynde strimler, der kan suge saucen, fx squash og gulerod

Til 4 personer bruger jeg i alt ca. 1500 g snittede grønsager. Det ligner virkelig et bjerg, når du går i gang, så du skal bruge en stor gryde. Men de falder noget sammen, når de blive varmet igennem.

Nogle dage spiser vi thairetten med pasta (eller soyabaseret pasta) – nogle dage med ris – andre helt uden, nærmest som en meget fyldig suppe.

Nem thairet med masser af grønsager og kulør

Aftensmad

Rækker til: 4

Forberedelse: 30 minutter

Tilberedning: 15 minutter

Du skal bruge:

  • 200 g fennikel
  • 200 g gulerod
  • 100 g portobellosvampe
  • 100 g forårsløg
  • 300 g peberfrugt, rød og gul
  • 300 g squash
  • 300 g broccoli
  • 3 spsk olie (oliven, kokos eller sesam)
  • 240 g spiseklare kikærter (fx 1 dåse drænet)
  • 1 dl soya
  • 1/2-1 rød chili
  • 2 fed hvidløg
  • 25 g ingefær
  • 4 dl kokosmælk (1 alm. dåse)

Til servering:

  • Evt. ris, pasta eller soyapasta
  • Ovnristede, usaltede peanuts (200 grader, 5-10 minutter)

Sådan gør du:

  1. Bemærk, at du skal dele grønsagerne op i to: Fennikel, gulerod, portobellosvampe og forårsløg først. Peberfrugt, squash og broccoli bagefter.
  2. Rens alle grønsagerne, og snit dem fint (i hånden eller med maskine). Jeg foretrækker grønsagerne i lange stænger frem for tern - men gør som du bedst kan li'. Jeg snitter gulerødder og squash med juliennejernet i maskinen. Du kan også bare rive dem groft.
  3. Lav soyasaucen klar: Snit chilien meget fint, pres hvidløg og riv ingefær. Bland med soyaen i en lille skål.
  4. Hvis du vil have ris til - sæt dem over. Pasta kan vente lidt endnu, men find den frem og gør en gryde klar.
  5. Tag en stor gryde - gerne en sauterpande - og varm olien op til mellemvarme. Vend fennikel, gulerod, portobellosvampe og forårsløg i, og vend godt rundt, til det begynder at falde sammen, og svampene afgiver væde.
  6. 5 minutter før spisetid: Tilsæt peberfrugt, squash og broccoli sammen med soyasaucen, kokosmælk og kikærter. Vendt rundt, til det er helt varmt. Server med ristede peanuts.

Tip: Skal der kylling i?

Du kan sagtens lave retten med kylling. Enten som supplement eller i stedet for kikærterne. Tag fx 2 kyllingbryster, skær dem i tynde skiver, og lad dem marinere i soyasaucen, mens du snitter grønsagerne.

Vend kyllingstykkerne i gryden med olie (uden saucen), inden du steger grønsagerne. Lad dem hvile, mens du vender grønsager rundt, og tilsæt dem igen til sidst.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.