Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Laks i karry med kokosmælk og grøntLaks i karry er en nem, kulørt variation over både thai, karryretter og laks. Her får du masser af grønt – og lidt rødt og lidt sprødt, det pynter alt sammen. Også på smagen :-) Server din thai karry med ris – eller med pasta, hvis du foretrækker det. Og prøv også lidt knas med ristede peanuts – det glemte fotografen ;-)

Laks i karry til hverdag eller gæster

Det særlig smarte ved min opskrift her er, at den er nem at skalere.

  • Lav den til en hurtig middag for dig selv eller et par stykker mere. Her skal du bruge en pande til laksen, en gryde til saucen og et fad til servering.
  • Eller du kan lave retten til gæster – mange gæster! Her laver du karrysaucen klar med grønsagerne i en gryde, hælder den over laksen og sætter den i ovnen Det giver dig frie hænder til at passe gæsterne, mens maden passer sig selv. Og det er meget nemmere at lave en stor portion laks i ovnen, end hvis du skal stå og fægte med stegepander lige inden spisetid.
    Se fremgangsmåden længere nede.

Opskrift på laks i karry med kokosmælk og grønt

Aftensmad

Rækker til: 4

Forberedelse: 30 minutter

Tilberedning: Ca. 20 minutter

Du skal bruge:

  • 5-600 g frisk laks
  • 1 bundt broccoli
  • 1 rød peberfrugt
  • 1 pakke sukkerærter
  • 1 spsk kokosolie
  • 1-3 tsk karrypasta (afhænger af styrken, smag dig frem)
  • 1 dåse kokosmælk, ikke light
  • 1 spsk tamari (eller soya) + lidt ekstra
  • 1 spsk fiskesauce
  • 2 spsk peanutbutter
  • 2 kaffir limeblade
  • 1 bundt thai basilikum
  • 1-2 lime

Husk også:

  • Ovnristede, usaltede peanuts
  • Ris eller pasta som tilbehør
  • Et dybt fad til servering

Sådan gør du:

  1. Skær laksen i portionsstykker. Del broccolien i små buketter og skær dem i tynde skiver. Skær peberfrugten i 2 x 2 cm tern. Skyl sukkerærterne, og nip enderne af. Skyl thaibasilikum, og pluk bladene af.
  2. Varm kokosolien ved mellemvarme, og rist karrypastaen i olien i et minuts tid (start hellere med for lidt - du kan altid spice op).
  3. Tilsæt tamari/soya, fiskesauce og peanutbutter, og rør, til peanutbutteren er helt opløst.
  4. Tilsæt kokosmælk og kaffir limeblade, og lad det simre ved svag varme.
  5. Dryp laksestykkerne med lidt soya. Smelt lidt kokosolie på en pande ved ret god varme, og læg laksen på med skindsiden nedad. Steg laksestykkerne i cirka 5-7 minutter på den side, inden du vender dem om. Skru evt. lidt ned, hvis du kan se, de hurtigt tager farve. Steg dem færdige i et minuts tid på kødsiden, og læg dem over i et serveringsfad. Imens gør du karrysaucen færdig med grønsagerne:
  6. Vend grønsagerne i karrysaucen - det hele skal bare have 3-5 minutter, så grønsagerne er varme, men stadig har bid. Tilsæt thaibasilikum, smag til med lime og hæld saucen over fisken i fadet.
  7. Server med ristede peanuts, ris eller pasta og lidt frisk lime i både.

Tip! Sådan laver du ovnstegt laks i karry til gæster

Beregn ca. 150 g laks pr. person, og skær laksen i portionsstykker. Smør et ovnfast fad (eller en bradepande) med kokosolie, og læg laksen i bunden. Dryp den med lidt soya.

Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Lav karrysaucen klar, og vend grønsagerne i sammen med thaibasilikum. Fordel blandingen over fisken, dæk med et låg eller folie, og sæt det i ovnen. Hvor lang tid – det afhænger af, hvor tyk fisken er, og hvor varm saucen er. Tjek efter 15 minutter – det kan dog tage op til 25. Hold øje, så den ikke får for meget og bliver tør.

Tip! Mine yndlingsråvarer til thai laks i karry

Efter jeg har opdaget Mae Ploy karrypasta, er der kommet betydelig flere karryretter på min menu. Deres karrypasta smager nemlig lige som en thaikarry hos alle de gode thairestauranter i København.

De fleste opskrifter skriver bare karrypasta, som om det var en og samme ting. Det er det bestemt ikke. Da jeg første gang forsøgte mig med den gode rød-karry-pasta fra Mae Ploy, måtte jeg nærmest ringe efter brandvæsnet. Den er altså noget heftigere end den, der står på hylden i Netto.

Så du skal blive dus med din karrypasta. Jeg anbefaler varmt Mae Ploy, men foretrækker en blanding af to eller tre typer – den milde massaman karry, en middel panang karry og nogle gange en smule af den der brændende røde karry.

Jeg køber min Mae Ploy hos Thai Supermarked på Vesterbro. Du kan sikkert også finde den hos mange andre asiatiske butikker.

En anden helt uundværlig ingrediens er thaibasilikum. Det køber jeg samme sted, men igen – du finder det mange steder. Og det smager helt anderledes forunderligt end grøn basilikum. Så det skal du ikke spare på.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.