Karrysuppe er en herlig vintersuppe, der giver varmen helt ned i tæerne. En spicy suppe med kokosmælk og godt med grønsager.
Skal karrysuppen være ekstra stærk?
Det løser du nemt med en stærkere karry, fx lidt rød karry, eller med chili. Hvis du sætter en sriracha på bordet, kan man selv bestemme styrken (meget praktisk i familier, hvor man har lidt forskellige smagsløg).
Andre gode vintersupper?
Her får du lidt mere at vælge imellem – en spicy thaisuppe, en hokkaidosuppe med kokosmæk og ingefær – og min vegetariske minestrone. Bare klik på billederne – så kommer du til opskrifterne.
Hak 1 løg i tern, del 3-400 g blomkål i små buketter, og skær stokken i tern. Steg i 2 spsk olie 5-10 minutter – varmt nok til, det tager farve.
Imens: Pil og pres 2 fed hvidløg. Skræl 1-2 gulerødder og 3 kartofler, og skær i tern. Tilsæt sammen med 2 tsk karry, 2 tsk garam masala, 1 tsk gurkemeje og 1,5 spsk friskrevet ingefær. Vend rundt ved lidt lavere varme et par minutter.
Bank citrongræs, og snit den åben (så den stadig er samlet i bunden).Tilsæt den sammen med 1 l grønsagsbouillon, kog op, og lad suppen lige akkurat simre under låg i 10 minutter.
Tilsæt 1 ds kokosmælk og 1 spsk soya. Rør rundt, til kokosmælken er helt smeltet.
Tip! Hvis du foretrækker en blendet suppe, kan du tage citrongræs op nu, og blende grundigt.
Rens porren grundigt, og skær i tynde skiver. Tilsæt kikærter og porre i suppen, og varm den godt igennem.
Smag til med lime – plus hvad du ellers synes, karrysuppen trænger til. Lidt stærkere: Mere karry eller chili. Lidt mere bid: Ingefær. Lidt mere salt: Soya eller salt. Lidt rundere: Farin, sukker eller lidt sød mango chutney.
Servér rygende varm med topping.
Fik du prøvet opskriften?
Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!
Hvilke grønsager i karrysuppen?
En karrysuppe kan blive god med mange forskellige grønsager – det er karryen, der styrer. Her gik jeg med:
Løg. Giver en lidt sødlig smag. Du kan sagtens bruge rødløg eller porrer i stedet.
Blomkål. Blomkål er en rigtig god suppegrønsag, der smager af noget. Her i suppen giver den også fylde.
Gulerødder. En klassisk vintergrønsag, der både giver farve, fylde og lidt sødme til karrysuppen.
Kartofler. Kartofler i suppe er ganske genialt – de kan koge lidt ud og dermed jævne suppen en smule. Og de mætter.
Hvidløg. Ja, det giver smag – skru op eller ned efter dine smagsløg.
Jeg elsker at give suppen lidt knas, friskhed og farve på toppen, og derfor serverer jeg med:
Æblestykker
Ristede peanuts (usaltede)
Frisk koriander (kan også være andet grønt drys)
Lime, så man kan justere syren.
Karrysuppe på din måde
Karrysuppen er en rimelig robust suppe, hvor du sagtens kan udskifte nogle af grønsagerne og skrue lidt op og ned for mængderne. Brug den som en guideline, og få brugt det, du har i køleskabet. Du kan fx også bruge:
Andre rodfrugter – pastinakker, persillerod, søde kartofler, lidt knoldselleri
Et par håndfulde spinat
Hakkede friske tomater eller rød peberfrugt
Majs
Svampe
I stedet for kikærter kan du også bruge
Andre typer tilberedte bønner og linser
En rest ris
Nudler (kan koges med i suppen)
Du kan naturligvis også tilsætte kød eller fisk, fx kylling, hvid fisk eller rejer.
Tilbehør til karrysuppen
Jeg elsker et godt stykke brød til suppe. Her brugte jeg et stykke hurtigt grydebrød, jeg fandt i fryseren. Men det kan også være fx naan,focaccia eller en hjemmebagt bolle.