Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Auberginepie - den lækreste vegetariske pieAuberginepie med champignons er en sand livret fra en af mine første vegetariske kogebøger, her bare opdateret til dette årtusinde …

Det er en af de opskrifter, jeg aldrig bliver træt af. Aubergine, svampe, koncentreret tomat – og så lige toppet op med cheddarost, der smelter ned over alle herlighederne. Nærmest en vegetarisk pizza pie. Så fås det ikke bedre!

Lige en advarsel: Auberginepie tager tid!

Men du kan forberede det hele dagen i forvejen: Tærtedejen, auberginerne, champignons, tomatsauce og den revne ost.

Og den færdige pie er det hele værd.

Her får du lige en trin-for-trin guide til at samle pien:

Først – rul godt halvdelen af dejen ud, og beklæd din tærteform med den. Husk at smøre formen først.

Auberginepie - den lækreste vegetariske pie med champignons

Nu er bunden forbagt – klar til fyld. Jeg har gjort klar til låg med hjerter – du kan også bare rulle ud til et glat låg i ét stykke.

Auberginepie - den lækreste vegetariske pie med champignons

Bred yoghurt-æggeblandingen ud i bunden, og læg auberginestykkerne ovenpå. Jeg har halveret de lange auberginebåde og lægger den smalle spids ind mod midten.

Auberginepie - den lækreste vegetariske pie med champignons

Fyld de stegte champignons oveni.

Auberginepie - den lækreste vegetariske pie med champignons

Bred den inddampede tomatsauce ud ovenpå.

Auberginepie - den lækreste vegetariske pie med champignons

Drys den revne oste over.

Auberginepie - den lækreste vegetariske pie med champignons

Læg låget på og pens med sammenpisket æg.

Auberginepie - den lækreste vegetariske pie med champignons

 

Gem

Gem

Opskrift på auberginequiche med svampe

Aftensmad

Rækker til: Ca. 6

Forberedelse: 1 time

Tilberedning: 20 minutter + 40 minutter

Til mørdejen skal du bruge:

  • 250 g mel (heraf gerne 100 g groft hvedemel)
  • 1/2 tsk salt
  • 125 g koldt smør
  • 3/4 dl koldt vand

Til fyldet skal du bruge:

  • 2 auberginer
  • 400 g champignons
  • 5 dl tomatpassata
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk timian
  • 2-3 tsk citronsaft
  • 1 æg
  • 1 dl creme fraiche eller græsk yoghurt
  • 125 g cheddar
  • Æg til at pensle med

Sådan gør du:

  1. Start med at skære auberginerne i kvarte på langs, salt dem og lad dem trække ca. 1/2 time.
  2. Hæld så tomatpassataen ud på en stor pande og sæt den til at simre og koge ind, mens du rører jævnligt. Sæt ikke blusset for højt - så sprøjter det!
  3. Smør en god stor - gerne lidt dyb - tærteform.
  4. Til mørdejen - start med at smuldre smørret i mel og salt, til det ligner revet ost. Saml dejen med vandet. Rul 2/3 af dejen ud, og læg den i tærteformen, også op ad kanterne. Prik bunden med en gaffel.
  5. Tænd ovnen på 160 grader, sæt tærteformen ind, og lad den forbage 15-20 minutter.
  6. Rul resten af dejen ud, så den kan passe som låg på quichen. Eller stik ud til et dekorativt låg, hvis du orker. Gå så videre med fyldet:
  7. Skyl saltet af auberginerne, dup dem tørre og gi' dem lidt olivenolie. Læg dem på bagepapir i ovnen, til de er møre - ca. 35 minutter.
  8. Rens champignons.
  9. Riv osten groft.
  10. Pisk æg og creme fraiche/yoghurt sammen i hånden.
  11. Tilsæt timian, salt og citronsaft til tomaterne, og rør godt rundt. Hæld det over i en skål. Du behøver ikke at vaske panden af, for den skal du bruge igen:
  12. Rist champignons på panden - uden olie. Start på middelvarme, og skru lidt op, når de begynder at afgive væde. Lad dem dampe ind. Sluk for panden, og drys med lidt salt.
  13. Og så samler du det hele: Hæld creme fraiche/yoghurtblandingen i bunden af tærten. Halver auberginebådene, og læg dem ovenpå i et solmønster - med den spidse ende ind mod midten. Læg champignonerne ovenpå - fordel dem godt. Smør tomatpastaen ud over champignonerne. Drys den revne ost over. Og luk med dejlåget. Pensl med æg, du har rørt sammen i hånden.
  14. Vupti - ind i ovnen igen. Lad den bage videre i 40-45 minutter.
  15. Auberginepien er bedst, hvis den får lov at hvile mindst et kvarter efter bagning. Gerne længere. Server salat til.

Tip! Tilbehør til auberginepie

Auberginepien er et måltid i sig selv, men det er en god ide at lave en god salat til. I vintersæsonen ville jeg nok lave en med kål – og om sommeren en grøn salat.

Vegetarisk pie – eller auberginequiche – eller -tærte?

Oprindeligt – i Paul Holts kogebog – hed opskriften auberginequiche, men det er faktisk noget sludder (undskyld, Paul). Quiche er fransk for en tærte, der er fyldt med æg, mælk og i dette tilfælde aubergine. Men en quiche åben som en tærte – så jeg har skiftet navn til ‘pie’.

Det korte af det lange er, at det er en slags auberginetærte med låg. Sådan en, der mætter. For der er ikke sparet på noget. Og jeg indrømmer: Det er ikke ligefrem slankekost, men altså en rigtig livret. Den bliver kun bedre af, at du har lavet lidt for meget, så der er en rest (og en fest) i morgen.

Sikkert også god tømmermændsmad – med salt og ost!

Tak til Paul Holt/Grøn gastronomi.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.