Følg med her:
Laks i ovnen med grønsager og safransauce
Safran er bare guldet i køkkenet, lidt som tryllestøv, desværre også dyrt. Men ved en særlig lejlighed har det sin plads. Der er utallige retter og sågar bagværk, der får en himmelsk dimension, når du tilsætter safran.
Og safran er altså meget velanbragt her sammen med et stykke laks.
Og nej, desværre kan du ikke bare skifte det ud med gurkemeje (eller noget andet). Så bliver det i hvert fald en anden ret. (I så fald kan det være, du lige skulle kigge forbi denne her laks i rød karry!)
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 4 portioner laks (ca. 150 g/stk.)
- 300 g gulerødder
- 2 rødløg
- 300 g blomkål
- 2 dl hvidvin
- 1 g safran
- 2 dl kokosmælk (de fede)
- salt og peber
- lidt kokosolie
Til servering
- frisk dild
- frisk lime eller citron
Tilbehør fx
- ris
- hasselbackkartofler (opskrift)
Sådan gør du:
- Tænd ovnen på 175 grader.
- Skræl gulerødder, pil løg, og skær alle grønsager i tynde skiver eller stænger. Put dem i en gryde sammen med hvidvin og safran. Lad det koge op og derefter simre i 5 minutter, mens du vender rundt et par gange.
- Smør et passende fad med kokosolie, og læg laksen i bunden. Giv fisken salt og peber.
- Tilsæt kokosmælken til grønsagsblandingen, og smag den lidt til med salt og peber. Hæld det over fisken, dæk med et låg eller folie, og sæt det i ovnen. Hvor lang tid – det afhænger af, hvor tyk fisken er. Tjek efter 15 minutter. Pas på, den ikke får for meget – så bliver den tør. Server straks.
Laks i ovn – god til gæster
Retten har den yderligere fordel, at du nemt kan gange op og få mad til et stort selskab uden at fortabe dig i køkkenopgaver, når gæsterne kommer. Du kan forberede det hele og bare sætte det i ovnen, 20-25 minutter før, hovedretten skal serveres.
Med andre ord – en rigtig god, nem ret til gæster. Inklusiv lidt tryllestøv.
Laks med andre grønsager – s’gerne!
Du kan variere grønsagsblandingen med andre grønsager efter humør, havens, køleskabets og supermarkedets beholdning. Det vigtige er, at grønsagerne ikke tager magten fra din safran. Prøv fx:
- Porrer i stedet for løg
- Twist med lidt fennikel, ikke for meget
- Broccoli i stedet for blomkål
- Spinat
- Lidt cherrytomater
- Squash vil aldrig gøre en kat fortræd
I alt vil jeg anbefale 150-200 g grønsager pr. person – det bør være rigeligt. Hvis I også skal have forret og dessert, skal du måske ned omkring 100 g.
Andet tilbehør til laks i ovn?
Det er godt at have noget tilbehør, der kan suge safransaucen. Som du kan se, har jeg serveret med hasselbackkartofler. Du kan også bruge kogte kartofler, ris eller måske et godt madbrød.
Hasselbackkartoflerne kan du bage i ovnen ved samme temperatur som laks – 175 grader varmluft. De skal have ca. 1 time minutter – så de skal ind ca. 40 minutter før laksen.
Meget lækker opskrift. Brugte en porre fra køleskabet – det fungerede rigtig godt.
Vi spiste det med frisk pasta til.
Hej Tina, tak for det! Og tak for tip om porren også – det giver rigtig god mening. Dejligt det smagte!
Kh Bodil