Følg med her:
Lækker nøddebund med bær og mascarpone
En nøddebund med mascarpone står på min mellemstes ønskeseddel hvert år til hendes fødselsdag i slutningen af juli, og hun er jo heldig, at ønsket kan opfyldes i bærsæsonen. Heldigvis bugner Danmark af brombær et godt stykke ind i september, og du kan altid toppe op med lidt fra supermarkedet, som jeg har også har gjort her.
Sommerkage med bær – eller anden frugt
Kagen, eller desserten, består af en sød og knasende nøddebund med en frisk og blød mascarponecreme med lidt citrus – og sommerens bær på toppen.
Men du kan sagtens variere, hvis du ikke lige kan finde så mange friske sommerbær. Prøv fx:
- Brombær
- Figner
- Stenfrugter som nektariner og ferskner. Måske en peach melba med ferskner og hindbær?
- Melon
- Kiwi
- Vindruer
Generelt vil jeg anbefale at toppe godt op med frugt og gerne en mix med forskellige typer. Det giver en skøn, varieret smagsoplevelse.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til nøddebunden skal du bruge:
- 250 g hasselnødder
- smør (til formen)
- rasp (til formen)
- 200 sukker
- 2 tsk vaniljesukker
- et nip salt
- 3 æggehvider
Til mascarponecremen skal du bruge:
- 250 g mascarpone
- 1,5 dl skyr
- 1 spsk sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- ½ citron ( fintrevet skal + 2-3 tsk saft)
Og øverst på kagen skal du bruge:
- 400 g friske bær
- spiselige blomster (alternativt frisk mynte eller citronmelisse)
Sådan gør du:
Sådan laver du nøddebunden:
- Rist nødderne i ovnen ved 150 grader varmluft i ca. 15 minutter, til skallerne sprækker. Lad dem køle af, nulr de mest løse skaller af, og hak så 200 g i minihakker eller foodprocessor. Hak dem fint, men ikke til mel. De skal have struktur. Hak de sidste 50 g groft i hånden.
- Imens – gør en springform klar: Spænd bagepapir omkring bunden, og smør både bund og sider grundigt med smør. Drys med lidt rasp, så det sætter sig i smørret. Ryst overskydende rasp af.
- Bland nødderne godt med sukker, vanilijesukker og salt, og rør så æggehviderne i (de skal ikke piskes). Fordel nøddemassen i springformen, og glat den, fx med en blød dejskraber. Bag den 25-30 minutter ved 160 grader varmluft. til den er gylden. Lad den køle af lidt i formen på en bagerist, inden du forsigtigt løsner ringen. Lad bunden køle helt af, mens den stadig står på metalbunden.
- Vend bunden direkte over på dit serveringsfad – med undersiden opad. Træk bagepapiret af.
Sådan laver du mascarponecremen:
- Pisk alle ingredienser godt sammen – og smag til med sukker eller citronsaft, som du synes.
Sådan samler du nøddebund, mascarponecreme og bær til dessert:
- Smør mascarponecremen over bunden – gerne tykt ud mod kanten. Dekorer med friske bær og evt. mynte, citronmelisse, citronskal og/eller spiselige blomster. Sæt kagen koldt, til den skal serveres.
Muttis tips
Glutenfri nøddebund – ren luksus
Når jeg siger nøddebund, så mener jeg nøddebund. Der er er ikke snydt et eneste gram på vægten, for der er ikke mel i bunden. Den er lavet udelukkende med nødder, æggehvide, sukker, vanilje og en lille snas salt. Nødderne er ristet på forhånd, bare for at fremhæve smagen. Og hold nu k – den smager godt.
OBS – hvis du vil have den helt glutenfri, skal du undlade at drysse formen med rasp.
Andre sommerdesserter?
Elsker du desserter og kager med sommerens bær og frugter, kan du også prøve: