Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Koldhævede boller med kogte kerner er genvejen til lækkert morgenbrød - nemt, saftigt og fuldt af smag. Få opskrift og videoguides.
Hvorfor egentlig bage boller med kogte kerner? Af to grunde:
Den universelle: Jeg elsker alt, der giver struktur i brød. Ofte bager jeg bare med frø og kerner, der ikke skal koges eller sættes i blød. Men hele kerner er så lækre i brød, selvom mange af dem altså skal koges først.
Den ærlige: Egentlig kom de kogte kerner af en fejl i køkkenet. Jeg ville koge speltkerner til en salat og kogte dem, som der stod på posen. Men undskyld da lige mig: De blev helt udkogte. Øv. Så lærte jeg det! Altid tjekke undervejs.
Men vi siger jo nej til madspild, ikk, så jeg måtte finde på noget. Inden jeg i min ærgrelse nåede hen til affaldsspanden, nåede jeg at tænke: Boller! Og da jeg havde kogt en hel pose kerner, var der rigeligt at øve sig med.
Resultatet blev de her koldhævede boller, der er lige efter bogen: Fugtige og svampede indeni, smukt lysebrune udenpå. Knasende sprøde lige fra ovnen (eller brødristeren). Fulde af smag, også af kardemomme.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Koldhævede boller udnytter det faktum, at langtidshævet brød udvikler en helt anden dybde i smagen, og du får en morgenbolle med saftig og elastisk krumme. Brødet holder sig friskt længere. Og du får endda knasende sprød skorpe, når du lige hiver den ud af ovnen. Haps!
Og de er nemme. Der er ikke meget arbejde i sådan en pladefuld koldhævede boller, når du bare følger opskriften her.
Når dejen har hævet i køleskabet natten over, skal den bare sættes på en bageplade – så enkelt …
Der er to veje til den sprøde skorpe. Den ene handler om at bage bollerne hårdt nok. Høj temperatur, og giv dem nu tid nok. Måske skal du vende pladen i ovnen undervejs, hvis din ovn ikke bager helt jævnt.
Den anden vej hedder brødristeren. For der nu engang det med boller, at når de har stået lidt, trænger fugten indefra ud i skorpen. Den bliver blød, det er uundgåeligt. Giv bollen et svirp på brødristeren, så knaser den igen!
Jeg er stor tilhænger af en skål dej i køleskabet natten over, så hvis du er nysgerrig, kan du søge på ‘koldhæve’ her på bloggen. Så finder du blandt andet disse her (nogle er med surdej, som du kan udelade, hvis du ikke har):
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)