Følg med her:
Kold kartoffelsalat med pesto og grønne bønner
En kartoffelsalat, du kan forberede i god tid
Noget af det smarte ved kold kartoffelsalat er, at du sagtens kan gøre alle ingredienser klar på forhånd, så du har hurtig kartoffelsalat til aften:
- Trim, snit og kog bønnerne. Sæt dem i køleskabet.
- Trim og kog kartoflerne. Sæt dem også i køleskabet.
- Rist mandlerne og hak dem.
- Lav pesto (eller køb en god en) – opbevar i køleskabet.
Så skal du bare snitte kartoflerne, blande kartoffelsalaten, drysse med mandlerne og rive lidt parmesan over.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til kartoffelsalaten skal du bruge:
- 400 g fine grønne bønner
- 500 g små (gerne nye kartofler)
- 5 spsk pesto (bedst hjemmelavet)
- 40 g mandler (til servering)
- 20 g parmesan (til servering)
Valgfrit: Til kogevandet kan du bruge:
- 10 blade salvie
- 1 kvist frisk rosmarin
- 1 laurbærblad
- salt
Sådan gør du:
- Hvis du ikke har ristede mandler – start med at riste dem, bedst i ovnen ved 140 grader i ca. 25 minutter.
- Trim bønnerne, og halver dem med et skråt snit på tværs. Trim kartoflerne (de skal næppe skrælles, bare skures).
- Kog vandet op med salt og evt. krydderbuketten. Bemærk, du skal bruge kogevandet både til bønnerne og kartoflerne, men ikke samtidig.
- Kog så bønnerne i 3 minutter, til de er møre, men stadig har bid. Fisk dem op med en hulske, og flyt dem til koldt vand for at stoppe kogningen i dem. Dryp dem af.
- Tilsæt nu kartoflerne til kogevandet, og kog dem lige akkurat møre 10-12 minutter (efter størrelse). Dræn kogevandet fra, smid krydderbuketten ud, og hæld straks koldt vand over kartoflerne. Lad dem køle helt af, og dræn vandet fra.
- Hak mandlerne.
- Snit de kogte kartofler i halve eller i ca. 1 cm tykke skiver, og bland dem med bønnerne. Vend pesto i, arranger i en skål eller et fad. Riv parmesan over og drys med hakkede mandler. Servér!
Ekstra smag – kog kartoflerne med krydderurter
I sommerhalvåret har jeg altid friske krydderurter ved hånden, og derfor koger jeg både bønner og kartofler med en frisk krydderbuket. Den kan du variere efter smag – du kan også bruge fx persille, dild og løvstikke. Det giver ekstra smag, og det dufter skønt i køkkenet.
Har du ikke den slags ved hånden, så kan du naturligvis også lave kartoffelsalaten bare med pesto, som jo også er fuldt af smag.
Kold kartoffelsalat på flere måder
Du kan sagtens variere din kartoffelsalat med andre ingredienser. Prøv for eksempel:
- Erstat grønne bønner med grønne asparges. Asparges skal bare koges et minut og køles af på samme måde som bønnerne.
- Tilsæt friskpillede ærter (evt. giv dem et kort opkog først)
- Tilsæt langtidsbagte tomater.
- Brug ramsløgpesto i stedet for basilikumpesto.
- Prøv med små buketter broccoli. De skal bare koges et minut og køles af med det samme som bønnerne.
- Vend frisk rucola eller babyspinat i.
- Giv ekstra kant med dine yndlingsoliven, halverede.
- Eller top op med sprødstegte kapers – opskriften er her.