Følg med her:
Julestjerne-kage og julebabka med rød remonce
Du kender sikkert stjernekagen – mest som en forstørret kanelsnegl – men til jul synes jeg, den gerne må smage af jul – og se julet ud! Så jeg har givet den en rød remonce af tranebær og marcipan.
Præcis de samme ingredienser kan du bruge til en julebabka – en slags snoet krans. Det hele forklarer og viser jeg i opskriften.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til dejen skal du bruge:
- 20 g gær (ved koldhævning)
- 1,5 dl mælk
- 50 g sukker
- 440 g mel (delt i 400 + 40)
- 1,5 tsk stødt kardemomme
- 2 æg
- ½ tsk salt (fint)
- 150 g smør
Til tranebærremoncen skal du bruge:
- 150 g tranebær (friske eller frosne)
- 2 spsk appelsinsaft
- 150 g sukker
- 100 g smør (stuetemperatur)
- 100 g marcipan
Til pynt:
- flormelis
Sådan gør du:
- Lun mælken en smule, og opløs gæren heri. Tilsæt sukkeret, og lad blandingen hvile i et kvarters tid, mens du finder resten frem.
- Rør så dejen sammen på maskine – med 400 g mel og uden smørret i første omgang. Start på lav hastighed, og skru lidt op. Ælt 7-8 minutter, til dejen bliver helt glat, elastisk og tung i det.
- Skær smørret i tern, og tilsæt det. Ælt igen 7-8 minutter, hvor du også tilsætter det sidste mel. Nu er dejen blødere. Dæk dejen med film, og sæt den til at hæve en times tid ved stuetemperatur. Læg den derefter i køleskabet til at koldhæve i mindst 8 timer, gerne til i morgen. (Har du travlt? Brug 50 g gær og hæv ved stuetemperatur 1-2 timer i alt). Lav remoncen klar imens – se nedenfor.
Julestjernekage – sådan former du den (enkelt portion)
- Del dejen i 4 lige store stykker. Rul dem ud til 4 cirkler med en diameter på ca. 27-28 cm.
- Smør 1/3 af remoncen ud på den ene, og læg den næste ovenpå. Fordel den næste tredjedel af remoncen herpå, og læg den trejde cirkel ovenpå.Fordel resten af remoncen på dejen, og slut af med den sidste cirkel øverst.
- Marker en cirkel midt på dejen med fx et glas. Skær så gennem alle 4 lag fra den markerede cirkel og ud til kanten. Del på den måde den store cirkel i 16 lige store baner. Start med at dele i 4, del dem i 8 og del de 8 i 16. Sno dem to og to væk fra hinanden, og saml enderne.
Julebabka – sådan former du den (enkelt portion)
- Del dejen i to lige store stykker, og rul dem ud til to rektangler på et meldrysset bord. Hvert rektangel skal være ca. 40 cm x 25 cm. Fordel remoncen jævnt på de to firkanter.
- Rul dem sammen på den lange led, så du har to ‘roulader’ på hver 40-45 cm. Sno de to lukkede roulader sammen, og form dem til en krans. Nu bliver fyldet i din babka.
- Skær så dybe snit i overfladen, så rouladerne åbner sig, når de hæver og bliver bagt. Voilá!
Når kagen er formet:
- Lad julekagen hæve ved stuetemperatur en halv til en hel time, så den er synligt hævet.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft, og sæt julekagen ind, når ovnen er helt varm. Bag den 10 minutter ved 200 grader, skru ned til 170 grader og bag den færdig i 20-25 minutter, så den bliver ordentligt gennembagt.
- Hvis du vil glasere: Kog vand og sukker op, mens du bager kagen. Pens den med blandingen, lige når den kommer ud af ovnen (og evt. ud af formen).
- Hvis du vil drysse med flormelis: Lad julestjernen/babkaen køle af på en bagerist, og sigt lidt flormelis over ved servering.
Sådan laver du remoncen:
- Kog tranebær op med appelsinsaft og sukker. Lad det simre under omrøring, til tranebærrene er bristet. Køl af (fx udenfor, hvis du kan). Imens:
- Skær smør og marcipan i mindre stykker, og kør det minihakker eller foodprocessor, til det er jævnt. Tilsæt tranebærrene, når de er kølet af.
- Kør igen, til remoncen er jævn.
Hvad er en babka?
Babka er en traditionel gærkage fra de jødiske samfund, angiveligt i Polen og Ukraine. Dog har kagen ændret både form og indhold på sin tur over Atlanten til USA, hvor den er meget udbredt i dag. Og herfra har vi så hentet den tilbage til Europa igen 🙂
I den moderne version laver man babka ved at rulle en gærdej ud, spreder et fyld af typisk chokolade, kanel eller frugt på den og rulle den sammen, som hvis man ville lave kanelsnegle. MEN – i stedet for at skære rullen ud i skiver, skærer man rullen igennem på langs og snor de to dele sammen. Babkaen kan så bages enten direkte på en plade eller i en form.
Det lyder måske mere besværligt, end det er – og jeg har faktisk lavet et lille babka-hack, der gør det endnu nemmere. Se billederne i opskriften.