Julebiscotti med appelsin, tranebær og pistacie

Julebiscotti er en skøn, sprød småkage, der er nem at bage. Den smager dejligt af jul - og er en god gave til dine julebesøg.

Biscotti er en genial småkage fra det italienske køkken. Den kan twistes helt efter humør og smag, og denne gang blev det biscotti med appelsin, tranebær og pistacie. De tørrede tranebær og pistacienødderne giver lidt julekulør (og -smag!), og appelsinskal forbinder jeg virkelig med jul og juleforberedelser.

Biscotti, cantucci eller cantuccini?

Biscotti er italiensk og betyder “dobbelt bagt” – fordi de skal bages to gange. En gang som stænger og en gang efter, de er skåret i skrå snitter. Og hvis du tænker – hedder de egentlig ikke cantucci eller cantuccini?, så kan du meget vel have ret. Jeg har ikke kunnet finde en fornuftig forklaring på, hvorfor småkagerne har to navne.

Italienerne har en tradition for at dyppe de sprøde biscotti i vin santo – hellig vin, og den er sød, kan jeg oplyse – men de er også gode til både te og kaffe. Espresso, hvis du er til det.

Julebiscotti med appelsin, tranebær og pistacie

Julebiscotti med appelsin, tranebær og pistacie

Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 40 minutter
Samlet 1 time
Giv de første stjerner!
Biscotti er de klassiske italienske småkager, bagt uden fedtstof. Her får du en julet version med smag af appelsin, pistacie og tranebær.
Antal: 80 stk.

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 250 g mel
  • 250 g rørsukker
  • 2 tsk bagepulver
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • ½ tsk stødt ingefær
  • 2 appelsiner (økologiske, skallen)
  • 3 æg
  • 200 g tørrede tranebær
  • 200 g pistacienødder (usaltede, vejet uden skal)
  • lidt mel til bordet

Sådan gør du: 

  • Riv appelsinskallen fint. Bland først mel, sukker, bagepulver, krydderier, revet appelsinskal og æg til en jævn dej. Gerne på maskine – det kræver lidt tålmodighed ved håndkraft (skål og ske), men pludselig samler dejen sig.
  • Tilsæt tranebær og pistacienødder, og ælt, til de er godt fordelt.
  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Gør to stykker bagepapir klar.
  • Drys lidt mel på bordet, og skrab dejen ud her. Vend den hurtigt rundt, så den ikke klæber til hænderne. Del dejen i 4 lige store klumper, og rul dem ud til stænger på længde med bagepladen. Læg to på hver plade. De flyder en del ud, så hold god afstand.
  • Bag dem ca. 20 minutter, til de er lysebrune. Tag dem ud, og lad dem køle af på en bagerist i nogle minutter. Skru ovnen ned på 150 grader.
  • Skær stængerne i skrå skiver på ca. 1 cm, og læg dem med skærefladen nedad på bagepapiret. Sæt dem i ovnen igen, og bag dem videre i ca. 15 minutter, til de er helt lysebrune (pas på, de ikke får for meget). Kagerne bliver helt sprøde, når de køler af.
  • Opbevar dem i en lufttæt dåse.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Flere slags biscotti

Hvis du vil forsøge en ret anderledes variation over biscotti, som faktisk også smager af jul, så prøv mine biscotti med kardemomme og mandler. Jeg kalder dem biscotti mest på grund af formen og fremgangsmåden – de to bagninger. Men i modsætning til de her julebiscotti er de knap så hårde – fordi der også er fedtstof i dejen.

Julebiscotti med appelsin, tranebær og pistacie

Julebiscotti er en god gave

Jeg bager ofte biscotti, og det er ikke kun til mig selv. For biscotti er også en god gave, når vi skal ud på besøg. Sammen med blomsten eller rødvinen – eller hvad vi nu i vores visdom har fundet på.

Biscotti har den ekstra fordel, at de holder sig sprøde rigtig længe. Det betyder, at de ikke behøver at være nybagte, når du drager af sted med dem (sig det ikke til nogen). Og det gør dem til en endnu bedre ting at have i baghånden op til jul, hvis naboen eller vennerne pludselig inviterer på gløgg eller andet godt.

Flere hjemmelavede julegaver

Vil du lægge lidt ekstra kærlighed i en værtsgave, kan du lave den selv. Her et par forslag. Kanelsmåkagerne kan du faktisk bare ælte dejen til og forme den til stænger. Så kan den glade modtager bage sine egne småkager på 15-20 minutter.

Kanelsmåkager med mandler
Hvis du elsker kanel, ristede mandler og en småkage med et hård karamelliseret bid, der virkelig knaser – så er det en småkage for dig! Jeg bager den til jul.
Gå til opskrift
Kanelsmåkager med mandler - mine yndlings julesmåkager
Gløgg-ekstrakt til den bedste gløgg
Vær god ved dig selv: Lav din egen hjemmelavede gløgg-ekstrakt. Det er så nemt, og det smager så meget bedre end den, du køber.
Gå til opskrift
Gløgg ekstrakt til hjemmelavet gløgg
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: