Følg med her:
Julebiscotti med appelsin, tranebær og pistacie
Biscotti er en genial småkage fra det italienske køkken. Den kan twistes helt efter humør og smag, og denne gang blev det biscotti med appelsin, tranebær og pistacie. De tørrede tranebær og pistacienødderne giver lidt julekulør (og -smag!), og appelsinskal forbinder jeg virkelig med jul og juleforberedelser.
Biscotti, cantucci eller cantuccini?
Biscotti er italiensk og betyder “dobbelt bagt” – fordi de skal bages to gange. En gang som stænger og en gang efter, de er skåret i skrå snitter. Og hvis du tænker – hedder de egentlig ikke cantucci eller cantuccini?, så kan du meget vel have ret. Jeg har ikke kunnet finde en fornuftig forklaring på, hvorfor småkagerne har to navne.
Italienerne har en tradition for at dyppe de sprøde biscotti i vin santo – hellig vin, og den er sød, kan jeg oplyse – men de er også gode til både te og kaffe. Espresso, hvis du er til det.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 250 g mel
- 250 g rørsukker
- 2 tsk bagepulver
- 1 tsk stødt kardemomme
- ½ tsk stødt ingefær
- 2 appelsiner (økologiske, skallen)
- 3 æg
- 200 g tørrede tranebær
- 200 g pistacienødder (usaltede, vejet uden skal)
- lidt mel til bordet
Sådan gør du:
- Riv appelsinskallen fint. Bland først mel, sukker, bagepulver, krydderier, revet appelsinskal og æg til en jævn dej. Gerne på maskine – det kræver lidt tålmodighed ved håndkraft (skål og ske), men pludselig samler dejen sig.
- Tilsæt tranebær og pistacienødder, og ælt, til de er godt fordelt.
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Gør to stykker bagepapir klar.
- Drys lidt mel på bordet, og skrab dejen ud her. Vend den hurtigt rundt, så den ikke klæber til hænderne. Del dejen i 4 lige store klumper, og rul dem ud til stænger på længde med bagepladen. Læg to på hver plade. De flyder en del ud, så hold god afstand.
- Bag dem ca. 20 minutter, til de er lysebrune. Tag dem ud, og lad dem køle af på en bagerist i nogle minutter. Skru ovnen ned på 150 grader.
- Skær stængerne i skrå skiver på ca. 1 cm, og læg dem med skærefladen nedad på bagepapiret. Sæt dem i ovnen igen, og bag dem videre i ca. 15 minutter, til de er helt lysebrune (pas på, de ikke får for meget). Kagerne bliver helt sprøde, når de køler af.
- Opbevar dem i en lufttæt dåse.
Flere slags biscotti
Hvis du vil forsøge en ret anderledes variation over biscotti, som faktisk også smager af jul, så prøv mine biscotti med kardemomme og mandler. Jeg kalder dem biscotti mest på grund af formen og fremgangsmåden – de to bagninger. Men i modsætning til de her julebiscotti er de knap så hårde – fordi der også er fedtstof i dejen.
Julebiscotti er en god gave
Jeg bager ofte biscotti, og det er ikke kun til mig selv. For biscotti er også en god gave, når vi skal ud på besøg. Sammen med blomsten eller rødvinen – eller hvad vi nu i vores visdom har fundet på.
Biscotti har den ekstra fordel, at de holder sig sprøde rigtig længe. Det betyder, at de ikke behøver at være nybagte, når du drager af sted med dem (sig det ikke til nogen). Og det gør dem til en endnu bedre ting at have i baghånden op til jul, hvis naboen eller vennerne pludselig inviterer på gløgg eller andet godt.
Flere hjemmelavede julegaver
Vil du lægge lidt ekstra kærlighed i en værtsgave, kan du lave den selv. Her et par forslag. Kanelsmåkagerne kan du faktisk bare ælte dejen til og forme den til stænger. Så kan den glade modtager bage sine egne småkager på 15-20 minutter.