Jordbærtærte med mazarinbund og mascarpone
Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?

Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?

Jordbærtærte med mazarinbund og mascarpone

Jordbærtærte er den ultimative sommerkage! Her får du den klassiske kage med mazarinbund, chokolade og mascarponecreme med hyldeblomst og vanilje.

Jordbærtærte er den ultimative sommerkage! Her får du den klassiske jordbærtærte med mazarinbund, chokolade og mascarponecreme med hyldeblomst. Sommer med sommer på!

Hvis du ikke er så vant til at lave vaniljecreme, så er det her den nemme version. Ikke noget med at koge op og piske sammen med æggeblommer. Ikke noget med at vente på, den køler af. Næh. Mascarponecremen er simpel, hurtig, fast nok til at sprøjte ud og uhyggeligt uimodståelig …

Jordbærtærte med mascarpone

Jordbærtærte med mascarpone og hyldeblomst

Giv de første stjerner!
En vidunderlig jordbærtærte med mazarinbund, mørk chokolade og blød hyldeblomstcreme. Perfekt til fødselsdag og sommergæster.
Antal: 8 stykker

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Til mazarinbunden skal du bruge:

  • 150 g marcipan
  • 150 g sukker
  • 150 g smør (stuetemperatur)
  • 3 æg
  • 40 g hvedemel

Du skal også bruge:

  • smør (til formen)
  • mandler (hakkede eller i flager, til formen, kan undlades)
  • 75 g mørk chokolade

Til hyldeblomstcremen skal du bruge:

  • 1 vaniljestang 🛈Reklamelink
  • 2 tsk sukker
  • 200 g mascarpone
  • 1,5 dl piskefløde
  • 25 g flormelis
  • 2 spsk hyldeblomstsaft (koncentreret, gerne hjemmelavet)
  • ½ citron (fintrevet skal)

Til jordbær-toppingen:

  • 400 g jordbær
  • hyldeblomster (eller citronmelisse eller mynteblade)

Sådan gør du: 

Mazarinbund med chokolade:

  • Tip: Lav gerne mazarinbunden dagen før. Opbevar bunden i en tætsluttende bøtte på køl. Så bliver den lækker blød og fugtig.
  • Tænd ovnen på 160 grader varmluft.
  • Ælt marcipanen sammen med sukkeret, og ælt så det bløde smør i lidt efter lidt. Nemmest at gøre i hånden.
  • Pisk æggene i et ad gangen, og vend melet i dejen.
  • Smør en springform (20-24 cm Ø) med smør, og drys den med hakkede mandler eller mandelflager. Ryst de overskydende ud, og fordel så marzarindejen i formen.
  • Bag bunden i 25-30 minutter, til kagen er fast og fint lysebrun. Hak chokoladen fint imens.
  • Tag kagen ud, og fjern springformens ring. Fordel chokoladen over kagen, så den smelter, og smør den ud på toppen. Lad kagen køle helt af, gerne i køleskab.

Når du vil servere kagen – lav først hyldeblomstcremen:

  • Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og mos dem sammen med sukkeret. Så er det nemmest at fordele i cremen.
  • Riv skallen af citronen.
  • Pisk halvdelen af fløden med mascarpone, flormelis, vaniljesukker og citronskal sammen i en skål ved lav hastighed. Vær varsom med at piske for voldsomt – så kan cremen gryne. Når cremen er glat – pisk den sidste fløde i. Tilsæt så en spsk hyldeblomstkoncentrat ad gangen, og pisk igen, til cremen kan holde fine toppe.

Gør jordbærrene klar og server:

  • Skyl jordbærrene, dryp dem godt af, og skær dem i halve eller kvarte.
  • Spred hyldeblomstcremen ud på kagen – eller brug en stjernetylle, som jeg har gjort her. Fordel jordbærrene ovenpå.
  • Pynt evt. med friske hyldeblomster, citronmelisse eller mynte.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Print
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Hvem der bare havde fødselsdag i jordbærsæsonen …

Ja, det er der så to af mine døtre, der har. En i slutningen af maj og en i juni. Slut maj er lige til den tidlige side for jordbærrene, men jeg har fundet ud af, at min lokale jordbærpusher har nogle tidlige sorter. Så det er bare galop af sted efter dem.

Hvis jeg er ekstra heldig, er der også hyldetræer i tidlig blomst, så jordbærkagen kan få et drys af hyldeblomster!

Nem jordbærtærte?
Forbered mazarinbunden i god tid

Jordbærtærten er god at forberede, så den ikke tager så lang tid, når den skal serveres. Her får du min nemmeste fremgangsmåde:

  • Bag mazarinbunden en dag i forvejen (eller flere).
  • Giv den chokolade, så snart den kommer ud af ovnen. Så smelter chokoladen, og du kan nemt smøre den ud. Køl så kagen helt af. Gerne i køleskab!
  • Et par timer før servering kan du også gøre hyldeblomstcremen klar. Pisk den sammen, og opbevar den i en sprøjtepose (eller skål med låg).
  • Ved servering skal du så bare gøre jordbærrene klar, sprøjte eller smøre hyldeblomstcremen ud på mazarinbunden og pynte med jordbærrene. Det tager måske et kvarter.
  • Du kan også gøre kagen helt færdig et par timer før, den skal serveres. Opbevar den på køl så længe.

Også perfekt til alle de andre anledninger

Jordbærtærten er en klassiker til alle sommerens komsammener – om det er studenterfest, vejfest, sommerfest, familietræf eller noget helt femte. Den rød-hvide kage er næsten et flag i sig selv.

Server tærten til dessert eller bare til eftermiddagskaffen.

Hvis du skal transportere jordbærtærten, kan du enten sætte den færdige kage tilbage i springformen og lægger film over. Eller bruge en condibøtte (hvis kagen ikke er for stor) – sæt kagen på låget, og sæt selve condibøtten over (condibøtte på hovedet).

Jordbærtærte = smagen af dansk sommer

Der er noget helt særligt ved de første danske jordbær. Duften, farven, sødmen. Når de begynder at dukke op i bakker hos grønthandleren eller i vejboder, får jeg en ustyrlig lyst til sommermad. Og med den kommer trangen til en rigtig klassisk jordbærtærte – gerne med mazarinbund, et lag mørk chokolade og den her cremede mascarpone med citron og hyldeblomst, som bare løfter det hele. (Og indrømmet – fylder lidt inden for bæltet).

Jeg elsker kombinationen af hyldeblomst og jordbær. De klæder hinanden, de smager virkelig som solskin og lyse aftener. Og så er det altså en kombination, der både er smuk og let at servere – også til gæster. Du får wow-effekt med minimal indsats.

Du finder også kombien i denne salat:

Jordbærsalat med hyldeblomstdressing
En helt igennem vidunderlig sommersalat, hvor du får hele den tidlige sommers høst på din tallerken. Jordbær, ærter, asparges, spidskål – og hyldeblomst!
Gå til opskrift
Jordbærsalat med hyldeblomstdressing

En jordbærtærte, der kalder på gentagelse

Det her er sådan en jordbærtærte, som folk beder om opskriften på. Sådan en, der bliver lavet igen og igen – til fødselsdage, picnic, til sankthans, sommerbesøg og kaffebord i sommerhuset.

Bliver der en rest, så sæt i den i køleskabet med låg eller film over. Den ér bedst frisk, men fungerer overraskende godt dagen efter. Mazarinbunden er lige tæt og fugtig, og chokoladelaget gør, at cremen ikke gør bunden våd. Smart!

Hvis du vil gøre det lidt festligt, kan du pynte med friske hyldeblomster eller citronmelisse. Men den smager skønt også uden – især hvis du har fået fat i nogle virkelig søde, røde jordbær.

Kan man lave tærten med andre bær?

Jeg holder af at lave tærten præcis som her, men du kan sagtens lege lidt med den. Prøv med andre sommerbær i stedet for jordbær, eller hvis du foretrækker at lægge jordbærrene i et fint mønster, kan du også pensle dem med lidt smeltet gele for at holde dem blanke.

Du kan også eksperimentere med at bruge flødeost i stedet for mascarpone – bare vær obs på, at det kan være nødvendigt at piske lidt ekstra fløde i, så det stadig bliver luftigt og blødt.

Flere sommerkager og sommerdesserter?

Sommeren er absolut mit favoritårstid til kager og desserter – måske lige bortset fra jul … Men hvor er der dog mange muligheder for kager og desserter med bær og frugt. Her får du et par eksempler:

Med rabarber:

Rabarbertærte med marcipan
Den smukkeste og skønneste sommerdessert med rabarber. Nyd den med lidt koldt flødeskum eller vaniljeis.
Gå til opskrift
Rabarbertærte med marcipan

Med solbær:

Solbærtærte med marcipan
Solbærtærten giver dig sommerens solbær i det bedste selskab med en sød marcipandej og sprød tærtebund. En virkelig skøn dessert.
Gå til opskrift
Solbærtærte med marcipan

Med nektariner:

Dessert på grill – grillede nektariner
Når du griller nektariner, træder deres søde aroma endnu tydeligere frem. Det kan du glæde dig til i denne helt enkle sommerdessert.
Gå til opskrift
Grillede nektariner - dessert på grill
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: