Følg med her:
Jordbær-rabarbermarmelade med vanilje
Det er jo genialt, at jordbær og rabarber er i sæson samtidig, for de to klæder hinanden på en nærmest magisk vis i marmelade. Den er helt simpel at lave, så jeg laver typisk bare et glas ad gangen. Du kan fryse jordbær og rabarber ned og gentage successen vinteren igennem.
En god balance mellem jordbær og rabarber
Hvis du spørger mig, er en ren jordbærmarmelade ikke så spændende. Den mangler lidt syre og særpræg – og det er lige det, rabarberne kommer med. Jeg laver jordbær-rabarbermarmeladen med lige dele jordbær og rabarber, men det er ikke 100 % afgørende. Du kan også tippe balancen lidt til det ene eller det andet. For eksempel hvis du har en lille rest jordbær og haven fuld af rabarber. Eller omvendt.
Faktisk er opskriften piv-enkel at huske: Lige dele jordbær, rabarber og sukker. Plus en lille sjat vand og vaniljestang. Hvis du tænker, at det er for meget sukker til din smag, så kan du vente med 1/3 af sukkeret og smage marmeladen til, når den har kogt. Mere sukker? Så giver du den bare det.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Du skal bruge:
- ½ tsk konserveringsmiddel (valgfrit)
- 150 g friske eller frosne rabarber
- 150 g friske eller frosne jordbær (renset vægt)
- 150 g syltesukker (Start evt. med lidt mindre, og smag til!)
- ½ vaniljestang
- 1,5 spsk vand
Sådan gør du:
- Skold både marmeladeglas og låg. Skyl dem evt. med ½ tsk konserveringsmiddel opløst i ½ dl kogt vand.
- Skyl rabarberne, og snit dem i små stykker (1-2 cm)
- Skyl og nip jordbærrene. Skær dem i kvarte.
- Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud.
- Kog rabarber, jordbær, vaniljestang og -korn, sukker og vand op. Lad det simre i 5-10 minutter, til du synes, rabarberne er tilpas.
- Sluk for varmen.
- Hæld marmeladen på glas, sæt låget på, og opbevar det i køleskabet.
Muttis tips
En lille portion jordbær-rabarbermarmelade – eller en stor
Opskriften passer til ca. 1 glas jordbær-rabarbermarmelade, og det kan man hurtigt få spist. Derfor bruger jeg ikke konserveringsmiddel. Men hvis du laver en større portion, er det nok en god idé at:
- Skolde glas og låg grundigt
- Skylle glas og låg med en blanding af 1 tsk konserveringsmiddel og 1 dl kogende vand
- Tilsætte konserveringsmiddel til marmeladen, når du har taget den af varmen. Se dosering på flasken med konserveringsmiddel.
Børnevenlig marmelade
Hvad er en børnevenlig marmelade? Jeg tænker især to ting: At den er forholdsvis sød. Og måske at der ikke er klumper i.
I min familie har vi altid grinet lidt af, at smagen for marmelade ændrer sig i takt med, man vokser til. Det starter med jordbær, skifter så til hindbær, senere til solbær og for de rigtig voksne: Orangemarmelade, hybenmarmelade og ingefærmarmelade. Og selvfølgelig en masse andre typer ind imellem.
Og skal der så være klumper i? Jeg har elsket den tydelige struktur i marmelade altid – også i min mormors jordbærmarmelade som barn – men hvis du har børn, der synes, marmeladen skal være helt glat og jævn, kan du bare give den en tur med stavblenderen. Det er nemt med en blød marmelade som denne jordbær-rabarbermarmelade.