Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hybenmarmelade med appelsin, grape og citron

Hybenmarmelade har aldrig stået øverst på min marmeladeliste, men når jeg går tur ved kysten, falder jeg over hyben i hobetal. Og så kommer nysgerrigheden alligevel op i mig. For pokker, de er jo smukke. Og gratis! Man må da kunne få dem til at smage af noget.

Og jo, det er i den grad lykkedes. Godt med syre fra både appelsin, citron og grape gjorde underværker!

Opskrift på hybenmarmelade med appelsin, grape og citron

Morgenmad og brunch, Snacks og dips

Rækker til: ca. 3 glas

Forberedelse: 1 time

Tilberedning: 1,5 time

Du skal bruge:

  • 350 g rensede hyben
  • 400 g appelsin- og grapefrugt (rensede fileter). Sæt sammen efter smag - grape gør marmeladen mere bitter
  • Revet skal af 1 citron
  • 3/4 dl citronsaft (ca. 2 citroner)
  • 400 g råsukker
  • Melatin til stivelse
  • Evt. atamon til konservering

Sådan gør du:

  1. Start med at rense dine hyben. Jeg skyllede mine, knækkede blomsten af og flækkede dem allesammen først med en skarp kniv. Derefter kom så det ‘sjove’ arbejde med at skrabe frøene ud. Skær hybenene i kvarte.

  2. Skyl citrusfrugterne, og riv skallen af den ene citron.

  3. Skær skallen af appelsin og grape, og frigør fileterne. Det er også et tålmodighedsarbejde. Fileterne må gerne gå i stykker.

  4. Pres citronsaft.

  5. Kog nu al frugt og citronskal op og lad det koge godt igennem en times tid, måske lidt mere. Dine hyben skal blive godt møre. Rør rundt ind imellem, så den ikke brænder på.

  6. Tilsæt sukkeret (gem en teske), og kog videre uden låg et kvarters tid. Rør lidt rundt undervejs.

  7. Skold dine marmeladeglas, og skyl dem med konserveringsmiddel.

  8. Tag marmeladen af varmen, og bland den sidste tsk sukker med melatin (se dosering på emballagen). Rør det ud i marmeladen, til sukkeret er opløst. Tilsæt konserveringsmiddel – se dosering på flasken.

  9. Hæld hybenmarmeladen på glas, og skru låg på. Lad den køle helt af.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Hyben kræver noget ekstra …

Jeg vil faktisk gerne holde af hyben, men min skepsis over for hybenmarmelade er ikke helt ubegrundet. Jeg har jo smagt det nogle gange, fx til ostebord eller hos andre hybenentusiaster, men jeg har aldrig rigtig fundet charmen ved det. Men med lidt research lykkedes det alligevel …

Hybenmarmelade med appelsin, grape og citron

Syrlig og bitter – lige efter min smag!

Jeg gik selvfølgelig på jagt på nettet. Min sommerhusnabo havde snakket om vanilje, men jeg var nok mere til noget, der bider. Min favoritmarmelade er min søsters lidt bitre orangemarmelade, så det var retningen …

Og det var der selvfølgelig nogen, der havde tænkt før mig. Med inspiration fra Thomas gav jeg mig til at rode efter citrusfrugter i køleskabet. Her fandt jeg både et par mildest talt indtørrede appelsiner fra i vinter, friske økologiske citroner og et par grapefrugter. Der var håb!

Hybenmarmelade med appelsin, grape og citron

Hybenmarmelade med mindre sukker

Det gode ved at koge marmelade er, at man kan justere lidt undervejs. Jeg blev ved med at tilsætte citrusfrugter, til jeg synes, jeg fik den rette syrlighed.

Jeg bruger også væsentlig mindre sukker end de fleste andre. Sådan kan jeg godt lide marmeladen – men du kan selvfølgelig justere. Smag dig frem.

Hybenmarmelade med appelsin, grape og citron

Et par tips, inden du går i gang …

  • Pluk dine hyben, inden de er helt røde. Så er de nemmest at rense.
  • Køb citrusfrugter økologisk, især når du vil bruge skallen (som jeg bruger citronskallen her). Ikke nogen sprøjtemidler i min marmelade, tak.
  • Lav hybenmarmeladen en dag, hvor du ikke har travlt … ;-)

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.