Følg med her:
Pakoras – sprød indisk snack med grønsager
Pakoras er en simpel indisk snack, fuld af grønsager, godt krydret og sprødstegt i olie. Brug pakoras som forret, snack eller hovedret med en frisk dip. Eller steg dem som vafler, og brug dem som tilbehør til andre indiske retter.
Grønsager til pakoras – tøm køleskabet!
Du kan bruger masser af forskellige grønsager i dine pakoras. Her foreslår jeg squash, gulerod, blomkål, løg og kartofler, men der er masser af grønsager, der egner sig. Det vigtige er, at de ikke er for vandede, at de egner sig til varm tilberedning. Og at du kan findele dem på en måde, der minder om julienne, groftrevne gulerødder eller tynde strimler. Du kan også bruge din foodprocessor – bare sørg for, det ikke bliver FOR findelt. Der skal være nogle lange strimler imellem.
Se, hvad du har i køleskabet – pakoras er en god måde at bruge dine rester på. Ud over de grønsager, jeg bruger i opskriften, kan du roligt prøve:
- Spinat, bok choi eller hvidkål i strimler
- Søde kartofler, groft revet
- Rodfrugter som persillerod, pastinak, knoldselleri eller rødbede, groft revet
- Rød og grøn peber i tynde strimler
- Broccoli i skiver eller små buketter
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til dejen skal du bruge:
- 150 g kikærtemel (4 dl)
- 190 g vand
- 1 tsk karry
- 1 tsk stødt koriander
- 1 tsk stødt spidskommen
- ½ tsk stødt ingefær
- ½ tsk chiliflager
- 2 spsk nigellafrø (evt.)
- ½ tsk fint salt
Til grønsagsfyldet skal du bruge ca. 450 g grønsager:
- ½ squash
- 1 gulerod
- nogle buketter blomkål
- 1 løg
- 2 kartofler (små)
- ½ dl finthakket frisk koriander
Yoghurtdip
- 2 dl yoghurt naturel
- 10 blade frisk mynte
- 1 fed hvidløg
- citronsaft (efter smag)
- salt og peber (efter smag)
I øvrigt:
- 1 l madolie (fx raps)
- Frisk lime til servering
- Flagesalt
Sådan gør du:
- Start med dejen: Pisk dejen sammen ved håndkraft i en stor skål (med plads til alle ingredienser).
- Grønsagerne: Alle grønsagerne skal have konsistens som groft revne gulerødder. Riv squash, gulerod og kartofler. Snit løg i fine både. Hak blomkål og koriander.
- Vend grønsagerne i dejen, så alt er dækket af dejen.
- Dippen: Hak mynten, og rør dippen sammen. Smag til med salt og citron. Sæt den i køleskabet.
- Dybstegning: Varm olien op i en flad gryde – den skal være så varm, at dejen straks begynder at syde og stige op til overfladen. Form små pakoras med en ske og din hånd – som små flade frikadeller. Læg dem forsigtigt i olien – ikke for tæt, så bliver olien for kold. Dybsteg dem, til de er mørkegyldne og sprøde. Læg dem på fedtsugende papir.
- Steg som vafler: Du kan stege dejen som vafler i dit vaffeljern. Fordel lidt olie på nederste del, og spred et tyndt lag af pakora-dejen ud. Spray lidt olie over for ekstra sprøde vafler. Luk, og steg, til vaflerne er mørkt gyldne og grønsagerne møre. Du må nok prøve dig lidt frem, da vaffeljern er ret forskellige.
- Du kan holde pakoras varme og sprøde i ovnen 5-10 minutter ved 180 grader varmluft, mens du steger portionen færdig.
- Server med flagesalt, limebåde og dip.
Muttis tips
Pakoras som vafler
Vil du gerne spare lidt på olien, kan du stege pakoras som vafler. De bliver nok lige knap så sprøde i kanterne, men altså – det er superlækre og simple grønsagsvafler, der smager virkelig godt.
Du kan selvfølgelig bruge vaflerne lige som du bruger andre madvafler, fx:
- Som bund sammen med en rest af en indisk curry.
- Som tilbehør til gryderetter.
- Som madpakkewrap (bemærk, den vil ikke holde sig sprød, men smager stadig vildt godt).
- Eller bare som en snack, fx med en myntedip, mango chutney, tamarind chutney eller mangosalsa.
Sprød indisk snack – eller aftensmad
De sprøde indiske snacks stødte jeg på første gang hjemme i min onkels køkken. Han elskede at lave krydret mad, inspireret af sine mange besøg i engelske Coulchester, hvor der åbenbart var nogle velassorterede indiske butikker. Han lavede dem oftest bare med løgringe, som han vendte i dejen og stegte sprøde i olie – enkeltvis. De hedder bhaji.
Siden fik jeg pakoras på Sri Lanka, og her var det den store grønsagsblanding, jeg fik. Frisk tilberedte ved en buffet, og det var ganske enkelt himmelsk. Selv om vi var pænt fortumlede af jetlag, blev der gået mange gange til buffeten!
Nu er dybstegt mad ikke det sundeste, du kan fylde dig med, men ud over olien er pakoras virkelig lødig kost: Kikærtemel, krydderier, grønsager. Og du kan få tømt din grønsagsskuffe på en virkelig lækker måde.