Hurtige hveder med smør og kardemomme – varme hveder

Du kan hurtigt bage varme hveder. Jeg ved godt, du får dem i nakken i føtex. Men hvis du bager dem selv, har du også lyst til at få dem i munden!

Varme hveder kan jeg hverken få for tidligt eller for sent – og jeg kan ikke få nok. Til gengæld er jeg ikke ligeglad med, hvor gode de er! Derfor bager jeg dem selv. Og det behøver ikke tage så lang tid:

Hurtige hveder – på et par timer

Her får du en opskrift, der hurtigt giver dig hveder på bordet:

  • Smørret smelter jeg i stedet for at smuldre det i hånden eller ælte det ind, som jeg ellers anbefaler til fx snurrer. Når hvederne skal spises samme dag – og ristes – går det fint. (Og de bliver stadig meget, meget bedre end dem i føtex …)
  • Dejen skal ikke forhæve.
  • Hvederne skal bare hæve én gang, når de er formet. Sæt dem et lunt sted, så er de klar til ovnen efter ca. 1,5 time.
Hurtige hveder med smør og kardemomme - varme hveder

Hurtige hveder med smør og kardemomme

Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 18 minutter
Hævetid 2 timer
Samlet 2 timer 40 minutter
Giv de første stjerner!
Hurtige hveder er de rigtige hveder til dig, der lige kom i tanker om, at nu er det da store hvededag. Superluftige, og med dejlig smag af smør og kardemomme.
Antal: 12 stk.

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 50 g gær
  • 2,5 dl mælk
  • 100 g smør
  • 550 g mel (evt. 75 g grahamsmel og 475 g almindeligt hvedemel)
  • 1 ¼ tsk salt
  • 2 æg
  • 2 spsk sukker
  • 1,5 tsk stødt kardemomme

Sådan gør du: 

  • Opløs gæren i lidt af mælken. Smelt smørret blidt. Tilsæt resten af mælken, og pisk sammen i hånden. Bland så alle dejens ingredienser, og ælt til du har en fin jævn dej. Uden maskine er det nemmest på bordet.
  • Del dejen i 12 lige store stykker. Rul dem til boller, og sæt dem ret tæt på bagepapir (passer med 3 x 4 i en mindre bradepande).
    Hurtige hveder med smør og kardemomme - varme hveder
  • Lad hvederne hæve til dobbelt størrelse. Det tager ca. halvanden time, hvis de står lunt. Tænd ovnen på 180° varmluft, og sæt dem i ovnen, når den er helt varm.
    TIP! Hvis du vil have ekstra luftige hveder, så sæt to plader i ovnen: En i midten til hvederne og en under. Når du sætter hvederne i ovnen – hæld kogende vand i pladen under. Tag den ud efter 5 minutter, og bag hvederne færdige uden.
    Hurtige hveder med smør og kardemomme - varme hveder
  • Bag hvederne i ca. 18-20 minutter i alt. Hold øje. Hvis de hurtigt bliver mørke, skal du skrue lidt ned eller lægge sølvpapir over. Det er vigtigt, de bliver gennembagte.
    Hurtige hveder med smør og kardemomme - varme hveder
  • Lad hvederne køle af, inden du flækker dem og rister dem. Fremragende med din yndlingsmarmelade, ost, smør, honning – ja, mange ting. Pas på maven!

Muttis tips

Hvis du bager dobbelt portion: Del dejen i 20 lidt større boller, og sæt dem 4 * 5 stk. i ovnens bradepande (på bagepapir).
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!
Varme hveder med smør og kardemomme - hurtige hveder

Hvor mange varme hveder vil du ha’?

Opskriften giver dig 12 hveder, der hver kan deles i to og ristes. Så passer portionen til en mindre bradepande på ca. 20 x 30 cm. Sæt 3 på den ene led, 4 på den anden.

Men de er hurtigt væk.

Så du kan også sige dobbelt op. Lav en dobbelt portion, og få 20 lidt større hveder. Det er en hel plade eller bradepande fuld – og nok til at dele med naboen, dele ud på arbejde eller bare fryse ned til senere hvede-lækkersult 🙂 Og hvem har ikke det …

Helt hvide hveder – eller lidt grovere?

Det er efterhånden sjældent, jeg bager helt hvidt brød, men hveder kan godt friste til det. Hvis du bruger helt fint hvedemel, bliver hvederne naturligt nok lettest.

Men hvis du som jeg godt kan li’ lidt ekstra bid, så kan du sagtens tilsætte lidt grahamsmel. Hvederne bliver stadig lette og luftige, det sørger gæren for!

Hurtige hveder med smør og kardemomme - varme hveder

Kan du vente med hveder til i morgen?

Hvis du er i god tid, kan du prøve mine koldhævede hveder, der skal sættes i gang aftenen før. Her bruger jeg en del stenformalet mel og kun en lille smule gær – og alligevel bliver de både flotte, lette og lækre.

Koldhævede grove hveder
Koldhævede grove hveder er som de klassiske hveder, bare med lidt mere smag og lidt mere bid. Og altså hjemmebagte – langt bedre end de købte!
Gå til opskrift
Koldhævede hveder - grove hveder

Gem

Gem

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Ingen kommentarer endnu

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse:




  1. Det var meget salt? Jeg tror kun jeg ville bruge 2½ tsk.
    Alternativ metode: Smuldr smørret i melet og brug evt. lidt mindre mel. Så skal mælken bare lunes inden den røres med gæren. Der kan du nok også spare den ene pakke, jeg har skåret ned på det og klarer det fint med 100 g.

    • Tak for justeret gærmængde – den har jeg fluks skrevet ind med fuld tillid 🙂 Til gengæld er jeg for doven til at smuldre smørret. KH