Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?

Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Orangemarmelade er den eneste marmelade, jeg altid har i huset. Her får du opskriften - glæd dig til en flot og super velsmagende marmelade.

Jeg har altid elsket den kraftige og lidt bitre smag af orangemarmelade, og derfor kan det nok undre, at jeg ikke har lavet den selv. Før nu. Men i år fandt jeg økologiske pomeranser, og det fik mig til at finde familiens opskrift frem.
Du kan også bruge opskriften til en ren pomeransmarmelade, hvis du foretrækker det. Pomeransskallen indeholder meget pektin, så en pomeransmarmelade er forholdvis nem at få helt stiv.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Oprindeligt var det min mor, der lavede orangemarmelade, og hun kæmpede i mange år med at få den helt stiv. Kogte den for længe, tror jeg. Hvem der knækkede koden, ved jeg faktisk ikke. Ganske vist har jeg min mors håndskrevne noter, men jeg har ikke min mor, så jeg valgte i stedet at lytte til min søster. Hun har forsynet mig med et glas af familieopskriften i ny og næ. Og hendes er altid helt fin, lys og stiv.

Både min mor og min søster har rask væk kogt 12-14 glas marmelade ad gangen, men det kræver en gryde større end min. Så jeg har skaleret opskriften ned til ca. 5 glas. Så er det også mere overkommeligt at snitte citrusfrugter nok. Og det var en advarsel: Det kræver noget tålmodighed.
Hvis du ELSKER orangemarmelade lige så højt som jeg, kan det dog godt være, du får lyst til at lave dobbelt portion (og du kan jo bruge to gryder …)
Der skal ikke tilsættes stivelse, når du koger orangemarmelade. Citrusskallen – især fra sure, lidt umodne frugter – indeholder nemlig pektin, der stivner marmeladen.
Men du kan sagtens koge orangemarmelade for længe – så bliver den mørk og vil ikke stivne.
Du kan også komme til at koge for kort, så den ikke stivner. I det tilfælde kan du hælde den retur i gryden, koge den op i 5-10-15 minutter – og hælde den på glas igen. Og det tager den ingen skade af. Husk, du kan først vurdere konsistensen, når marmeladen er kølet helt af.
Jeg kan ikke anbefale at prøve et tefilter af papir – af flere grunde: Det kan gå i stykker. Det kan afgive den der træls smag af cellulose. Endelig er pointen med at koge kernerne med, at du vil have stivelsen fra dem ud i marmeladen, og jeg er ikke sikker på, den kan komme ud gennem et papirfilter.
Det er ikke en selvfølge, at dit termometer måler præcist, og det har du brug for i dette tilfælde. Derfor: Kog noget vand op i en lille gryde, og mål temperaturen, når det spilkoger. Vi ved, at vandet er 100 grader varmt, men måske viser dit termometer 102 grader, altså 2 grader for meget. I så fald skal du ikke sigte efter 102 grader i din marmelade – her skal du også lægge 2 grader til og sørge for, termometeret viser mindst 104 grader.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)