Scan for at gå til opskrift
Orangemarmelade med pomerans
Forb. tid 1 time t
Tilb. tid 1 time t 30 minutter min
Samlet 2 timer t 30 minutter min
- 500 g økologiske citrusfrugter (fx pomerans, appelsin, citron og grape)
- 7,5 dl kogende vand
- 750 g sukker (gerne økologisk rørsukker)
- ½ spsk citronsyre
Husk også:
- konserveringsmiddel til at skylle glassene med
Dag 1: Start med snittearbejdet
Skyl, halver og snit citrusfrugterne ultrafint. Læg den fintsnittede frugt i en god stor gryde. Sorter kernerne fra, og læg dem i en skål ved siden af.
Put kernerne i en lille gazepose, og luk den. Hæld ca. 1 dl kogende vand over kernerne i posen.
Hæld resten af det kogende vand over citrusfrugten. Dæk frugt og kerner, og lad det trække ca. et døgn ved stuetemperatur.
Dag 2: Kog marmeladen
Sørg for at bruge en god stor gryde. Kog så frugten (med vandet), sukkeret og citronsyren under låg i en time.
Imens: Skold dine glas, og skyl glas og låg med en blanding af 1 dl vand og 1 tsk konserveringsmiddel.
Hæld kernerne (i posen) og det vand, de har ligget i, over i gryden, og kog videre uden låg. Nu skal det virkelig spilkoge! Mål med termometeret, at marmeladen er mindst 102 grader. Hellere en smule over end en smule under. Men det skal næppe tage mere end 30 minutter, fra du tager låget af – i nogle tilfælde kortere (det afhænger af, hvor meget væde der er i dine frugter. Jo mere væde, jo længere tid, men altså – mål temperaturen).
Hæld marmeladen på glas, og stil dem køligt uden låg. Min erfaring er, at marmeladen stivner bedst uden låg, spørg mig ikke hvorfor – og du undgår kondens. Sæt låg på, når marmeladen er kølet af.