Hjemmelavet nutella med kakao, dadler og bønner

Hjemmelavet nutella med kakao og dadler giver en sund nutella - eller i hvert fald sundere nutella. Nutella uden mælk, men med skøn smag!

Selvom jeg i mine hellige øjeblikke påstår, jeg ikke kan lide (ægte) nutella, kan jeg faktisk spise den som slik lige ud af glasset. Det er måske derfor, jeg ikke køber den.

Men den smager jo meget godt på en friskbagt bolle eller måske en vaffel søndag morgen … så nu har jeg lavet min egen. En nutella lavet med bønner (jep) og uden mælk. Så den kan du godt byde både dig selv og dine unger – hvis du er så heldig at have en flok af dem.

Sund vil jeg ikke påstå den er, men sukkerindholdet er i hvert fald noget lavere end den, man kan købe. Og den er meget ærlig i sit indhold. Her får du mestendels rigtige hasselnødder, dadler, butterbeans og mørk chokolade. Nam.

Hjemmelavet nutella med kakao og dadler

Hjemmelavet nutella med kakao, dadler og bønner

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet 30 minutter
Giv de første stjerner!
En nutella, der smager af alle de bedste ingredienser: Ristede nødder, dadler, kakao og chokolade!
Antal: 2 glas

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 100 g hasselnødder
  • 8 medjoul dadler (eller 12 bløde dadler fra æske)
  • 1 dåse butter beans (drænede)
  • 3 spsk kakaopulver
  • 1 tsk vaniljepulver
  • 1 dl vand
  • 1 nip salt
  • 100 g mørk chokolade

Sådan gør du: 

  • Rist nødderne ved 150 grader i ca. 15 minutter, til de er gyldne. Lad dem køle lidt af, mens du finder resten frem. Gnid de fleste skaller af nødderne.
  • Put nødderne i en food processor, og kør, til de bliver nøddesmør.
  • Tilsæt dadlerne og kør, til de er findelt.
  • Tilsæt butter beans, kakao, vaniljepulver, vand og salt, og kør, til massen er jævn.
  • Smelt chokolade blidt, fx i mikroovn, 10 sekunder ad gangen, og tilsæt den. Kør en tur til, så alt bliver godt blandet.
  • Opbevar den hjemmelavede nutella på glas i køleskabet – eller i fryseren.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Kan hjemmelavet nutella være sund?

En nutella lavet på bønner lyder måske som det ultimative håbløse sundhedsflip – og undskyld, hvis du tænker ‘don’t mess with my nutella’! Helt ok. Men med en nogenlunde balance mellem sunde og knap så sunde ingredienser, så kan den altså godt få plads på min morgenbolle om søndagen.

Både fordi den smager virkelig godt – og fordi der faktisk er lidt fornuftig næring i den. Og altså mindre sukker end i originalen.

Hjemmelavet nutella med kakao og dadler

Lad os tage hovedingredienserne i min bønnenutella:

Nødder. Energitætte, ja, men også rige på protein, fibre, vitaminer og mineraler, siger Hjerteforeningen.

Dadler. Også energitætte, men modsat raffineret sukker har de et højt indhold af kalium, der er godt for nervesystemet. Og de er rige på kostfibre og næringsstoffer som vitamin A, B og C, kalcium, jern og magnesium.

Bønner, her butter beans. Et god, mættende proteinkilde, der også indeholder godt med fibre, vitaminer og mineraler. (Og de er så bløde, at de giver en god konsistens i nutellaen).

Mørk chokolade og kakao. Kakaobønner er rige på stærke antioxidanter som flavanoler. Nogen mener også, det er godt for hukommelsen og sænker risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Hjemmelavet nutella uden sukker, mælk, smør og olie

Jeg har lavet min hjemmelavede nutella uden sukker, mælk, smør eller kokosolie. Jeg synes ikke, det er nødvendigt, og det har flere fordele:

  • Du slipper for de helt tomme kalorier fra sukkeret.
  • Du får en vegansk nutella.
  • Du sparer lidt på fedtstofferne.

Min bønnenutella viste sig også at smage hammergodt sammen med vafler (og pandekager, garanteret) til en brunch. Just sayin’.

Hvor længe kan hjemmelavet nutella holde sig?

Holdbarheden for hjemmelavet nutella er ikke så lang som for den, du køber. Ca. 2 uger i køleskabet.

Men du kan også fryse den ned. Så er holdbarheden meget længere, især fordi jeg ikke har tilsat hverken mælk, smør eller kokosolie, der vil være der første, der harskner. Mit bedste bud vil være 3 måneder.

Hjemmelavet nutella med kakao og dadler
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Ingen kommentarer endnu

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse:




  1. hej. Min nøddesmør bliver lidt gummiagtig. Har du et forslag til hvordan den kan blive mere smidig?
    Venlig hilsen
    Hanne

    • Hej Hanne, tak for din kommentar! Gummiagtig – hm, min bliver ret fast i det, fordi den står på køl (og alle fedtstofferne stivner – køleskab er jo nødvendigt, fordi der ikke er konservering i). Men gummiagtig. Jeg tror, jeg ville forsøge med lidt ekstra dadler fra papæsken, som er de blødeste. Evt. simpelthen lidt mere vand. Men den bliver aldrig som en købt Nutella, fordi den er lavet på andre ingredienser og ikke indeholder fx emulgator. Jeg håber, du finder en løsning, så den er til at smøre ud 🙂 Kh Bodil

  2. Hej Bodil
    Fantastisk opskrift!! Jeg bliver så glad, når det lykkes at erstatte en ultraforarbejdet fødevare fyldt med diverse tilsætningsstoffer med et produkt lavet af gode rene råvarer. Det er du lykkedes virkelig godt med i denne opskrift. Tak 🙂
    Bh
    Anne

    • Hej Anne,
      sikke en dejlig kommentar, tusind tak! Jeg er også selv vild med opskriften – kunne være, det var på tide at forkæle mig selv med den igen 🙂
      Kh Bodil