Følg med her:
Hindbæreddike – smagen af sommerbær
Min lokale skov bugner af hindbær om sommeren, men de er ikke lige perfekte allesammen. De er imidlertid rigtig fine at lave hindbæreddike af.
Hindbæreddike – langtidsholdbar smag af sommer
Hindbæreddike er endnu en måde at få sommerens smag med langt ind i efterår og vinter. Brug den, som du bruger andre eddiker med smag – typisk i en god dressing, men også velegnet, når du bruger eddike i din mad. For eksempel i en sovs, som et skvæt ekstra aroma til ovnbagte løg og tomater eller såmænd i rødkålen til jul.
Mange vil nok bare hælde eddike over friske hindbær, men når man – som jeg – bruger hindbær fra skoven og i øvrigt har læst lidt for mange beretninger om bakterier i selv frosne hindbær, så kører jeg den helt sikker: Koger eddiken i 10 minutter, og så skulle de fleste bakterier gerne være bukket under. Det betyder, at du får en hindbæreddike med lang holdbarhed, især hvis du også er grundig med at desinficere dine glas eller flasker.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Hindbæreddike – du skal bruge:
- 200 g hindbær
- 2 dl neutral eddike (fx æblecidereddike)
Sådan gør du:
- Kog hindbærrene op med 2 dl æblecidereddike. Lad det simre ved lav varme i 10 minutters tid.Se tip 1 og 2 under opskriften.
- Skold dit opbevaringsglas eller -flaske. Skyl det evt. med konserveringsmiddel (fx Atamon).Se tip 3 under opskriften.
- Hæld hindbær og eddike op i en fintmasket sigte, og lad eddiken løbe igennem. Pres hindbærrene fx med en ske, så du får al saften og smagen med.
- Opbevar eddiken i køleskabet under tætsluttende låg. Den bundfælder lidt, det er helt som det skal være. Hvis du har været grundig med at desinficere glas/flaske, kan den holde sig i måneder.
Hindbæreddike af frosne eller friske bær
Det smarte ved hindbæreddiken er, at du kan lave den både af friske og frosne hindbær. Jeg laver den især om sommeren, hvor jeg finder masser af hindbær i skoven – men de er ikke lige kønne allesammen. Dem, jeg ikke putter i salat, kage eller dessert, koger jeg hindbæreddike med. Og opskriften er så simpel, at den hurtigt er lært i hovedet: 100 g hindbær til 1 dl eddike.
I opskriften får du den enkle fremgangsmåde, og herunder finder du 3 gode bonustips.
Hindbæreddike – tip 1:
Du kan bruge både friske og frosne hindbær. Hvis du bruger hindbær fra haven (eller som mig: Fra skoven) skal du lige sortere dem godt først, så du får fjernet kryb og kravl. Alt bliver kogt, så jeg er ikke så bange for bakterier og den slags – men det er meget rart at vide, hvad hindbæreddiken er lavet af 🙂
De frosne hindbær kan du bruge direkte.
Hindbæreddike – tip 2:
Sørg for, at hindbær og eddike kun lige akkurat simrer – og læg låg på. Eddiken skal ikke dampe for meget ind.
Hindbæreddike – tip 3:
Pointen med at skolde og skylle glas og flasker er, at du minimerer bakterierne, så eddiken kan holde så længe som muligt. Du kan sterilisere glas og flaske på flere måder, og huske, du også skal sterilisere lågene.
Når du som her kun skal bruge en enkelt flaske eller to, anbefaler jeg:
- Enten: Hæld lidt vand i flaskerne, og sæt dem i mikroovnen ved fuld effekt 2 minutter. Dur ikke til metallåg.
- Eller: Læg glas, flasker og låg i en gryde, hæld vand ved, og kog dem 10 minutter under låg. Hæld vandet fra, vend glassene på hovedet og lad dem dryppe af på et ret viskestykke.
Du kan også gå med livrem og seler og skylle efter med konserveringsmiddel: Bland 1 tsk fx konserveringsmiddel i 1 dl kogende vand, og skyl både glas og låg. Lad dem dryppe af.