Følg med her:
Græsk kålsalat + 3 populære salater med kål
Der er sikkert slet ikke noget, der hedder græsk kålsalat – udover her – men når man nu elsker både en kålsalat og græsk salat, må man jo fusionere. Her blev det en god solid frokostsalat, som du kan tage med som salat i glas (og ja, jeg kan godt spise hele glasset selv) – eller bare servere derhjemme.
Kålsalat på græsk – det bedste af to verdener
På en kold dansk vinterdag kan jeg godt komme til at savne Grækenland. Solskin kunne jeg ikke købe mig til, men der var pludselig en god stor spand små økologiske tomater på tilbud til en flad 20’er. Og hvad skal der til tomater?
Feta. Og. Oliven.
Her stopper ligheden med den græske salat så lidt brat , for der er bare ikke ret meget gods i en traditionel græsk salat. Hvis jeg skal blive mæt, skal der mere til, så mine madpakker kører vinteren igennem på en base af kål. Alverdens kål, for kål mætter og gør maven glad. Nu fik ugens kålbase så også lov til at smage lidt på en græsk salat.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- ½ dl belugalinser (eller 2 dl kogt quinoa)
- vand
- salt
- 2 spsk pinjekerner
- 250 g rød spidskål
- 100 g grønkål
- 50 g feta
- 15 små tomater
- 15 sorte oliven
Dressing:
- 1 spsk eddike (fx vineddike eller balsamico)
- 3 spsk olie (fx olivenolie)
- salt
Sådan gør du:
- Inden du blander din salat, er der to ting, du skal forberede: Belugalinser eller quinoa – skal koges og køle lidt af. Kog belugalinser ca. 18 minutter i rigeligt letsaltet vand, dræn vandet fra og køl af. Kog 1 dl quinoa i 1,5 dl letsaltet vand i 13 minutter, køl af. Og pinjekerner – de skal ristes lidt på panden. Så er du klar.
- Snit spidskålen fint – gerne på mandolinjern. Massér grønkålen med lidt olivenolie, og hak den. Skær de små tomater i kvarte. Smuldr fetaosten.
- Ryst dressingen sammen (se tip under opskriften).
- Hvis du vil have salaten med i madpakken, skal du starte fra bunden: Hæld dressing i bunden af din beholder. Og resten i denne rækkefølge: Belugalinser eller quinoa. Rød spidskål. Feta. Grønkål. Tomater. Oliven. Pinjekerner. Låg på. Vip salaten rundt, så dressingen bliver fordelt, inden du spiser.
- Hvis salaten skal serveres: Bland de to slags kål og belugalinser/quinoa. Fordel tomater, feta og oliven ovenpå. Dressing på. Og pinjekerner til sidst. Servér!
Muttis tips
Græsk kålsalat – som tilbehør og i madpakken
Jeg testede først salaten i weekenden, hvor den blev serveret som tilbehør og på fad – uden belugalinser. Men da den skulle med i madpakken, fik den et skud protein.
Du kan selvfølgelig også bruge andre typer bønner og linser – fx edamamebønner direkte fra fryseren. Dejlig nemt.
Når jeg pakker til madpakke, har jeg to modeller: Enten som jeg viser her: Med dressingen i bunden af beholderen. Eller den modsatte: Den, hvor pynten ligger i bunden og kålen øverst. Dressingen ved siden af. Når jeg vender den ud på tallerkenen, vender salaten rigtigt, og jeg hælder dressingen over.
Elsker du kålsalater? Så prøv nogle flere …
Der er rigtig mange kålsalater på bloggen – her får du et lille udsnit af de mest populære: