Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Synes du, pebernødder skal smage af peber? Det synes jeg! Måske har jeg bare været forkælet hjemmefra, for der blev bagt rigtig mange småkager til jul, og jeg hopper ikke på hvad som helst. Og pebernødder – de skal ha’ en tæt krumme og masser af smag! Hvis du altså spørger mig.

Min bedste opskrift på pebernødder

Heldigvis har jeg min mors opskrift, og den giver pebernødder, som pebernødder skal smage. Næsten som dem, bagermester Harepus bager i Hakkebakkeskoven. Tror jeg. (Dog ikke dem med et helt kilo peber – rolig nu).

Som du kan se, er jeg den dovne type, der ikke triller mine pebernødder runde. Det synes jeg er helt og aldeles overflødigt. Jeg triller dem i lange stænger, som jeg skærer op og fordeler dem med løs hånd på en bageplade. På den måde gider jeg bage mange, og det er populært. Det var et trick, jeg lærte, da jeg var i erhvervspraktik hos en bager i Aalborg i 9. klasse. Hvis du vil ha’ dem lidt afrundede, kan du gøre således:

  • Tril dejen i lange stænger på tykkelse med en kvindes pegefinger. Læg gerne 4-5 stænger ved siden af hinanden, så du kan skære dem over samlet.
  • Skær dem i små skiver, ca. 1,5 cm lange.
  • Drys med et rundhåndet lag mel.
  • Tag en god håndfuld af dem op ad gangen, læg dem i en metalsigte, og ryst melet af (henover bordet).
  • Ryst længe nok til, at pebernødderne bliver lidt runde i det og har smidt det meste af melet.
  • Fordel dem på bagepapir og bag dem ca. 14 minutter ved 170 grader varmluft.

Du kan selvfølgelig sagtens trille dem kuglerunde, hvis du synes. Eller hvis du vil holde børnene godt beskæftiget.

Pebernødder og peberkager af samme dej

Peberkager af den samme opskrift

Dejen er også super velegnet til at stikke figurer ud af – for kreative og barnlige sjæle. Så du har pebernødder og peberkager af den samme dej.

Holdbarhed: Ret dårlig. Mine er i hvert fald altid hurtigt væk. Det er nok de småkager, Katrine (min yngste) har bagt flest af gennem årene, og senest er bonusbarnebarnet også godt i gang. “Jeg er dygtig til at lave dem!”, siger hun frejdigt, og jeg kan bevidne, at hun også er dygtig til at spise dem.

Så nu har vi fået en ny tradition til jul.

Du kan selvfølgelig også pynte peberkagerne med glasur. Så vil jeg anbefale en rigtig konditorglasur som den, jeg bruger til honninghjerterne.GemGem

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Pebernødder og peberkager

Desserter og kager

Forberedelse: 10 minutter

Tilberedning: 10-15 minutter

Du skal bruge:

  • 725 g hvedemel

  • 250 g farin

  • 250 g smør (stuetemperatur, hvis du bruger maskine)

  • 2 æg (stuetemperatur, hvis du bruger maskine)

  • 1-1,5 dl mælk

  • 2 tsk std ingefær

  • 2 tsk std kardemomme

  • 1/2 tsk std hvid peber

  • 1/2 tsk brunt bagepulver (det er bagepulver med krydderier i – og der står brunt bagepulver på pakken)

Husk også:

  • Bagepapir, evt. kagerulle og udstiksforme

Sådan gør du:

  1. I hånden: Ælt dejen sammen på bordet. Start med mel og de øvrige tørre ting. Hak så smørret ud i melblandingen, og smuldr det med fingrene, til det ligner revet ost.
    Lav så en fordybning i midten, hvor du slår æggene ud og tilsætter mælken. Bland først forsigtigt rundt, så mælken ikke løber ud. Og ælt så grundigt, til dejen er ensartet og hænger godt sammen. Hvis den virker for tør, kan du tilsætte lidt mere mælk.

  2. I maskine: Rør først smør og farin blødt. Tilsæt så æg, mælk og halvdelen af de tørre ingredienser. Rør, til dejen er helt jævn. Rør så resten af de tørre ingredienser i. Det er nemmest at ælte dejen færdig på bordet.

  3. Lad gerne dejen ligge nogle timer på køl. Pak den ind i plastfolie.

  4. Når du vil bage: Tænd ovnen på 170 grader varmluft, og gør bagepapir klar. Det er praktisk med 4 stykker.

  5. Til pebernødder: Rul dejen ud i lange tynde stænger (tynd fingertykkelse). Skær dem i 1,5 cm stykker og fordel dem på bagepapir. Du kan også trille dem, så de blive fint runde, men det er ikke nødvendigt.

  6. Til peberkager: Rul dejen ud i ca. 2 mm tykkelse (tyndere end du tror), og stik figurer ud. De hæver lidt i ovnen, så sørg for lidt ekstra plads imellem dem.

  7. Bag peberkagerne ca. 10-12 minutter ved 170 grader (efter tykkelse og størrelse), til de er lysebrune. Husk, du kan bage to plader ad gangen, når du bruger varmluft. Husk også, at hvis de er for lyse, er de også bløde. Pebernødderne skal bage lidt længere, ca. 14 minutter.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Pebernødder og peberkager

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Pebernødder og peberkager af samme dej

  1. 71 år. Bagt pebernødder for anden gang i mit liv. Denne gang med din opskrift. Det var nemt … har altid forestillet mig det som meega besværligt. Så tak for opskriften og god jul.
    Hilsen Sine

    1. Kære Sine, det varmer godt nok mit julehjerte at høre. Tusind tak for også at lægge en kommentar. Rigtig glædelig jul. Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.