Scan for at gå til opskrift
Pebernødder og peberkager af samme dej
Forb. tid 25 minutter min
Tilb. tid 30 minutter min
Køletid 2 timer t
Samlet 2 timer t 55 minutter min
- 725 g hvedemel
- 250 g farin
- 2 tsk stødt ingefær
- 2 tsk stødt kardemomme
- ½ tsk stødt hvid peber
- ½ tsk brunt bagepulver (det er bagepulver med krydderier i )
- 250 g smør (stuetemperatur, hvis du bruger maskine)
- 2 æg (stuetemperatur, hvis du bruger maskine)
- 1 dl mælk (måske lidt mere)
I hånden:
Ælt dejen sammen på bordet. Start med mel og de øvrige tørre ting. Hak så smørret ud i melblandingen, og smuldr det med fingrene, til det ligner revet ost.
Lav så en fordybning i midten, hvor du slår æggene ud og tilsætter mælken. Bland først forsigtigt rundt, så mælken ikke løber ud. Og ælt så grundigt, til dejen er ensartet og hænger godt sammen. Hvis den virker for tør, kan du tilsætte lidt mere mælk.
I maskine:
Rør først smør og farin blødt.
Tilsæt så æg, mælk og halvdelen af de tørre ingredienser. Rør, til dejen er helt jævn. Rør så resten af de tørre ingredienser i. Det er nemmest at ælte dejen færdig på bordet.
Lad gerne dejen ligge nogle timer på køl. Pak den ind i plastfolie.
Til pebernødder:
Rul dejen ud i lange tynde stænger (tynd fingertykkelse). Skær dem i 1,5 cm stykker og fordel dem på bagepapir. Du kan også trille dem, så de blive fint runde, men det er ikke nødvendigt.
Til peberkager:
Rul dejen ud i ca. 2 mm tykkelse (tyndere end du tror), og stik figurer ud. De hæver lidt i ovnen, så sørg for lidt ekstra plads imellem dem.
Bag peberkagerne ca. 10 minutter ved 170 grader (efter tykkelse og størrelse), til de er lysebrune. Husk, du kan bage to plader ad gangen, når du bruger varmluft. Husk også, at hvis de er for lyse, er de også bløde. Pebernødderne skal bage lidt længere, ca. 14 minutter.