Klatkager af risengrød er en klassiker ved juletid. Men klatkagerne gør lige så meget lykke på alle mulige andre tidspunkter. Måske til en brunch? Eller som dessert efter suppe?
Spiser I risengrød i din familie?
Som barn elskede jeg risengrød – som mange børn vist gør. Jeg er nok lidt mere beklemt ved at fortælle, at jeg stadig elsker risengrød. For nu om stunder synes jeg ikke, det sådan rigtigt tæller som et måltid. Okay, jeg bliver mæt, og der er næringsstoffer i både mælk og ris, men min hjerne savner fibre, noget mere at tygge på, 6 om dagen, plantemineraler og vitaminer og hvad der ellers hører til et fuldgyldigt måltid.
Men altså, en gang imellem skader det vel ikke. Især ikke, hvis risengrød lige er det, der skal til for at glæde den indre forkælelsestrang. Og jeg kan jo bare lave det en dag, hvor min bedre halvdel ikke er hjemme. Han synes, det er børnemad.
Risengrød til jul?
I min barndoms familie spiste vi ikke risalamande til dessert juleaften. I stedet fik vi først risengrød (så var maverne mætte), og derefter kalkun. Risengrøden var et godt trick til at spare på de dyrere råvarer til måltidet, og det er jeg ret sikker på, både min mor og far har lært i deres nøjsomme, børnerige familier.
Nu om stunder koger vi risengrød den 23., så den er kold til risalamanden den 24. Og hvorfor så ikke koge lidt ekstra, så vi kan få klatkager af risengrød?
Klatkager der smager
Som basisopskrift kan du lave klatkager af en rest risengrød, æg, mel og lidt sukker. Men du kan også give dem lidt ekstra smag og knas – med citronskal, mandler og vanilje.
Server klatkagerne med syltetøj, flydende honning og måske nogle kanelstegte æbler, som du også for opskriften på her.
Andre søde sager, der også smager lidt af jul (eller er gode efter vinterens supper):
- Risalamande, selvfølgelig
- Klassiske pandekager!
- Æbleskiver – helt runde!