Dadelkugler er en supernem sød snack uden raffineret sukker. De smager fantastisk – og du skal kun bruge 3 ingredienser + lidt salt.
Hvor sunde er dadelkugler?
Jeg har set mange, der skriver ‘sunde dadelkugler’, men det er måske at stramme den lidt. Jeg vil dog til enhver tid mene, at hjemmelavede dadelkugler er sundere end et stykke slik, der er fuldt af raffineret sukker og diverse E-numre. Fordi:
- Dadlerne indeholder godt med fibre af den uopløselige slags – så de hjælper med en sund trafik gennem tarmsystemet.
- Dadlerne indeholder også mineraler som fosfor, jern og magnesium, hvilket du næppe finder i de fleste poser slik.
- Hasselnødderne giver dig godt med protein og kostfibre, og det er noget der både mætter og holder gang i maven. Proteinerne er uundværlige byggesten i kroppen.
- Nødderne har også et højt indhold af fedtstoffer – vel at mærke de umættede fedtstoffer, som dit kredsløb foretrækker.
- Endelig har du selv styr på, hvad du putter i dine dadelkugler. Altså ingen E-numre og uigennemskuelige tilsætningsstoffer.
Men, men, men – dadelkugler er kalorietætte med store mængder sukkerarter fra dadlerne og fedt fra nødderne. Det er rart, hvis du har brug for energi på farten eller til træning, men det er ikke så rart, hvis du gerne vil holde lidt igen med kalorierne.
Så – alt med måde. Hvis alternativet er et stykke slik eller en småkage, kan dadelkuglerne være et fornuftigt valg.
Hvis du vil undgå at inhalere hele portionen på en aften, så læg dem i fryseren. Der kan de holde sig i mange måneder, og du falder ikke over dem, hver gang din snacksult kigger ind i køleskabet.
Hvilke dadler i dadelkugler?
Det er vigtigt, du ikke kaster dig over de ‘gammeldags’ tørrede dadler, hvis du vil lave dadelkugler i din foodprocessor. Det bliver en drøj affære. I stedet kan du vælge mellem to typer friske, blødere dadler:
- De friske dadler i papæske. De kører næsten som smør (ok, næsten). Det er absolut den nemmeste løsning. De er også nemme at trille til pæne kugler, fordi ‘dejen’ samler sig nemt i hånden. De friske dadler har den lille ulempe, at dadelkuglerne bliver lidt bløde, også når de har opholdt sig i køleskabet. Men altså – en virkelig nem løsning, og de friske dadler er også helt fornuftige i pris.
- Medjoul-dadler. I de senere år er de blevet ret nemme at få fat i i et dansk supermarked, endda økologiske. Det er store luksusdadler – eller The King of Dates, som nogle kalder dem – og de er lidt fastere i det end de mindre dadler i papæske. Medjouldadler giver nogle lidt fastere dadelkugler, som jeg personligt foretrækker. Men omvendt – det tager sin tid at få dejen til at makke ret, selv i en kraftig foodprocessor som min Magimix. Der skal skrabes ned ad siderne en del gange, og ind imellem tager maskinen nogle ordentlige hop på bordet. Men – tålmodighed belønnes, og jeg er vild med de færdige dadelkugler.
Så – op til dig!