Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Dadelkugler er en supernem sød snack uden raffineret sukker. De smager fantastisk – og du skal kun bruge 3 ingredienser + lidt salt.

Hvor sunde er dadelkugler?

Jeg har set mange, der skriver ‘sunde dadelkugler’, men det er måske at stramme den lidt. Jeg vil dog til enhver tid mene, at hjemmelavede dadelkugler er sundere end et stykke slik, der er fuldt af raffineret sukker og diverse E-numre. Fordi:

  • Dadlerne indeholder godt med fibre af den uopløselige slags – så de hjælper med en sund trafik gennem tarmsystemet.
  • Dadlerne indeholder også mineraler som fosfor, jern og magnesium, hvilket du næppe finder i de fleste poser slik.
  • Hasselnødderne giver dig godt med protein og kostfibre, og det er noget der både mætter og holder gang i maven. Proteinerne er uundværlige byggesten i kroppen.
  • Nødderne har også et højt indhold af fedtstoffer – vel at mærke de umættede fedtstoffer, som dit kredsløb foretrækker.
  • Endelig har du selv styr på, hvad du putter i dine dadelkugler. Altså ingen E-numre og uigennemskuelige tilsætningsstoffer.

Men, men, men – dadelkugler er kalorietætte med store mængder sukkerarter fra dadlerne og fedt fra nødderne. Det er rart, hvis du har brug for energi på farten eller til træning, men det er ikke så rart, hvis du gerne vil holde lidt igen med kalorierne.

Så – alt med måde. Hvis alternativet er et stykke slik eller en småkage, kan dadelkuglerne være et fornuftigt valg.

Hvis du vil undgå at inhalere hele portionen på en aften, så læg dem i fryseren. Der kan de holde sig i mange måneder, og du falder ikke over dem, hver gang din snacksult kigger ind i køleskabet.

Hvilke dadler i dadelkugler?

Det er vigtigt, du ikke kaster dig over de ‘gammeldags’ tørrede dadler, hvis du vil lave dadelkugler i din foodprocessor. Det bliver en drøj affære. I stedet kan du vælge mellem to typer friske, blødere dadler:

  • De friske dadler i papæske. De kører næsten som smør (ok, næsten). Det er absolut den nemmeste løsning. De er også nemme at trille til pæne kugler, fordi ‘dejen’ samler sig nemt i hånden. De friske dadler har den lille ulempe, at dadelkuglerne bliver lidt bløde, også når de har opholdt sig i køleskabet. Men altså – en virkelig nem løsning, og de friske dadler er også helt fornuftige i pris.
  • Medjoul-dadler. I de senere år er de blevet ret nemme at få fat i i et dansk supermarked, endda økologiske. Det er store luksusdadler – eller The King of Dates, som nogle kalder dem – og de er lidt fastere i det end de mindre dadler i papæske. Medjouldadler giver nogle lidt fastere dadelkugler, som jeg personligt foretrækker. Men omvendt – det tager sin tid at få dejen til at makke ret, selv i en kraftig foodprocessor som min Magimix. Der skal skrabes ned ad siderne en del gange, og ind imellem tager maskinen nogle ordentlige hop på bordet. Men – tålmodighed belønnes, og jeg er vild med de færdige dadelkugler.

Så – op til dig!

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Dadelkugler med kakao og ristede nødder

Desserter og kager, Snacks og dips

Rækker til: 24 stk.

Du skal bruge:

  • 150 g hasselnødder + 25 g
  • 200 g dadler, udstenede (de friske fra papboks eller medjoul)
  • 30 g kakaopulver
  • 1-2 g salt (et stort nip)

Du kan også trille dadelkuglerne i fx:

  • kakaopulver
  • fintrevet mørk chokolade
  • frysetørret hindbærpulver
  • kokosmel
  • hampefrø
  • eller overtrække dem med chokolade til en luksussnack

Sådan gør du:

  1. Rist nødderne i ovnen ved 150 grader i 15-20 minutter, til skallerne sprækker, og nødderne har taget lidt farve – og dufter! Tag dem ud, og lad dem køle af.

  2. Put nødderne i din foodprocessor (du behøver ikke fjerne skallerne), og kør, til de ligner grov rasp. Tag ca. 25 g fra til at trille de færdige dadelkugler i.

  3. Kør nu videre med foodprocessoren i ca. 5 minutter, til nødderne er blevet til nøddesmør. Tilsæt så udstenede dadler, kakaopulver og lidt salt, og kør, til du har en ensartet masse. Med medjouldadler kræver det en del stop-og-skrabearbejde, men det lykkes til sidst.

  4. Tag massen ud på bordet, og form den til kugler. Jeg laver mine ca. 15 g, så bliver der ca. 24.

  5. Tril kuglerne i de hakkede nødder, og sæt dem på køl en times tid. Så er de klar til snacktid.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Dadelkugler med kakao og ristede nødder

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.