
En chokoladetærte er en virkelig delikat dessert – eller kage om du vil. Intens chokolade bagt i en mørdejsbund med ristede nødder. Og toppet med friske bær.
Chokoladetærten er oplagt som dessert, hvis du serverer den med bær og måske en skefuld creme fraiche, flødeskum eller vaniljeis ved siden af.
Du kan også sagtens servere et stykke chokoladetærte til kaffen. Det vil der ikke komme klager over.

Chokoladetærte til dessert – kan bages forvejen
Jeg bagte chokoladetærten til middag, hvor jeg hverken stod for forret eller hovedret. Til gengæld skulle jeg transportere desserten gennem hele byen, og det gav nogle begrænsninger.
Fordelen ved chokoladetærten er, at den nemt kan bages i forvejen – endda dagen i forvejen – og bare sættes koldt. Så kan den snildt transporteres i formen, og den er nem at servere med lidt frisk frugt, bær og gerne lidt dyppelse.
Chokoladetærten blev toppet med bær, som jeg bare kunne købe på vejen – og anrette på 2 minutter. Og jeg kan love, den blev modtaget med store glædesudbrud – og de syrlige bær (her hindbær og kiwibær) er et virkelig godt modspil til den intense chokolade.
Hvad passer før en dessert med chokolade?
Det er faktisk ikke helt ligegyldigt, hvilken dessert man serverer efter hvilken hovedret. Hvis du får en tung hovedret – smagsmæssigt eller substantielt – kan chokolade godt blive lige i overkanten. Her vil jeg nok foretrække en mere frugtbaseret dessert.
Men her fik vi fisk til hovedret, og så passer chokoladetærten perfekt. Jeg vil også til enhver tid servere den efter de fleste grønsagsretter og supper.

Sådan får du en sprød tærtebund
Jeg bager min chokoladetærte i en metalform – her valgte jeg en aflang, der er 11 * 35 cm, men du kan også bruge en rund med en diameter på 22 eller 24 cm.
Men metalform, hvorfor det?
Hvis du normalt bruger de klassiske tærtefade af keramik og porcelæn, kender du sikkert det her: En blød tærtebund, der gerne sætter sig fast i bunden af tærtefadet. Så prøv at skifte til en metalform. Den gør underværker. Bare husk – den kan ikke gå i opvaskemaskinen, men prøv alligevel.
Forklaringen er, at metalformen er langt bedre til at overføre varme end en porcelænsform. Det giver den sprøde bund – og tærten er langt nemmere at få ud af tærtebunden bagefter. De fleste metalforme har løs bund, what’s not to like.
Smør bunden grundigt, inden du lægger dejen i – så slipper tærtebunden uden at kny.