Følg med her:

Få inspiration til en lidt grønnere jul!
Tilmeld dig et nyhedsbrev, og få mine tips til en lidt grønnere, lidt grovere og lidt sødere jul!

Tilmeld dig et nyhedsbrev, og få mine tips til en lidt grønnere, lidt grovere og lidt sødere jul!
Min oldemors gammeldags brunkager er supersprøde småkager, der ikke smuldrer. Og de smager intenst af jul, næsten stærkt!

Opskriften på mine brunkager er et arvestykke fra min fars farmor. De er den slags brunkager, der skal rulles ud, og du bruger en udstikker til at få den fine facon. De er også den slags, der virkelig smager kraftigt – en intens brunkage! Og endelig er de af den supersprøde slags.
For mig er det verdens bedste brunkager. Sådan er det nok med de gode barndomsminder. De er bare de eneste rigtige.
Oldemors gammeldags brunkager skiller sig ud fra de fleste andre på mere end én måde:
Min familie har så endnu en særhed, som du kan overveje: Vi spiser brunkagerne på hjemmebagt sigtebrød med et godt lag tandsmør! En pudsig juletradition, som min ældste datter altid efterspørger.
Synes du, det lyder helt tosset – så er du mere på hold med min mand.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Lige som resten af min fars familie er opskriften på brunkagerne også lidt speciel: Fru Christine Thorvaldine Bjerg bagte nemlig sine brunkager med snaps! Nu er jeg ikke den store snapsedrikker, så for det meste bruger jeg bare øl i stedet, og det fungerer fremragende. Man kan garanteret også bruge andre former for spiritus, fx vodka eller gin.
I samråd med min søster har jeg ændret en enkelt ting i opskriften: Min oldemor brugte syltet pomeransskal – hvordan hun fik det findelt melder historien ikke noget om. Min mor brugte en gammeldags persillehakker. Min søster og jeg har opgivet det projekt og bruger nu revet skal af økologiske appelsiner. Noget nemmere og lige så godt.

Min fars farmor må have været en meget produktiv dame, for nu har jeg halveret opskriften to gange. Så er projektet til at overskue, synes jeg. Men der var også mange flere munde at mætte i oldemors familie end i min.
Min opskrift giver 7 plader fulde, i alt ca. 110 brunkager. Det vil så sige, at Christine Thorvaldine Berg bagte 28 plader. Næsten 450 brunkager. Absurd. Jeg håber, hun havde god hjælp i køkkenet … men det er nok ønsketænkning.
Et tip, for øvrigt: Sørg for at have en køkkenassistent til projektet. En, der er god til at stikke ud, smutte mandler og lægge dem på eller måske passe ovnen. Så bliver brunkagerne bagt lige tilpas. Og det meget hyggeligere end at bage alene.

De klassiske med vanilje eller de nye klassikere med lakrids?


Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)