Få inspiration til en lidt grønnere jul!

Tilmeld dig et nyhedsbrev, og få mine tips til en lidt grønnere, lidt grovere og lidt sødere jul!

Brunkager – min oldemors gammeldags brunkager

Min oldemors gammeldags brunkager er supersprøde småkager, der ikke smuldrer. Og de smager intenst af jul, næsten stærkt!

Opskriften på mine brunkager er et arvestykke fra min fars farmor. De er den slags brunkager, der skal rulles ud, og du bruger en udstikker til at få den fine facon. De er også den slags, der virkelig smager kraftigt – en intens brunkage! Og endelig er de af den supersprøde slags.

For mig er det verdens bedste brunkager. Sådan er det nok med de gode barndomsminder. De er bare de eneste rigtige.

Gammeldags brunkager med knæk!

Oldemors gammeldags brunkager skiller sig ud fra de fleste andre på mere end én måde:

  • De er sprøde på den lidt hårde måde, så de ikke smuldrer. Bagt med potaske som hævemiddel, og det giver et godt knæk.
  • De skal rulles ud og udstikkes – ikke skæres af stænger. Det betyder, at du også kan udstikke dine brunkager i andre faconer, fx hjerter eller julemænd.
  • Der er ikke stykker af mandler eller andet i. Dejen er næsten helt glat, så den er nem at rulle tyndt ud.
  • Og de smager virkelig intenst, næsten stærkt, blandt andet af ingefær.

Min familie har så endnu en særhed, som du kan overveje: Vi spiser brunkagerne på hjemmebagt sigtebrød med et godt lag tandsmør! En pudsig juletradition, som min ældste datter altid efterspørger.

Synes du, det lyder helt tosset – så er du mere på hold med min mand.

Brunkager – min oldemors sprøde brunkager

Gammeldags brunkager fra min oldemor

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Køletid 3 timer
Samlet 3 timer 45 minutter
Giv de første stjerner!
De sprødeste og kraftigste brunkager, jeg kender – og som jeg elsker dem allermest.
Antal: 110 stk.

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Til pynt

  • 75 g mandler

Sådan gør du: 

  • Smelt sirup, farin og smør i en pænt stor gryde ved svag varme. Rør rundt, og tag gryden af blusset.
  • Rør potasken ud i øl/snaps og rør det i. Lad det nu køle noget af.
  • Riv skallen fint af appelsinerne. Rør så dejen færdig med ingefær, nelliker, kanel, appelsinskal og mel, og lad dejen blive helt kold, før du fortsætter (ja, det er noget af et projekt, du har kastet dig ud i). Så bliver dejen også fast og god at arbejde med.
  • Smut og flæk mandlerne. Du smutter mandlerne ved at koge dem op et minuts tid, hæld koldt vand på og smut skallen af. Flæk dem med en spids kniv.
  • Når dejen er klar: Tænd ovnen på 160 grader varmluft.
  • Ælt dejen igennem på bordet med lidt mel. Bare længe nok til, at du synes, dejen er til at arbejde med. Spar på melet.
  • Tag ca. 250 g dej, og rul den virkelig t-y-n-d-t ud. Stik kagerne ud, og læg dem på bagepapir. Pynt hver kage med ½ smuttet, flækket mandel. Fortsæt til der ikke er mere dej.
  • Bag brunkagerne ved 160 grader varmluft i 7 minutter, måske lidt mere. Husk, ved varmluft kan du bage to plader ad gangen. Det er lidt en kunst at ramme den rette tid. Hvis de får for lidt, er de bløde. Hvis de får for meget, smager de brændt. Så vær omhyggelig og tålmodig! Du bliver belønnet med de brunkager, jeg elsker højst af alle.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Print
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Brunkager med snaps! Eller bare øl

Lige som resten af min fars familie er opskriften på brunkagerne også lidt speciel: Fru Christine Thorvaldine Bjerg bagte nemlig sine brunkager med snaps! Nu er jeg ikke den store snapsedrikker, så for det meste bruger jeg bare øl i stedet, og det fungerer fremragende. Man kan garanteret også bruge andre former for spiritus, fx vodka eller gin.

I samråd med min søster har jeg ændret en enkelt ting i opskriften: Min oldemor brugte syltet pomeransskal – hvordan hun fik det findelt melder historien ikke noget om. Min mor brugte en gammeldags persillehakker. Min søster og jeg har opgivet det projekt og bruger nu revet skal af økologiske appelsiner. Noget nemmere og lige så godt.

Brunkager – min oldemors sprøde brunkager

Hvor mange brunkager kan du spise?

Min fars farmor må have været en meget produktiv dame, for nu har jeg halveret opskriften to gange. Så er projektet til at overskue, synes jeg. Men der var også mange flere munde at mætte i oldemors familie end i min.

Min opskrift giver 7 plader fulde, i alt ca. 110 brunkager. Det vil så sige, at Christine Thorvaldine Berg bagte 28 plader. Næsten 450 brunkager. Absurd. Jeg håber, hun havde god hjælp i køkkenet … men det er nok ønsketænkning.

Et tip, for øvrigt: Sørg for at have en køkkenassistent til projektet. En, der er god til at stikke ud, smutte mandler og lægge dem på eller måske passe ovnen. Så bliver brunkagerne bagt lige tilpas. Og det meget hyggeligere end at bage alene.

Brunkager opskrift

Andre julesmåkager?

De klassiske med vanilje eller de nye klassikere med lakrids?

Vaniljekranse med mandler – og ekstra smag
Julens klassiske vaniljekranse bliver allerbedst med ristede mandler. Det tager lidt længere tid, men det er umagen værd!
Gå til opskrift
Vaniljekranse med mandler
Lakridssmåkager med tranebær
Lakridssmåkagerne er blevet en ny klassiker – med en intens smag af lakrids og de søde tranebær. En sprød, næsten hård, småkage.
Gå til opskrift
Lakridssmåkager med tranebær
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Din bedømmelse:




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

13 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments