Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Når det er sæson for brombær, er det også sæson for brombærdessert. Min søster er storleverandør af brombær, og det har affødt denne lille lækre dessert, der tager det bedste fra tre af mine yndlingsdesserter:

  • Risalamande. En lidt sød vaniljecreme med røde bær … you see?
  • Bondepige med slør. Et barndomsminde med æblegrød i bunden, rugbrøds-chokoladeblanding i midten og flødeskum på toppen. Her er æblerne ude, og rugbrødschokoladeblandingen er blevet til rugbrødsknas med chokolade.
  • Trifli. Frugt, flødeskum og knasende et-eller-andet. Her bliver det til…

En nem brombærdessert med vaniljecreme og rugbrødsknas

Du skal bruge 3 dele: En nem brombærsauce, en søde, bløde marscarponecreme med vanilje og en enkel rubrødsknas.

Brombærdesserten har et par oplagte fordele:

  • Den er nem at forberede. Gør brombærsaucen, rugbrødsknasen og vaniljecremen klar i forvejen. Så skal du bare arrangere i glas lige før servering. Ingen dessertstress :-)
  • Du kan bruge brombær fra haven, fra skoven – eller fra fryseren.
  • Og den kan varieres med andre bær og frugter alt efter sæson og smag. Se nedenfor.

Brombærdesserten er også god med andre frugter og bær!

Du kan bruge andre slags frugt. I sæsonen er desserten fantastisk med vaniljeporcherede abrikoser, blommer, kirsebær eller rabarber, også kogt med vanilje. Bruger du abrikoser eller blommer, behøver du højst sandsynligt ikke at jævne frugtsaucen.

Hvis du nu går i rabarber, så tjek lige variationen af rabarbertrifli her. Der har knasen fået en anden lyd :-)

Gem

Gem

Brombærdessert med blød vaniljecreme og rugbrødsknas

Desserter og kager

Rækker til: 6

Til brombærsaucen skal du bruge:

  • 500 g (gerne frosne) brombær
  • 50 g sukker (ca. - smag til)
  • 1 vaniljestang eller 2 tsk vaniljepulver
  • 1 spsk citronsaft (eller lidt mere)
  • 1 spsk majsmel (fx Maizena, men ikke Maizenajævner) rystet godt sammen med 1/2 dl vand

Til rugbrødsknasen skal du bruge:

  • 200 g (gerne lidt tørt) rugbrød
  • 40 g smør
  • 40 g farin
  • 40 g hasselnødder
  • 40 g god mørk chokolade

Til vaniljecremen skal du bruge:

  • 2,5 dl piskefløde
  • 250 gr mascarpone
  • 1 vaniljestang eller 2 tsk vaniljepulver
  • 2 spsk rørsukker

Sådan laver du brombærsaucen:

  1. Med frosne brombær: Tø brombærrene op. Når de er tøet op –  hæld saften over i en lille gryde, kog den op med sukker og kornene fra vaniljestangen, og læg den flækkede vaniljestang i.

  2. Lad det simre lidt, inden du jævner med majsjævningen. OBS – kun lidt jævning ad gangen. Saucen skal blive lidt tyk, men ikke bom-stiv, og den stivner, når den køler af. Hæld nu saften tilbage til bærrene og vend rundt, så de ikke går for meget i stykker. Tilsæt citronsaft og smag til – kunsten er at få en lidt syrlig sauce, der stadig smager af dessert. Lad saucen køle helt af i køleskabet.

  3. Med friske brombær: Kog forsigtigt brombærrene op med en smule vand i bunden af en gryde – så lidt som muligt. Når det begynder af safte: Tilsæt sukker, kornene fra vaniljestangen, den flækkede vaniljestang. Kog forsigtigt et minut eller to. Tag brombærrene fra i en skål, og fortsæt med punkt 2 ovenfor.

Sådan laver du rugbrødsknas:

  1. Skær rugbrød i tern, og kom det i en foodprocessor sammen med brun farin. Kør, til det er findelt.

  2. Smelt smørret på en pande, og rist rugbrødsblandingen her ved ikke for høj varme. Imens: Kør nødderne i foodprocessoren. De må gerne stadig have bid. Tilsæt dem på panden, og rist videre, til det dufter brunt og lige præcis IKKE brændt. Hæld blandingen over på et stykke bagepapir til at køle af. Så bliver blandingen også sprød.

  3. Riv chokoladen groft, og bland den i rugbrødsknasen, når den er kølet helt af.

Sådan laver du vaniljecremen:

  1. Pisk fløden til skum. Bland flødeskummet ind i mascarponen lidt efter lidt sammen med kornene fra vaniljestangen og rørsukker. Pisk til sidst, så det bliver en fløjlsagtigt creme.

Sådan samler du brombærdesserten:

  1. Anret desserten i lag: Først rugbrødsknas, så creme og brombær. Gentag. Drys evt. med lidt rugbrødsknas på toppen. Servér!

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Brombærdessert med blød vaniljecreme og rugbrødsknas

Måske også noget for dig?

4 kommentarer til Brombærdessert med blød vaniljecreme og rugbrødsknas

    1. Hej Jane, det er da et rigtig godt spørgsmål, tak for det! Der bliver 5 dl vaniljecreme (plus luften fra flødeskummet), så det afhænger lidt af, hvor stor desserten skal være. Bedste bud herfra er, at det rækker til 6-8 personer. Kan være, at du får lidt brombærsauce til overs – den kan du bruge som marmelade eller på morgenskyr/grød etc.
      Håber det hjælper lidt :-)
      Kh Bodil

  1. Den smagte skønt, og jeg fik kredit for den! 😋 Men jeg savnede, hvor rugbrødsknaset skal være, når desserten ‘samles’. For mig at se kunne det være i bunden og gentages længere oppe?

    1. Kære Marianne, jeg har redigeret opskriften og glemt at rette dette. Nu er det sket! Og tak for at teste den i beta ;-) Du har helt ret i din antagelse, som du (nu) kan se i opskriften ;-) Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.