Go Back
+ servings
Scan for at gå til opskrift
QR Code
Brombærdessert med blød vaniljecreme og rugbrødsknas

Brombærdessert med vaniljecreme og rugbrødsknas

Antal 4 personer
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Køletid 30 minutter
Samlet 1 time

Ingredienser

Til brombærsaucen skal du bruge:
  • 400 g brombær (evt. frosne)
  • 35 g sukker (smag til)
  • 1 vaniljestang (eller 1 tsk vaniljepulver)
  • 1 spsk citronsaft (måske lidt mere)
  • 1 spsk majsstivelse
  • ½ dl vand
Til rugbrødsknasen skal du bruge:
  • 150 g rugbrød (gerne lidt tørt )
  • 30 g farin
  • 30 g smør
  • 30 g hasselnødder
  • 30 g mørk chokolade
Til vaniljecremen skal du bruge:
  • 1 ¾ dl piskefløde
  • 175 g mascarpone
  • 1 vaniljestang (eller 1 tsk vaniljepulver)
  • 1,5 spsk rørsukker

Dine egne noter

Tilberedning

Sådan laver du brombærsaucen:
  • Med frosne brombær: Tø brombærrene op. Når de er tøet op – hæld saften over i en lille gryde, kog den op med sukker og kornene fra vaniljestangen, og læg den flækkede vaniljestang i.
  • Lad det simre lidt, og ryst majsstivelse sammen med vand. OBS – tilsæt kun lidt jævning ad gangen. Saucen skal blive lidt tyk, men ikke bom-stiv, og den stivner yderligere, når den køler af. Hæld nu saften tilbage til bærrene og vend rundt, så de ikke går for meget i stykker. Tilsæt citronsaft og smag til – kunsten er at få en lidt syrlig sauce, der stadig smager af dessert. Lad saucen køle helt af i køleskabet.
  • Med friske brombær: Kog forsigtigt brombærrene op med en smule vand i bunden af en gryde – så lidt som muligt. Når det begynder af safte: Tilsæt sukker, kornene fra vaniljestangen, den flækkede vaniljestang. Kog forsigtigt et minut eller to. Tag brombærrene fra i en skål, og fortsæt med jævning og tilsmagning som i punktet ovenfor.
Sådan laver du rugbrødsknas:
  • Skær rugbrød i tern, og kom det i en foodprocessor sammen med brun farin. Kør, til det er findelt.
  • Smelt smørret på en pande, og rist rugbrødsblandingen her ved ikke for høj varme. Imens: Kør nødderne i foodprocessoren. De må gerne stadig have bid. Tilsæt dem på panden, og rist videre, til det dufter brunt og lige præcis IKKE brændt. Hæld blandingen over på et stykke bagepapir til at køle af. Så bliver blandingen også sprød.
  • Riv chokoladen groft, og bland den i rugbrødsknasen, når den er kølet helt af.
Sådan laver du vaniljecremen:
  • Pisk fløden til skum. Bland flødeskummet ind i mascarponen lidt efter lidt sammen med kornene fra vaniljestangen og rørsukker. Pisk til sidst, så det bliver en fløjlsagtigt creme. Pisk endelig ikke for længe.
Sådan samler du brombærdesserten:
  • Anret desserten i lag: Først rugbrødsknas, så creme og brombær. Gentag. Drys evt. med lidt rugbrødsknas på toppen. Servér!