Følg med her:
Dadelkugler med kakao og ristede nødder
Hvor sunde er dadelkugler?
Jeg har set mange, der skriver ‘sunde dadelkugler’, men det er måske at stramme den lidt. Hvis du sammenligner hjemmelavede dadelkugler med et farverigt stykke slik, der er fuldt af raffineret sukker og diverse E-numre, vil jeg dog argumentere for dadelkuglerne. Fordi:
- Dadlerne indeholder godt med fibre af den uopløselige slags – så de hjælper med en sund trafik gennem tarmsystemet og foder til din maves mikrobiom.
- Dadlerne indeholder også mineraler som fosfor, jern og magnesium, hvilket du næppe finder i de fleste poser slik.
- Hasselnødderne giver dig godt med protein og kostfibre, og det er noget der både mætter og holder gang i maven. Proteinerne er uundværlige byggesten i kroppen.
- Nødderne har også et højt indhold af fedtstoffer – vel at mærke de umættede fedtstoffer, som dit kredsløb foretrækker.
- Endelig har du selv styr på, hvad du putter i dine dadelkugler. Altså ingen E-numre og uigennemskuelige tilsætningsstoffer.
Men, men, men – dadelkugler er kalorietætte med store mængder sukkerarter fra dadlerne og fedt fra nødderne. Det smager supergodt – så nyd dem! Og spis dem hellere som dessert (efter et måltid) end som selvstændig snack. Så påvirker de nemlig dit blodsukker mindre (og du slipper for et tilsvarende blodsukkerdyk bagefter).
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 175 g hasselnødder
- 200 g dadler (udstenede, de friske fra papboks eller medjoul)
- 30 g kakaopulver
- 1 g salt
Du kan også trille dadelkuglerne i fx:
- kakaopulver
- fintrevet mørk chokolade
- frysetørret hindbærpulver
- kokosmel
- hampefrø
Eller overtrække dem til en luksussnack:
- 100 g mørk chokolade
Sådan gør du:
- Rist nødderne i ovnen ved 150 grader varmluft i 15-20 minutter, til skallerne sprækker, og nødderne har taget lidt farve – og dufter! Tag dem ud, og lad dem køle af.
- Put nødderne i din foodprocessor (du behøver ikke fjerne skallerne), og kør, til de ligner grov rasp. Tag ca. 25 g fra til at trille de færdige dadelkugler i.
- Kør nu videre med foodprocessoren i ca. 5 minutter, til nødderne er blevet til nøddesmør. Tilsæt så udstenede dadler, kakaopulver og lidt salt, og kør, til du har en ensartet masse. Med medjouldadler kræver det en del stop-og-skrabearbejde, men det lykkes til sidst.
- Tag massen ud på bordet, og form den til kugler. Jeg laver mine ca. 15 g, så bliver der ca. 24.
- Tril kuglerne i de hakkede nødder eller andre fine ting, og sæt dem på køl en times tid. Så er de klar til snacktid.
- Du kan også overtrække kuglerne med smeltet chokolade – og drysse med hvad du har lyst til.
Sæt dadelkuglerne uden for almindelig synsvidde – fx i fryseren
Hvis du vil undgå at inhalere hele portionen på en aften, så læg dem i fryseren. Der kan de holde sig i mange måneder, og du falder ikke over dem, hver gang din snacksult kigger ind i køleskabet.
Hvilke dadler i dadelkugler?
Det er vigtigt, du ikke kaster dig over de ‘gammeldags’ tørrede dadler, hvis du vil lave dadelkugler i din foodprocessor. Det bliver en drøj affære. I stedet kan du vælge mellem to typer friske, blødere dadler:
- De friske dadler i papæske. De kører næsten som smør (ok, næsten). Det er absolut den nemmeste løsning. De er også nemme at trille til pæne kugler, fordi ‘dejen’ samler sig nemt i hånden. De friske dadler har den lille ulempe, at dadelkuglerne bliver lidt bløde, også når de har opholdt sig i køleskabet. Men altså – en virkelig nem løsning, og de friske dadler er også helt fornuftige i pris.
- Medjoul-dadler. I de senere år er de blevet ret nemme at få fat i i et dansk supermarked, endda økologiske. Det er store luksusdadler – eller The King of Dates, som nogle kalder dem – og de er lidt fastere i det end de mindre dadler i papæske. Medjouldadler giver nogle lidt fastere dadelkugler, som jeg personligt foretrækker. Men omvendt – det tager sin tid at få dejen til at makke ret, selv i en kraftig foodprocessor som min Magimix. Der skal skrabes ned ad siderne en del gange, og ind imellem tager maskinen nogle ordentlige hop på bordet. Men – tålmodighed belønnes, og jeg er vild med de færdige dadelkugler.
Så – op til dig!