Følg med her:
Cookies med hvid chokolade, tranebær og cashews
Amerikanske julesmåkager – hele året
Egentlig er de her cookies med hvid chokolade, tranebær og cashews nok nærmest julesmåkager – i hvert fald i USA. Men det er gået rigtig fint med at bage dem – og spise dem! – i en dansk sommer også. Jeg gik i gang med at testbage i min sommerferie, og dåsen blev hele tiden tom, så jeg var nødt til at forsøge igen. Nu er de landet der, hvor jeg er tilfreds – med formen, med fyldet, med smagen. Ikke for søde, ikke for flade og godt med guf at gumle på.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 100 g hvid chokolade
- 100 g cashewnødder
- 100 g tørrede tranebær (+ lidt ekstra til pynt)
- 150 g smør (stuetemperatur)
- 150 g rørsukker
- 100 g farin
- 1 æg
- 300 g hvedemel
- 2 tsk vaniljesukker
- 1 citron (fint revet skal af den)
- ½ tsk salt
- 1 tsk natron
Sådan gør du:
- Hak chokoladen og cashewnødderne groft. Vej tranebær af.
- Riv citronskal fint.
- Rør smør, sukker og farin godt sammen (håndmixer eller røremaskine). Tilsæt æg, mel, vaniljesukker, natron, citronskal og salt på én gang, og rør hurtigt dejen jævn. Tilsæt så hvid hakket chokolade, cashews og tranebær, og rør kun lige, til det hele er fordelt.
- Tag dejen ud på bordet, del den i 4, og rul dem ca. 25 cm lange stænger. Rul dem ind i madpapir, og læg dem i køleskabet i mindst 45 minutter. Så er de nemmere at skære, og de vil flyde mindre ud, når de bliver bagt.Tip: Hvis du vil have friske småkager mere end én gang, kan du gemme nogle af rullerne i fryseren.
- Læg bagepapir klar til det antal småkager, du vil bage. Tænd ovnen på 160 grader varmluft.
- Skær hver rulle op i ca. 12 stykker (eller den størrelse, du synes). Sæt dem på skærefladen på bagepapiret. Sæt dem med god afstand – de flyder ud, når de bliver bagt. Jeg sætter ca. 16 på en bageplade. Pynt evt. med lidt ekstra tranebær.
- Bag dem 12-15 minutter. Juster tiden efter størrelse – tag dem ud, når de har sprøde kanter. De må gerne være lidt chewy indeni.
- Lad dem køle af på bagepapiret et par minutter, før du flytter dem over på en bagerist, hvor de kan køle helt af. Opbevar småkagerne i en lufttæt beholder.
Muttis tips
Kunsten at bage gode cookies
En almindelig dansk småkage skal bages, til den er sprød. Punktum. Det er i hvert fald, hvad jeg lærte i min mors køkken, og derfor er det lidt provokerende at bage småkager så kort, som man gør med cookies. Her er meningen nemlig, at småkagerne kun skal være sprøde i kanten – midten skal være blød og sej – eller chewy, som amerikanerne siger. Så efter mine gamle danske begreber skal cookies faktisk være lidt underbagte. Så er de bedst!
Her er udfordringen så, at ovne bager forskelligt, så du må lige lure, hvordan det er med din ovn. Med de her lyse cookies er det vigtigt, at de ikke bliver lysebrune over det hele, for så er de også sprøde, når de køler af. Ta’ chancen: Sprød i kanten, blød i midten. Konsistensen ændrer sig lidt, når dine cookies køler af.
Flere cookies?
Cookies er vel ikke noget, man sådan rigtig bliver træt af – i hvert fald bliver jeg ved med at lave nye varianter. Senest er jeg gået i gang med at teste endnu en amerikansk favorit – peanutbutter cookies med chokolade, og vi må se, hvor mange testbagninger, der skal til, før de er, som jeg synes, de skal være.
Men der er et par andre gode favoritter på bloggen: Cookies med chokolade og nødder – og drømmekage cookies.
Cookies med hvid chokolade, tranebær og cashewnødder – du skal bruge:
Smør. Smørret skal have stuetemperatur, så det er blødt og nemt at røre.
Rørsukker og farin. Kombinationen giver den rette seje konsistens og smag, når de er bagt. Du kan også bruge raffineret hvidt sukker i stedet for rørsukker, hvis du foretrækker det.
Hvedemel. Helt almindeligt hvedemel, ikke noget med højt glutenindhold.
Vaniljesukker. Det klæder bare den hvide chokolade SÅ godt.
Citronskal. Det er faktisk ikke et ‘skal’ – det er valgfrit. Men altså, duften af citronskal gør noget godt for de lyse cookies.
Salt. Ja, det fremhæver smagen, så kagen ikke kun er sød.
Natron. Lidt hævemiddel.
Æg. Dejen samler sig bedst, hvis du bruger et stort æg.
Fyld. Hvid chokolade, tranebær og cashewnødder. Den hvide chokolade er hvinende sød, og så passer den godt til tranebærrenes lidt syrlige bid. Og så cashewnødder for knas.