Følg med her:
Chokolademuffins med hindbær og chokoladeganache
De her chokolademuffins har ikke bare én anledning, men tre!
Nr. 1: Nogle gange har jeg bare lyst til at forkæle lidt ekstra. Andre måske – eller mig selv.
Nr. 2: Mine børn – 3 piger – har engang for mange år siden kastet deres kærlighed på hjerteformede muffinforme i Magasin i Aalborg.
Nr. 3: Chokolade. Behøver jeg at sige mere?
Så her får du kærlige chokolademuffins, der både har chokolade og chokoladestykker i dejen – plus en chokoladeganache på toppen. Plus lidt hindbær både i og til pynt.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til dine chokolademuffins skal du bruge:
- 125 g mørk chokolade (til dejen)
- 150 g mørk chokolade (til fyld, alternativt hvid chokolade eller mælkechokolade)
- 125 g smør
- 125 g sukker
- 2 æg (stuetemperatur)
- 1 tsk vaniljepulver
- 1 dl yoghurt naturel (stuetemperatur)
- 70 g mel
- 40 g kakaopulver
- ½ tsk natron
- 100 g hindbær (friske eller fra frost)
- ekstra smør til formene …
Til chokoladeganachen skal du bruge:
- 100 g mørk chokolade (55-60 %)
- 1 dl fløde
- 10 g glucose (evt. – giver en mere skinnende ganache)
Pynt
- Friske hindbær og hindbærstøv
Sådan gør du:
- Tænd ovnen på 180 grader. Gør formene klar.
- Hak al chokoladen til dejen groft, og del i to bunker – 125 g og 150 g.
- Smelt smørret blidt. Tag det af varmen, og tilsæt de 125 g chokolade, der skal smeltes i dejen. Rør, til chokoladen er helt smeltet. Tilsæt så sukker, æg, vanilje og yoghurt.
- Sigt mel, kakaopulver og natron i chokoladeblandingen, og rør, til dejen er jævn. Tilsæt den sidste hakkede chokolade.
- Fordel dejen i muffinformene, og tryk 2-3 hindbær ned i hver. Bemærk, dejen er tyk, og det skal den være.
- Sæt dine muffins i ovnen, og skru ned til 160 grader. Bag dem i ca. 20 minutter. Tjek, at de ikke skvulper, hvis du vipper med pladen, inden du tager dem ud. Kan være, de skal have et par minutter mere. Men får de for meget, mister de den fugtige midte …
- Chokoladeganachen: Hak chokoladen fint og hæld den op i en skål.
- Varm fløden næsten til kogepunktet i en kasserolle, og hæld den over chokoladen. Lad den stå et øjeblik (og tilsæt evt. glucosesirup). Rør fra midten af skålen – når det samler sig til en homogen masse, fortsætter du udad, til al chokoladen er smeltet og ganachen helt glat og ensartet. Sæt til side, så den køler ned til stuetemperatur. (Den skal ikke i køleskabet – så bliver den alt for hård til, du kan arbejde med den).
- Tag dine muffins ud af ovnen, og lad dem køle af 5 minutter i formen, inden du forsigtigt lister dem ud på en bagerist. Lad dem køle helt af.
- Når både muffins og chokoladeganache har stuetemperatur: Fyld ganachen i en sprøjtepose med stjernetylle, og pynt hver muffin med små stjerner og måske et enkelt frisk hindbær. Drys med hindbærstøv – og server!
Single, double eller triple chokolademuffins?
Lad mig starte med en advarsel: Der er ikke sparet på chokoladen i de her chokolademuffins! Just sayin’.
Og når vi nu er ved chokoladen: Jeg funderer lidt over, hvad princippet er for, hvornår man kalder en chokoladekage single (hvilket ingen gør), double eller triple. Vi tæller chokoladetyper her, javel, men tæller kakaopulver med? Og tæller det som tre slags, hvis man smelter noget af chokoladen i dejen, bruger resten som chocolate chips – dvs. chokoladestykker, der smelter på tungen? Og topper op med chokoladeganache?
Her kan du gøre lidt af det hele. Her er både kakaopulver, smeltet chokolade og i chokoladestykker som lækre overraskelser i din chokolademuffin. Plus altså chokoladeganache på toppen.
Du KAN selvfølgelig droppe chokoladeganachen, og ingen vil føle sig snydt. Den er bare et plus, hvis du vil pynte 😉
Når jeg skriver 150 g hakket mørk chokolade til fyld, kan du også vælge at tage hvid chokolade, mælkechokolade eller en blanding. Bare brug en god chokolade! For du kommer til at smage den rent.
Hvis du er brownietypen (hvem er ikke?), men tænker, at hindbær og chokolade da er en ret uimodståelig kombi (og det har du ret i) – så kig lige forbi mine ustyrligt lækre brownies med hindbær.
De kan jo også toppes op med chokoladeganache. Og bages i hjerteforme, skal det være …
OBS! Vær hurtig med natron
Jeg bruger natron som hævemiddel, og det kræver, at du ikke skal lade dejen stå længe på køkkenbordet, inden den bliver bagt. Natron danner nemlig luftbobler i dejen, så snart den møder væsken. Så for at få den fulde effekt af natron: Sørg for at blande de tørre ingredienser godt, inden du tilsætter væsken. Og få dejen til dine chokolademuffins hurtigt videre i formene og ind i ovnen.
Hvad er baking soda på dansk?
Hvis du en gang imellem lader dig inspirere af engelske eller amerikanske opskrifter, er du garanteret stødt på ‘baking soda’ og har tænkt: Det må jo være bagepulver.
But no.
På dansk er baking soda det samme som natron. Bagepulver hedder baking powder på engelsk.
Forskellen på de to er syre. Natron skal have selskab af syre for at virke. I bagepulveret er der allerede tilsat syre – endda to slags: En, der virker ved stuetemperatur og en, der først virker, når kagen bliver bagt. Bagepulver er på den måde lidt mere robust over for ventetiden på køkkenbordet. Til gengæld er der noget mere krudt i natron end i bagepulver: ¼ tsk natron svarer til 1 tsk bagepulver. Du skal bare huske at tilsætte syre.
Og derfor: Der skal et surmælksprodukt i dine chokolademuffins
Natron elsker altså syre. Og i de her chokolademuffins får det syre fra to kilder:
- Yoghurt (du kan også bruge andre surmælksprodukter, fx creme fraiche eller A38). Den kemiske forklaring er, at natron består af natriumbicarbonat (NaHCO3), som reagerer med syre (surmælksproduktet). Det frigiver CO2, der danner luftbobler i dejen, dvs. dejen hæver.
- Kakaopulveret. Naturlig kakao har et forholdsvis højt syreindhold, så når du bager med kakaopulver (usødet pulver købt i supermarkedet), er det også oplagt at bruge natron som hævemiddel.