Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Chokorug - sådan bager du dem selv!

Chokorug er en af mine yndlingssnacks, når jeg bliver sulten på farten. En lille mørk rugbrødsbolle fyldt med hakket mørk chokolade – og hakkede mandler udenpå. Den mætter godt, smager godt og lukker munden på både den seriøse sult og ulvetimens søde tand.

Jeg bager mine chokorug med surdej, men du kan også sagtens bage dem uden:

Chokorug med surdej – eller nemme chokorug uden surdej?

Hvis du ikke lige orker at lave hjemmebagt rugbrødsdej med surdej fra bunden, så får du to genveje her:

  • Brug en halv pose af en rugbrødsblanding – tilsæt 200 g mørk hakket chokolade, og følg ellers opskriften herunder. Easy peasy!
  • Eller lav en halv portion rugbrødsdej til madpakkerugbrød (uden surdej) – tilsæt 200 g mørk hakket chokolade, og følg ellers fremgangsmåden i opskriften herunder.

Køb dem – eller bag dem selv!

Indrømmet, jeg har mange gange spejdet efter Lagkagehuset, når jeg stod langt hjemmefra ramt af den der NU-sult. Jeg er ofte med tog rundt i landet, og hvis der ikke er Lagkagehuset i nærheden, falder jeg alt for nemt i en kanelsnegl hos 7eleven. Men jeg ved, det egentlig ikke er det, min krop savner der sidst på dagen. Det er jo bare ikke altid, jeg har tænkt så langt, at jeg har en god snack med.

Men da jeg opdagede, jeg kunne bage chokorug lige så godt selv, blev de en fast gæst i min fryser. Her får du en opskrift, baseret på mine mørke madpakkerugbrød med surdej.

Jeg bager en stor portion – og tager et par stykker med, når jeg kan forudse eftermiddagssulten.

Er du mere til nødder og tørret frugt, kan du se opskriften på den slags rugbrødssnacks her.

Chokorug - sådan bager du dem selv!

Sådan former du chokorug

Rugbrødsdej er en klistret dej, så det gælder om ikke at skulle have alt for mange fingre i den. Derfor rører jeg den på maskine, og jeg former de små chokorug med en våd ske. Du kan ikke helt undgå klistrede fingre, men for mig fungerer det fint sådan her:

  • Hæld de hakkede mandler op i en skål (en morgenmadsskål passer fint)
  • Hæld vand i en anden skål, så du kan dyppe skeen i den
  • Dyp skeen i vandet, form bollerne med ske og hånd, og vend dem hurtigt i de hakkede mandler.
  • Sæt dem på bagepapir. Portionen giver ca. 20 kugler fordelt på to plader.
  • Tryk dem lidt ned, dæk med et viskestykke, og lad dem hæve 2-3 timer ved stuetemperatur.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Chokorug - bag dem selv!

Brød og boller, Snacks og dips

Rækker til: 20 stk.

Tilberedning: 20 minutter

Dagen før skal du bruge:

  • 250 g koldt vand (2,5 dl)

  • 150 g skårne eller knækkede rugkerner

  • 100 g blandede frø og kerner, fx hørfrø, sesam, solsikke og græskarkerner

På dagen skal opfriske surdej med:

  • 50 g moden surdej

  • 150 g lillefingervarmt vand

  • 125 g rugmel

Til dejen skal du bruge:

  • Kernerne fra i går

  • Den aktive rugsurdej (gem en smule til næste gang)

  • 100 g lunkent vand

  • 25 g malt sirup (find den hos din helsekost eller hos Meyers bagerier)

  • 200 g rugmel

  • 12 g salt

  • 200 g mørk chokolade (reklamelink)

Husk også:

  • 125 g hakkede mandler (jeg købte dem fra Earth Control)

  • 2 plader med bagepapir

Sådan gør du:

  1. Dagen før: Dæk frø og kerner med vandet i en god stor skål. Lad det hvile 12-24 timer.

  2. 4-6 timer før bagetid: Rør den modne surdej op med vand og rugmel. Dæk med et klæde. Lad det hvile, til surdejen er hævet mindst 30 %. Det tager ca. 4-6 timer i mit køkken.

  3. Lav dejen: Rør dejen grundigt, helst i røremaskine, i ca. 10 minutter. Dejen er klistret og blød.

    Tip! Hvis du bruger chokoladeknapper, skal de ikke hakkes. Hvis du bruger chokoladeplade, skal den hakkes groft.

  4. Brug en spiseske til at forme dine chokorug: Dyp den i vand, form bollerne med ske og hånd, og vend dem i de hakkede mandler. Sæt dem på bagepapir. Portionen giver ca. 20 kugler fordelt på to plader. Tryk dem lidt ned, dæk med et viskestykke, og lad dem hæve 2-3 timer ved stuetemperatur.

  5. Tænd ovnen på 200 grader varmluft, og sæt begge plader ind, når ovnen er helt varm – ikke før. Skru straks ned til 175 grader, og bag dine rugbrødssnacks i ca. 20 minutter. Køl dem af på en bagerist.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Gem dine chokorug i fryseren

Hvis du ikke skal bruge hele portionen med det samme, kan du fint fryse dem ned og snuppe dem en ad gangen til madpakken eller den lille snacksult. Du kan opbevare dem ved -18 grader i 4-5 måneder.

Chokorug - sådan bager du dem selv!

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.