Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Valnøddeboller er en opskrift jeg vender tilbage til igen og igen. Kombinationen af rugmel, sigtemel, fuldkorn og valnødder smager bare fantastisk, både i sig selv, med smør, marmelade eller fx til et ostebord.

Valnøddeboller – koldhævede boller med valnødder

Har du god tid – eller knap så god tid?

Her får du en klassisk opskrift med fordej, der står fra morgen til aften og en koldhævet dej, der står fra aften til næste morgen. Hvis du har mere travlt, kan du springe fordejen over og bare blande dejen på én gang, før du sætter den til koldhævning.

Se også tip om gærdej og temperaturer nedenfor.

Og pas på maven – de boller smager bare for godt …

Opskrift på koldhævede valnøddeboller

Brød og boller

Rækker til: 20

Forberedelse: 10 + 10 timer

Tilberedning: 13-15 minutter

Til fordejen skal du bruge:

  • 5 g gær
  • 2 dl mel (120 g)
  • 2 dl vand

Til dejen skal du bruge:

  • fordejen
  • 6 dl vand
  • 15 g salt
  • 1 dl yoghurt (eller andet surmælksprodukt naturel)
  • 150 g rugmel
  • 150 g grahamsmel/fuldkornsmel
  • 150 g sigtemel
  • 450 g hvedemel - start med lidt mindre
  • 100 g valnødder, groft hakkede

Til at pensle og drysse:

  • 1 æg
  • sesamfrø

Sådan gør du:

  1. Rør fordejen sammen, dæk med plast eller låg, og lad den stå på køkkenbordet 8-10 timer (fx fra morgen til aften).

  2. Ælt dejen sammen uden salt og valnødder. Drys salt og valnødder ovenpå. Lad dejen hvile på bordet i en halv time. Ælt den så igennem, til dejen er blank – ca. 10 minutter på maskine.

  3. Dæk dejen med låg eller plast, og sæt den i køleskabet ca. 10 timer (fx natten over).

  4. Når du vil bage (eller et par timer før): Tag dejen ud af køleskabet og ælt den igennem. Form den til 20 boller, og sæt dem på 2 stykker bagepapir. Pensl med æg, drys med sesamfrø og pensl igen.

  5. Lad bollerne hæve lunt til dobbelt størrelse (1 time eller mere). Når de er ved at være der: Tænd ovnen på 220 grader varmluft. Sæt en plade ind og en bradepande under.

  6. Når ovnen er helt varm: Træk den ene plade boller over på den varme plade. Kast 1 dl vand ind i bradepanden.

  7. Bag dem ca. 15 minutter alt efter, hvor mørke du vil ha’ dem. Gentag med den anden plade boller.

Tip om tid og temperaturer

Gærdej – og surdejsdej – er meget følsomme for temperaturen. Hvis der er under 4 grader, falder dejen i søvn. Og hvis den står ved 25-30 grader, er den meget aktiv.

Langtidshævning foregår altså ved lav temperatur (5-10 grader), og pointen er, at brødet udvikler både smag og krumme, når den får tid.

Hvis du ikke har SÅ god tid, kan du sætte dejen lunt i stedet. Fx kan du tage dejen ud af køleskabet en time før, du former bollerne – så efterhæver de hurtigere. Du kan også bare hæve dejen på køkkenbordet i et par timer i stedet for at stå i køleskabet – de friskbagte boller skal nok smage godt alligevel. Men altså: God tid giver god smag og saftig, langtidsholdbar krumme.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.