Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Skønne koldhævede valnøddeboller med masser af smag. Lav dejen om aftenen og få friskbagte boller med valnødder til morgen!
Valnøddeboller er en opskrift jeg vender tilbage til igen og igen. Kombinationen af rugmel, sigtemel, fuldkorn og valnødder smager bare fantastisk, både i sig selv, med smør, marmelade eller fx til et ostebord.
Her får du en klassisk opskrift med fordej, der står fra morgen til aften og en koldhævet dej, der står fra aften til næste morgen. Hvis du har mere travlt, kan du springe fordejen over og bare blande dejen på én gang, før du sætter den til koldhævning.
Se også tip om gærdej og temperaturer nedenfor.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Gærdej – og surdejsdej – er meget følsomme for temperaturen. Hvis der er under 4 grader, falder dejen i søvn. Og hvis den står ved 25-30 grader, er den meget aktiv.
Langtidshævning foregår altså ved lav temperatur (5-10 grader), og pointen er, at brødet udvikler både smag og krumme, når den får tid.
Hvis du ikke har SÅ god tid, kan du sætte dejen lunt i stedet. Fx kan du tage dejen ud af køleskabet en time før, du former bollerne – så efterhæver de hurtigere. Du kan også bare hæve dejen på køkkenbordet i et par timer i stedet for at stå i køleskabet – de friskbagte boller skal nok smage godt alligevel. Men altså: God tid giver god smag og saftig, langtidsholdbar krumme.
Så har jeg også en opskrift på det.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)