Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Hvis du har været i Tyrkiet, kender du garanteret simit. Måske ved du ikke, de hedder simit, men de tyrkiske brødringe kan du købe på alle gadehjørner. De bliver stablet i glasmontrer – eller bare på store fade, og man spiser dem tit bare som en snack on the go. Det store hit er sesamfrøene, der giver en skøn smag, når de har fået lidt farve i ovnen.

Simit har en lidt sødlig smag, og det er faktisk ikke dejen, der gør det. Det er fordi, man dypper brødringene i en meget sød sirup, som også har den fordel, at den klistrer sesamfrøene fast til overfladen. Og det er ikke en hvilken som helst sirup: Det er en vindruesirup. Heldigvis var det nemt for mig at finde den hos min lokale grønthandler på Nørrebro. Du kan se den på billedet øverst – den hedder Pekmez. Hvis du ikke kan komme i nærheden af sådan en, så vil jeg forsøge med almindelig, gerne mørk, sirup.

Senest jeg var i Istanbul – mange år siden – havde de også fået en slags fastfood kæde opkaldt efter de traditionelle brødringe – Simit Saraye. Simit palads, så vidt jeg kan gætte – og her fik jeg traditionel tyrkisk te med simit. Men skal jeg være helt ærlig, synes jeg, de er bedst, når jeg bare køber dem på gaden.

Brødringene er bedst friskbagte

Simit er ikke den slags brød, du skal koldhæve eller forberede med blød dej og surdej. Simit er et hurtigt stykke bagværk – mere fast i det og allerbedst 10 minutter efter, du tager dem ud af ovnen.

Men jeg husker også en ferie for rigtig mange år siden, hvor vi hamstrede simit på campingpladsen om morgenen, og de lå og tørrede ud og blev nærmest som knækbrød i vores varme telte. Men de smagte stadig godt …

Store eller små brødringe?

Jeg bager ikke simit helt så tynde og store i omkredsen, som de gør i Tyrkiet. Det kræver vist en større ovn. Men det kan du gøre, som du har lyst – bag simit som store, tynde ringe eller bag dem i en mindre, måske lidt tykkere version.

Tip! Simit er gode til fx:

 • morgenmad
 • snack on the go
 • tilbehør til en frokostsalat.

Se fremgangsmåden i billeder under opskriften.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Simit - tyrkiske brødringe med sesam

Brød og boller

Rækker til: 9

Forberedelse: 2 timer

Tilberedning: 12-15 minutter

Du skal bruge:

 • 4 dl vand

 • 12 g gær

 • 1 tsk sukker

 • 1 tsk fint salt

 • 150 g ølandshvedemel

 • 425 g manitoba eller tipo 00

Til coatingen skal du bruge:

 • 1/2 dl vand

 • 1 spsk mel

 • 1 dl üzüm pekmezi (tyrkisk vindruesirup) – alternativt alm. mørk sirup

 • 2-3 dl sesamfrø

Sådan gør du:

 1. Rør gær og sukker ud i vandet, og ladet det stå 5 minutter. Tilsæt så de to typer mel og salt, og ælt dejen grundigt – 5-10 minutter på maskine. Den er ret fast. Lad den hæve på køkkenbordet en times tid.

 2. Til coatingen: Ryst mel og vand sammen i et glas med låg. Tilsæt siruppen, og hæld det ud i en bred suppetallerken. Hæld også halvdelen af sesamfrøene ud i en bred suppetallerken. (Fyld op efterhånden).

 3. Ælt dejen igennem på bordet, og del den i 9 lige store stykker. Del de 9 stykker i to hver, og rul ud til 18 lange pølser på ca. 40 cm. Sno dem to og to sammen (sno ret stramt), og saml dem til kranse. Dyp så hver krans i sirupsblandingen og vend den derefter i sesam. Sørg for, de er helt dækket med sesam! Fordel de 9 simit på 3 stykker bagepapir, og lad dem hæve.

 4. Tænd ovnen på 250 grader varmluft, gerne med bagesten eller bagestål. Bag brødringene i ovnen, når den er HELT varm. En plade ad gangen, så tager det 12-15 minutter, til de er gyldne og sprøde. Nyd!

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Simit - tyrkiske brødringe med sesam Simit - tyrkiske brødringe med sesam Simit - tyrkiske brødringe med sesam Simit - tyrkiske brødringe med sesam Simit - tyrkiske brødringe med sesamSimit - tyrkiske brødringe med sesam

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Simit – tyrkiske brødringe med sesam

 1. Jeg kan ikke se opskriften? Kun de spændende billeder, og din fortælling om brød ringene

  1. Hej Heidi, den er opdateret nu – med opskrift! Jeg ved simpelthen ikke, hvor den var blevet af, men heldigvis var den stadig i hovedet :-) Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.