Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Tyrkiske sesamkranse - opskrift på simit

OBS – nyt billede på vej …

Hvis du har været i Tyrkiet, kender du garanteret de sesamkranse, man kan købe på alle gadehjørner. De hedder simit, og det er et stykke lækkert, blødt og lidt sødt brød. Bagel-ish, men typisk i meget større ringe, og man spiser dem tit bare som en snack on the go. Det store hit er sesamfrøene, der giver en skøn smag, når de har fået lidt farve i ovnen.

Store eller små simit?

Jeg bager ikke simit helt så tynde og store i omkredsen, som de gør i Tyrkiet. Det kræver vist en større ovn. Men det kan du gøre, som du har lyst – bag simit som store, tynde ringe eller bag dem i en mindre, lidt tykkere version, der er toplækre med smør, ost, marmelade – eller bare som de er.

Hvis du har mange venner, en stor familie, en stor fryser eller bare en stor sult kan du sagtens bage dobbelt portion.

Opskrift på simit – tyrkiske sesamkranse

Her er til 12 stk:

4 dl vand
5 g gær
1 tsk salt
2 tsk honning (eller sukker)
2 spsk rapsolie
150 g grahamsmel
350 g hvedemel, gerne manitoba eller tipo 00

Til coating skal du bruge:

1/2 dl vand
1/2 dl mørk sirup (eller hvis det skal være rigtig tyrkisk: Üzüm pekmez – vindruesirup)
1-2 dl sesamfrø

Sådan gør du:
Pisk mælk, gær, honning, olie og grahamsmel sammen, og lad det stå et kvarters tid, til det bobler lidt. Tilsæt så salt og hvedemel, og rør dejen med maskine, til den slipper kanterne. Det tager nok 10-15 minutter.

Lad dejen stå på køkkenbordet en times tid, og sæt den så til at hæve koldt, fx i køleskab, ca. 8 timer, fx natten over. Hvis du har travlt kan du bruge lidt ekstra gær og lade dejen hæve lunt. Så går det hurtigere.

Tag dejen ud af køleskabet 1,5 – 2 timer før, du vil bage. Ælt så dejen igennem og del den i 12 lige store stykker – det bliver til 6 simit.

Rul hvert stykke til en ca. 50 cm lang pølse. Sno dem sammen to og to, saml dem til kranse, og luk dem godt.

Pisk så vand og sirup/pekmez sammen i en bred suppetallerken.

Hæld sesamfrø op i en anden bred suppetallerken.

Dyp så hver simit i den søde vandblanding, så den er våde hele vejen rundt. Vend den derefter i sesamfrø – og vær gavmild med dem.

Læg simit’en på bagepapir, og gentag med alle 6 stk. Jeg bager 3 på hver plade.

Lad dem efterhæve 1/2 – 1 time.

Når halvdelen af hævetiden er gået, tænd ovnen på 250 grader varmluft, og vent til ovnen er HELT varm.

Bag dem i 12-15 minutter, til de er mørkt gyldne.

Tip!

Simit er allerbedst nybagte, og de er gode til fx:

  • morgenmad
  • snack on the go
  • suppebrød
  • tilbehør til en frokostsalat.

Du kan også flække dem og gi’ dem lidt smør, ost og marmelade.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.