Squashboller er skønne, saftige boller, der er virkelig nemme at bage. Uden surdej (jeg bruger en fordej i stedet), uden røremaskine (jeg bruger stræk-og-fold i stedet) – og bare med en god lang koldhævning i køleskabet, så du kan få de bedste squashboller til morgen. Sprøde udenpå, bløde og saftige indeni.
Squashboller – gode til det meste
Jeg opfandt mine squashboller engang, hvor jeg havde en have med kæmpemange kæmpestore squash. Men selvom jeg nu plukker squash i Netto, bager jeg stadig boller med squash. For lige som boller med gulerødder og boller med æbler får squashbollerne en skøn, fugtig krumme, der holder sig frisk længe. Samtidig en flot bolle, der gør godt på morgenbordet. Eller i madpakken. Eller bare når maven synes.
Koldhævede squashboller – med fordej
Opskriften her er skrevet, så du kan bage squashboller uden røremaskine og uden surdej.
I stedet for røremaskine bruger jeg stræk og fold. Så nemt som at klø sig i nakken.
I stedet for surdej laver jeg en fordej. Den gør lidt det samme som surdejen – og koldhævningen: Den hjælper med at sikre en fugtig bolle, den udvikler ekstra smag, og den holder krummen frisk længe.
Du kan også bage squashbollerne med røremaskine
Hvis du helst vil bruge maskine, gør du endelig det:
- Bare rør dejen, til den slipper skålen – det tager måske 12-15 minutter.
- Sæt den en times tid på køkkenbordet, inden du sætter den til at hæve koldt, fx natten over. Den skal begynde at hæve synligt.
- Og husk at bruge mel med højt proteinindhold. Det er derfor jeg bruger manitoba. Takket være en højt indhold af protein kan det danne et fint glutennetværk i dejen, og gluten er det, der giver en flot bolle og den lækre elastiske krumme.
Et par tips til variationer
Du kan selvfølgelig også bage bollerne med surdej. Når jeg bruger surdej, gør jeg det typisk i kombination med lidt gær – det kan du se beskrevet her.
Metoden her er den håndholdte stræk og fold. Det får dejen til at udvikle det glutennetværk, der giver en fantastisk krumme og en god holdbarhed. Jeg holder også meget af metoden, fordi jeg hele tiden har god føling med, hvordan dejen har det.
Hvis du har en bagesten eller et bagestål, skal du endelig bruge det også.
Ander boller med revne grønsager og æbler
Hvis det er gulerødder, du har for mange af, så tjek de grove gulerodsboller her, dem med surdej her – eller de lette og luftige uden surdej her.
En anden favorit hos mig er havrebollerne med revet æble.
Hej
Bager du med eller uden varmluft?
Vh Anne
Hej Anne, jeg bager med varmluft! Fuld knald på varmen 👍 God fornøjelse. Kh Bodil