Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Små rugbrød til madpakken - med surdej og kerner

Skal der små rugbrød til madpakken? Og må det godt være lidt sjovere end de tørre skiver fra en pose? Så er svaret: Madpakkerugbrød. Jeg bager næsten altid rugbrød i madpakkestørrelse – lægger dem i fryseren og får et frisk rugbrød med hver eneste dag. De smuldrer ikke, og de holder rigtig godt på det fyld, jeg putter i. I øvrigt også et hit i madpakken, hvis du har børn.

En anden fordel ved de små rugbrød er, at de er hurtigt bagt. Bare en halv times tid i ovnen, så er de klar.

Og forresten, sådan et nybagt lille rugbrød smager næsten som slik, når det får lidt koldt smør …

Små rugbrød uden surdej?

Hvis du ikke bager med surdej, kan du sagtens lave små madpakkerugbrød uden. Det finder du en opskrift på her.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Små rugbrød til madpakken

Brød og boller

Rækker til: 20 stk.

8 timer før bagetid: Sæt kerner i blød

 • 350 g skårne eller knækkede rugkerner

 • 50 g solsikkekerner

 • 50 g hørfrø

 • 50 g sesamfrø

 • 5 dl koldt vand

6-8 timer før bagetid: Opfrisk din surdej

 • 0,75 dl surdej fra tidligere

 • 2 dl rugmel

 • 2 dl vand

2-4 timer før bagetid: Til dejen skal du bruge

 • 4 dl surdej – den du har opfrisket

 • Kerner, frø og vand, der har stået siden i går

 • 20 g salt (groft fylder mere end fint – så en god ide at veje)

 • 50 g mørk maltsirup (fås i helsekostbutikker)

 • 2,5 dl vand

 • 350 g rugmel

Du skal også bruge:

 • Sesamfrø til drys

 • 1 æg til at pensle med

 • Bagepapir

Sådan gør du:

 1. 12-24 timer før, du vil bage: Frisk din surdej op, og dæk den med løst låg eller plast. Sæt kerner og frø i blød.

 2. 2-4 timer før, du vil bage: Bland dejen. Ælt den godt og længe – jeg kører den gerne på røremaskine i højt tempo et kvarter eller 20 minutter!

 3. Gør en bageplade klar med bagepapir. Læg dejen over på bagepapiret, og sæt dejskålen i blød i vasken. Uden opvaskemiddel. Så har du nemlig et sted, du kan dyppe hænderne :-)

 4. Dyp hænderne i vandet, og bred dejen ud med hænderne. Jeg plejer at brede den helt ud til kanten, så dejen har en passende tykkelse til små rugbrød. Dyp gerne hænderne flere gange, så dejen ikke klistrer for meget.

 5. Drys dejen med sesamfrø, og pensl med sammenpisket æg. Skær den op i passende stykker til små rugbrød. Jeg synes, det passer med 4 x 5 – men det kan være, du vil have dem større eller mindre. (Det er en fordel at skære dem op, inden de bliver bagt, fordi skorpen så har mindre tendens til at skille fra brødene, også hvis de har hævet lidt for længe).

 6. Stil pladen til hævning 2-3 timer, alt afhængig af din indetemperatur. Om vinteren snyder jeg lidt og sætter dem på en gammel bred radiator. Så går det lidt hurtigere. Dejen skal hæve synligt, og der skal begynde at komme bittesmå huller i overfladen – så er den klar til bagning.

 7. Tænd din ovn på 180 grader varmluft, og prik brødene med en gaffel. Sæt brødene ind, når ovnen er helt varm. De skal have 30-35 minutter. Hold øje, så de ikke bliver brændt i kanten. Lad dem køle af på en bagerist.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Få dit yndlingsrugbrød i madpakken

Grundopskriften er inspireret af Meyers rugbrød – med knækkede rugkerner, og du kan tilsætte de kerner og frø, du bedst kan li’. Så får du det rugbrød, du elsker. Græskarrugbrød. Solsikkerugbrød. Sesamrugbrød. Hørfrørugbrød. Eller en god blanding, som jeg gør :-)

Opskriften rækker til 1 plade, ca. 20 stk. De er hurtigt spist, så måske skal du doble op?

PS. Har du ingen surdej, kan du selv lave en. Du kan også bage madpakkerugbrød uden surdej.

Små rugbrød til madpakken - med surdej og kerner

 

Måske også noget for dig?

4 kommentarer til Små rugbrød til madpakken – med surdej og kerner

  1. Hej Malene. Min bageplade er standard 46,5 x 37,5 cm. Og ja, du kan sagtens bage uden maltsirup. Maltsirup giver – ud over den mørke farve – noget sødme og dybde i smagen. Og så betyder siruppen, at gærcellerne får lidt ekstra at leve af. Men bare hold øje med, at dejen er hævet synligt, inden du bager, så går det fint :-)
   Tak fordi du læser med på bloggen.
   Kh Bodil

 1. Jeg forstår ikke rigtig hvorfor man skal pensle med æg flere timer før man bager, og hvornår skal man skære dem ud til små rugbrød de flyder jo sammen medens de hæver

  1. Hej Dorte, du kan sagtens gøre, som du synes, det passer bedst. Mit udgangspunkt var, da jeg skrev opskriften, at jeg ville kunne brække brødene fra hinanden, og så skal de skæres først. Men nu om stunder skærer jeg dem alligevel, og så er det selvfølgelig mindre nødvendigt at gøre det før bagning. Dog kan det være en fordel, hvis man (som jeg) nogle gange kommer til at hæve dem lidt for længe – hvis de ikke er skåret, har skorpen en tendens til at løfte sig. Det gør den ikke, hvis brødene er skåret før hævning. Mht. pensling gør jeg det ofte tidligt, fordi jeg strør frø over, mens dejen er våd, så de klæber bedre fast. Men du har helt ret – det kan sagtens vente til lige før bagetid :-) Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.