Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Små rugbrød til madpakken Skal der rugbrød til madpakken? Og må det godt være lidt sjovere end de tørre skiver fra en pose? Så er svaret: Madpakkerugbrød. Jeg bager næsten altid rugbrød i madpakkestørrelse – lægger dem i fryseren og får et frisk rugbrød med hver eneste dag. De smuldrer ikke, og de holder rigtig godt på det fyld, jeg putter i. I øvrigt også et hit i madpakken, hvis du har børn.

En anden fordel ved de små rugbrød er, at de er hurtigt bagt. Bare en halv times tid i ovnen, så er de klar.

Og forresten, nybagte små rugbrød smager næsten som slik, når de får lidt koldt smør …

Få dit yndlingsrugbrød i madpakken

Grundopskriften er inspireret af Meyers rugbrød – med knækkede rugkerner, og du kan tilsætte de kerner og frø, du bedst kan li’. Så får du det rugbrød, du elsker. Græskarrugbrød. Solsikkerugbrød. Sesamrugbrød. Hørfrørugbrød. Eller en god blanding, som jeg gør :-)

Opskriften rækker til 1 plade, ca. 20 stk. De er hurtigt spist, så måske skal du doble op?

PS. Har du ingen surdej, kan du selv lave en. Du kan også bage madpakkerugbrød uden surdej.

 

Opskrift på rugbrød til madpakken - med kerner og surdej

Brød og boller

Rækker til: 20 stk.

12-24 timer før bagetid: Opfrisk din surdej

  • 0,75 dl surdej fra tidligere
  • 1,5 dl rugmel
  • 1,5 dl vand

12-24 timer før bagetid: Sæt kerner i blød

  • 350 g skårne eller knækkede rugkerner
  • 50 g solsikkekerner
  • 50 g hørfrø
  • 50 g sesamfrø
  • 5 dl koldt vand

2-4 timer før bagetid: Til dejen skal du bruge

  • 4 dl surdej - den du har opfrisket
  • Kerner, frø og vand, der har stået siden i går
  • 20 g salt (groft fylder mere end fint - så en god ide at veje)
  • 50 g mørk maltsirup (fås i helsekostbutikker)
  • 2 dl vand
  • 400 g rugmel

Du skal også bruge:

  • Sesamfrø til drys
  • 1 æg til at pensle med
  • Bagepapir

Sådan gør du:

  1. 12-24 timer før, du vil bage: Frisk din surdej op, og dæk den med løst låg eller plast. Sæt kerner og frø i blød.
  2. 2-4 timer før, du vil bage: Bland dejen. Den skal ikke æltes længe, den skal bare blive jævn.
  3. Gør en bageplade klar med bagepapir. Læg dejen over på bagepapiret, og sæt dejskålen i blød i vasken. Uden opvaskemiddel. Så har du nemlig et sted, du kan dyppe hænderne :-)
  4. Dyb hænderne i vandet, og bred dejen ud med hænderne. Jeg plejer at brede den helt ud til kanten, så dejen har en passende tykkelse til små rugbrød. Dyp gerne hænderne flere gange, så dejen ikke klistrer for meget.
  5. Drys dejen med sesamfrø, og pensl med sammenpisket æg. Skær den op i passende stykker til små rugbrød. Jeg synes, det passer med 4 x 5 - men det kan være, du vil have dem større eller mindre.
  6. Stil pladen til hævning 2-3 timer, alt afhængig af din indetemperatur. Om vinteren snyder jeg lidt og sætter dem på en gammel bred radiator. Så går det lidt hurtigere. Dejen skal hæve synligt, og der skal komme bittesmå huller i overfladen - så er den klar til bagning.
  7. Tænd din ovn på 200 grader, og sæt brødene ind, når den er helt varm. De skal have 30-35 minutter. Hold øje, så de ikke bliver brændt i kanten. Lad dem køle af på en bagerist.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.