Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Luciabrød, luciaboller eller safranboller – kært barn, mange navne. Og mange faconer. Men uanset hvad: De smager skønt Luciadag 13. december!

Lucia – den magiske morgen

Luciabrød lærte jeg at kende en meget tidlig morgen, da jeg var omkring 5 år. Min mor, husholdningslærerinden, gik på en efteruddannelse sammen med nogle svenske kvinder, og de overraskede os på Luciadag – eller Lucia-tidlig-morgen. Med sang og søde lussekatter, lussebullar eller saffranskusar, som de vist hedder på svensk. På dansk er vi cirka lige så kreative – med luciabrød, luciaboller eller måske safranboller?

De små brød lå i en kurv, og kvinderne var helt traditionelt klædt i lange hvide kjole – og med levende lys på hovedet og i hænderne. Og sang, selvfølgelig. Den morgen husker jeg stadig tydeligt, selvom jeg var så lille. Ja, overraskelser ud over hverdagens trummerum, det kan noget i et lille barns hukommelse.

Luciabrød skal bages med ægte safran!

Luciaboller er lidt gule – det er fordi, der er safran i. Og nej, du kan ikke snyde med gurkemeje. Så snyder du i hvert fald også dig selv for den helt særlige, himmelske duft og smag, safran har. Ikke så sært, safran er så dyrt.

Husk, Luciadag er den 13. december. Og man behøver ikke at stå SÅ tidligt op :-)

Hvad hedder de små luciabrød?

De svenske luciaboller har mange sjove navne – på billedet herover kan du se nogle af dem, jeg kunne finde:

  • Dem, der ligner et spejlvendt S, hedder ‘Lille Kat’.
  • Den største til venstre hedder sjovt nok ‘Præstens hår’ (giver mening, hvis man vender den på hovedet).
  • Til højre for Præstens hår ligger ‘Liljen’ – også kendt som Faster Anna.
  • Krydset af to spejlvendte s’er (over liljen) hedder ‘Guldvogn’.
  • Næsten øverst til højre ligger ‘Dreng’ – det svøbte barn, måske
  • Den dobbelte nederst til højre hedder ‘Juleheste’. Det lader til, hestene snakker sammen til jul.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Luciabrød - svenske luciaboller

Brød og boller

Rækker til: 20 stk.

Forberedelse: 10 minutter + hævetid

Tilberedning: 10-15 minutter

Du skal bruge:

  • 1 g safran

  • 100 g smør, blidt smeltet

  • 2,5 dl mælk

  • 15 g gær (dobbelt op, hvis du har travlt)

  • 65 g sukker (4 spsk)

  • 1/4 tsk salt

  • 1 æg (halvdelen i dejen, halvdelen til at pensle med)

  • 500 g mel

  • evt. rosiner til pynt

Husk også:

  • Bagepapir

Sådan gør du:

  1. Bland safran med lidt af sukkeret, og stød det i en morter. Bland med resten af sukkeret.

  2. Smelt smørret blidt, og rør mælk og safransukker i. Tilsæt så gær, og rør godt, til gæren er opløst.

    Tip: Det er vigtigt, at du rører mælken i smørret, før du tilsætter gær. Gærcellerne dør, hvis de får det for varmt (ca. 50 grader).

  3. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen igennem. Den må gerne være blød.

  4. Stil dejen til at hæve et par timer til dobbelt størrelse. (Hvis du har travlt og bruger mere gær, så hæver dejen hurtigere).

  5. Når dejen er hævet til ca. dobbelt størrelse, ælter du igennem igen.

  6. Del dejen i 20 stykker, og form dem efter fantasi og humør. Du kan se inspiration på billedet længere oppe – det var de ‘rigtige’ luciabrødsfaconer, jeg kunne finde. Pynt med rosiner.

  7. Lad dem hæve en halv times tid. Tænd ovnen på 180 grader varmluft.

  8. Pensl med æg, og bag 10-15 minutter. Hold øje – de skal være gyldne, men ikke brune.

  9. Server dem, med koldt smør – eller bare som de er (der ér jo også ligesom en del smør i). De er allerbedst, når de er friskbagte.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Luciabrød – svenske luciaboller med safran

    1. Tak søde Lene, Jesper har testet dem – og go’kendt, som man siger på Fyn ;-) god fornøjelse. Og husk at spise dem nybagte – der er de bare bedst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.