Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Koldhævede havreboller med æble og kanel-3

Havreboller med æble og kanel er den perfekte bolle til den lille lækkersult – og til den store brunch! Bare smør på, det er faktisk nok i sig selv. Og sådan en bolle, ungerne kan gumle på helt uden noget.

Sjovt, som kanel snyder hjernen. Min hjerne tror i hvert fald, jeg også har puttet sukker i, men det har jeg ikke.

De koldhævede havreboller er også et godt eksempel på, hvad der gør mig glad som hjemmebager. Hør her hvorfor.

Havreboller med hilsen til John Lennon

Når jeg bager, kommer jeg nogle gange til at tænke på John Lennon. For mange år siden hørte jeg, at da han pludselig fik god tid efter The Beatles, nød han at gøre ting, han ikke før havde tid til. For eksempel bare at sidde foran ovnen og se brødet blive bagt. Slow living.

Og den bagefilosofi kan jeg så levende sætte mig ind i. Jeg elsker at se brødet hæve op. Tit står jeg bare foran ovnen og udbryder hjemmebagerens taknemmelige ‘nej, SE …’, mens bollerne tager form. Det tager faktisk ikke mange minutter. Måske bagte John Lennon nogle større brød, så han fik en længere biograftur foran ovnlågen …

Neden for opskriften på havrebollerne kan du se min aktuelle tjekliste til, hvad der får mig til at juble foran ovnen. Og selvfølgelig: Juble, når bollerne skal spises :-)

Koldhævede havreboller med æble og kanel

Andre gode, grove boller – med og uden surdej

Jeg bager efterhånden næsten altid mine boller med surdej, men ligesom i opskriften her kan du sagtens bage bollerne med gær. Bare hold fast i processen: stræk og fold, så dejen udvikler glutenstrukturen. Og lang koldhævning (fx i køleskabet natten over), så du bollerne får smag og holdbarhed.

Her får du et par af mine egne favoritter:

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Koldhævede havreboller med æble og kanel

Brød og boller, Morgenmad og brunch

Rækker til: 12 stk.

Forberedelse: 12-16 timer

Tilberedning: 12-14 minutter

Du skal bruge:

 • 400 g manitoba (eller andet hvedemel med højt indhold af protein)

 • 100 g stenformalet hvedemel

 • 500 g koldt vand

 • 100 g finvalsede havregryn

 • 30 g aktiv surdej (eller 2 spsk vand)

 • 5 g gær + 2 tsk vand

 • 100 g revet æble

 • 1 spsk std. kanel

 • 10 g salt

Sådan gør du:

 1. Start med at blande de to slags mel med havregryn og vand. Lad det stå på køkkenbordet 1-1,5 time.

 2. Tilsæt surdej/vand, gær opløst i vand, revet æble og kanel (vent med saltet). Ælt dejen sammen i hånden eller maskine. Drys saltet over, og lad det hvile 1/2 time på køkkenbordet.

 3. Stræk og fold dejen: Dyp den ene hånd i vand, tag fat i dejen i den ene side af skålen, stræk den op og læg den over i modsatte side. Drej skålen en kvart omgang og gentag til du har lavet 4 gange stræk og fold. Lad dejen hvile 30 minutter.

 4. Gentag stræk og fold i alt 4 gange med 30 minutters mellemrum. Dejen bliver endnu mere elastisk hver gang.

 5. Smør en skål eller bøtte med olivenolie, og hæld dejen over i den. Dæk med plast eller låg, og sæt i køleskabet 8-16 timer, som det passer bedst.

 6. Tænd ovnen på max varme, og sæt gerne en bagesten eller et bagestål ind. Sæt en bradepande under. Tag dejen ud af køleskabet. Læg et stykke bagepapir klar på bordet.

 7. Når ovn og bagesten/stål er helt gennemvarme: Drys et godt lag havregryn ud på bordet. List dejen forsigtigt ud på grynene, og fold den sammen til halv størrelse med et snuptag. Skær dejen igennem på langs, og skær de to lange stykker op i stykker til ca. 12 boller. Læg bollerne på bagepapiret. Du kan se teknikken demonstreret i indlægget her.

 8. Flyt havrebollerne ind i ovnen med en spade (eller træk bagepapiret over på den varme plade). Kast 1 dl vand ind i bradepanden, og bag bollerne 10-14 minutter. Hold øje. De færreste ovne bager jævnt, så det kan være, du skal puffe lidt til de yderste undervejs.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tjekliste til de bedste luftige boller

Jeg eksperimenterer fortløbende med, hvad der giver de bedste boller – som både hæver flot og smager godt!

Her er min aktuelle tjekliste, som du måske kan hente lidt inspiration i:

 • Melet. Jeg tjekker altid proteinindholdet, for skal bollerne hæve flot op, kræver det protein for at danne det elastiske glutennetværk. Det er der meget af i fx manitoba, tipo 00 og faktisk også i min yndling, det stenformalede økologiske hvedemel. En luftig krumme kræver dog en stor andel hvidt mel – jeg går sjældent under 75 %.
 • Teknik. Hvis glutennetværket skal have en chance for at udvikle sig, skal dejen have motion. Enten ved at ælte længe (10-15 minutter i maskine) eller med stræk og fold. Begge teknikker har jeg beskrevet ret grundigt i opskriften på mine surdejsboller.
 • Tid. Ja, det kommer vi ikke udenom. Smag og glutennetværk kræver god tid. Start et døgns tid før, du vil bage, enten med en fordej, som jeg fx bruger til mine luftige gulerodsboller. Eller med at opfriske din surdej.
 • Surdej. Når man først har gang i sådan en – og bager nogenlunde ofte – kan man lige så godt lade den arbejde med. En bredspektret smagsbombe, der også arbejder for den lækre krumme. Få en lille sjat af en ven, eller lav den selv.
 • Surmælksprodukter. Hvis du ikke bruger surdej, kan du give gærcellerne lidt ekstra at arbejde med, hvis du tilsætter fx yoghurt naturel eller et andet surmælksprodukt. Bare en dl til en plade boller.
 • Bagesten eller bagestål. Det er saftsusme sjovt at bage med. Dit brød får max varme fra bunden, så det nærmest springer op fra bagepapiret. Jeg elsker det syn!
 • Damp! Mens brødet hæver i ovnen, gælder det om at holde overfladen fugtig, så brødet ikke sprækker. Kyl en dl vand ind i en varm bradepande under den plade, du bager på – så får du en dampovn. (Eller bag dit brød i en gryde eller i en stegeso).
 • Ekstra fugt i dejen. Revne grønsager eller fx æble i dejen giver en fugtig krumme, der holder længe. Det har jeg gjort i havrebollerne her – de fik et æble – og samme princip gælder for gulerodsbollerne.
 • Krydderier. Meget enkelt trick, men det smager hammergodt. Fx kardemomme eller kanel. Eller rosmarin i madbrød.
 • Endelig autolyse- mit nyeste eksperiment … Se under billedet:

Koldhævede havreboller med æble og kanel

Surdejsboller med autolyse

Autolyse er (sammen med surdej) noget af det mest smarte, jeg har opdaget i min tid som hjemmebager. Hvis du gerne vil have en elastisk dej og et brød med elastisk krumme, skal du prøve autolyse. Det er så simpelt, at det næsten gør ondt.

Tricket er i al sin enkelhed: Bland mel og vand, og lad det stå på køkkenbordet i 1/2 – 1,5 timer, inden du blander salt, surdej og gær i dejen.

Det var det.

Autolyse skyder genvej til en elastisk dej og krumme. Det skyldes, at to af melets enzymer – protease og amylase – begynder deres arbejde under autolysen:

 • Proteaseenzymerne nedbryder proteinet i melet, og det fremmer elasticiteten.
 • Amylaseenzymerne omdanner melets stivelse til sukker, som gærcellerne (og altså surdejen) bliver glad for, når du til sætter dem.

Det er en god idé at lave autolyse UDEN gær, surdej og salt, fordi de kan virke opstrammende på gluten. Dejen har altså en bedre chance for at blive ‘lang’ og elastisk, hvis du lader mel og vand arbejde i fred først.

Hvor længe skal autolyse så vare?

Jeg har læst og læst og søgt og søgt på dette og finder svar fra 20 minutter til 4 eller 6 timer. Det gode ved de noget ubestemmelige svar er, at du højst sandsynligt kan få et godt resultat på en måde, der passer ind i din bagedag. Jeg plejer at sigte efter en halv til halvanden time.

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Koldhævede havreboller med æble og kanel

  1. Hej Morten
   jeg har ikke forsøgt ved andre temperaturer – kun op til 300 grader (hvor 8-9 minutter er nok). 180 grader vil jeg nok ikke anbefale, de kan godt li’ en god varme. Ved 250 grader kan du nok bruge opskriftens angivelse og bare lægge lidt til, hvis du synes, de skal have mere farve.
   Håber det lykkes!
   Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.