Start med at blande de to slags mel med havregryn og vand. Lad det stå på køkkenbordet 1 time.
Riv æble groft. Tilsæt surdej/vand, gær opløst i vand, æble og kanel (vent med saltet). Ælt dejen sammen i hånden eller maskine. Drys saltet over, og lad det hvile ½ time på køkkenbordet.
I hånden: Fold dejen 4-5 gange med en halv times mellemrum. Se de to foldeteknikker i videoen.
På maskine: Rør dejen, til den slipper skålens kanter - måske 8-10 minutter. Lad den starte hævningen en times tid på køkkenbordet.
Smør en skål eller condibøtte med olivenolie, og hæld dejen over i den. Dæk med plast eller låg, og sæt i køleskabet 8-16 timer, som det passer bedst.
Tænd ovnen på max varme, og sæt gerne bagestål ind. Sæt en bradepande under. Tag dejen ud af køleskabet. Læg et stykke bagepapir klar på bordet.
Når ovn og bagestål er helt gennemvarme: Drys et godt lag havregryn ud på bordet. List dejen forsigtigt ud på grynene, og fold den sammen til halv størrelse med et snuptag. Skær dejen igennem på langs, og skær de to lange stykker op i stykker til ca. 12 boller. Læg bollerne på bagepapiret. Du kan se teknikken i videoen.
Flyt havrebollerne ind i ovnen med en spade (eller træk bagepapiret over på den varme plade). Kast 1 dl vand ind i bradepanden, og bag bollerne ca. 12 minutter. Hold øje. De færreste ovne bager jævnt, så det kan være, du skal puffe lidt til de yderste undervejs.