Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
()

Store bededag er store hvededag – og varme hveder får vi vist aldrig for mange af. I år fik jeg lyst at afprøve koldhævede grove hveder, og det har givet nogle superflotte varme hveder med masser af bid og smag. Nemme. Ristede. Sprøde. Helt uimodståelige. Det er bare at komme i gang!

(Og PS. Hvis du ikke har tid til koldhævede hveder, så finder du mine hurtige hveder her).

Koldhævede grove hveder st. bededag

Koldhævede grove hveder – det virker!

Normalt har jeg bagt hveder med ret meget gær (og med hvidt mel), og det går lynhurtigt. De skal kun hæve én gang. Denne gang var jeg lidt mere forudseende, så jeg kunne lave langtidshævede hveder.

Dejen lavede jeg om aftenen, satte den i køleskabet og bagte om morgenen. Lidt spændt på om den lille klat gær kunne give store, luftige hveder med det grove, stenformalede mel, jeg havde fundet i Netto. Det ku’ den! Og langtidshævning gør jo noget godt for både smag og konsistens, så hvorfor ikke …

Som du kan se, pensler jeg mine hveder med æg. Nogen synes, det er HELT galt, og du kan selvfølgelig bare lade være – eller pensle med vand i stedet.

Hvis du vil give hvederne ekstra luftighed, så bag dem med damp de første 5 minutter. Det har jeg skrevet ind i opskriften.

Koldhævede grove hveder st. bededagHvor mange grove hveder vil du ha’?

Opskriften her lyder på 12 varme hveder, men hvis du elsker hveder, kan du nemt lave dobbelt portion – og bage dem i den store bradepande i ovnen. Så sætter du dem bare 4 x 5 og får 20 flotte hveder ud af det.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Koldhævede, grove varme hveder

Brød og boller

Rækker til: 12 stk.

Forberedelse: 10 minutter + hævetid

Tilberedning: 18-20 minutter

Du skal bruge:

  • 550 g stenformalet hvedemel (jeg bruger det fra Valsemøllen. Du kan også bruge hvidt mel)
  • 1 1/4 tsk salt
  • 100 g smør
  • 15 g gær
  • 2,5 dl mælk
  • 2 æg (gem lidt til at pensle med, hvis du vil ha' blanke hveder)
  • 2 spsk rørsukker
  • 1,5 tsk stødt kardemomme

Sådan gør du:

  1. Smelt smørret blidt i en gryde. Rør gæren ud i mælken, og rør det i det smeltede smør. Pisk æggene sammen i et glas.

  2. Bland så alt sammen i en god stor skål – husk at gemme lidt af det sammenpiskede æg til at pensle med, hvis du vil have blanke hveder. Ælt, til dejen er jævn. Dæk den med en opklippet frysepose, og sæt den i køleskabet. 8 timer eller mere – fx natten over.

  3. Tag dejen ud af køleskabet.

  4. Beklæd en bradepande (ca. 20 x 30 cm) med bagepapir. Hvis du ikke har sådan en form, så bare brug en bageplade, og sæt hvedebollerne tæt som på billederne ovenfor.

  5. Del dejen i 12 lige store stykker, rul dem til boller i hånden, og placer dem i den lille bradepande – 3 x 4, med lidt luft imellem. Lad dem hæve lunt 1-2 timer.

  6. Tænd ovnen på 180 grader varmluft, og sæt 2 plader ind. Pensl hvederne med æg (eller vand), og sæt dem ind i midt ovnen, når den er varm. Hæld samtidig kogende vand i den anden plade under, så du bager med damp. Tag vand-pladen ud efter 5 minutter. Giv hveder 18-20 minutter i alt – hold øje! Skru lidt ned, hvis du synes, de bliver for mørke. Det er vigtigt, de er gennembagte.

  7. Lad hvederne køle af på en bagerist. Flæk dem, rist dem og server med koldt smør, ost, marmelade eller hvad du nu elsker allerhøjst :-)

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Koldhævede, grove hveder - de lækreste varme hveder

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Koldhævede, grove hveder – de lækreste varme hveder!

    1. Hej Nick – tak for vågen læsning. Jeg koldhæver dejen natten over, former om morgenen og hæver dem så lunt. Så jeg synes, det holder meget godt. Men du kan også bytte om på rækkefølgen: Forme hvederne inden, du sætter på køl. Lade dem stå på køkkenbordet, til de er hævet ca. 30 %, og så koldhæve natten over. Tag dem ud og lad dem vågne på køkkenbordet en times tid, inden du bager. Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.