
Store bededag er store hvededag – og varme hveder får vi vist aldrig for mange af. I år fik jeg lyst at afprøve koldhævede grove hveder, og det har givet nogle superflotte varme hveder med masser af bid og smag. Nemme. Ristede. Sprøde. Helt uimodståelige. Det er bare at komme i gang!
(Og PS. Hvis du ikke har tid til koldhævede hveder, så finder du mine hurtige hveder her. Du kan også give dem lidt groft hvedemel, hvis du vil bage grove hveder i en fart).
Koldhævede grove hveder – det virker!
Normalt har jeg bagt hveder med ret meget gær (og med hvidt mel), og det går lynhurtigt. De skal kun hæve én gang. Denne gang var jeg lidt mere forudseende, så jeg kunne lave langtidshævede hveder.
Dejen lavede jeg om aftenen, satte den i køleskabet og bagte om morgenen. Lidt spændt på om den lille klat gær kunne give fine luftige hveder med det grove, stenformalede mel fra Valsemøllen, jeg havde fundet i Netto. Det ku’ den! Og langtidshævning gør jo noget godt for både smag og konsistens, så hvorfor ikke …
Update 2022: Valsemøllens nye stenformalede hvedemel indeholder ca. 20 % fuldkorn, og hvederne bliver meget tætte, hvis du bager udelukkende med det. Derfor har jeg opdateret opskriften og tilsat noget mere bagekraft i form af almindeligt hvedemel, fx manitoba, der har et højt proteinindhold. I opskriften foreslår jeg 350 g stenformalet hvedemel og 200 g almindeligt hvedemel/manitoba.
Du kan også lave en anden grov blanding med ca. 100 g fuldkornsmel eller grahamsmel og 450 g hvedemel med højt proteinindhold.
Skal hveder pensles – og med hvad?
Som du kan se, pensler jeg mine hveder med æg. Nogen synes, det er HELT galt, og du kan selvfølgelig bare lade være – eller pensle med vand i stedet.
Hvis du vil give hvederne ekstra luftighed, så bag dem med damp de første 5 minutter. Det har jeg skrevet ind i opskriften.
Hvor mange grove hveder vil du ha’?
Opskriften her lyder på 12 varme hveder, men hvis du elsker hveder, kan du nemt lave dobbelt portion – og bage dem i den store bradepande i ovnen. Så sætter du dem bare 4 x 5 og får 20 lidt større, flotte hveder ud af det.

Jeg vil ikke kalde det koldhævede, men en hævetid et lunt sted i 2 timer
Hej Nick – tak for vågen læsning. Jeg koldhæver dejen natten over, former om morgenen og hæver dem så lunt. Så jeg synes, det holder meget godt. Men du kan også bytte om på rækkefølgen: Forme hvederne inden, du sætter på køl. Lade dem stå på køkkenbordet, til de er hævet ca. 30 %, og så koldhæve natten over. Tag dem ud og lad dem vågne på køkkenbordet en times tid, inden du bager. Kh Bodil