Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Koldhævede grovboller med rugmel og havreklid

Opskrifter på grovboller får jeg aldrig nok af, og nu stod jeg med en pose havreklid og tænkte – tja, hvad mon de skal have selskab af? Som kontrast til de uendelige mængder af søde, hvide sager, vi havde gumlet os igennem i december, blev det en sundere og syrligere kontrast: Koldhævede grovboller med rugmel, havreklid og surdej. Og godt med tid til at hive smagen frem.

Hvis du ikke har en surdej, kan du sagtens bage bollerne uden.

Koldhævede grovboller med rugmel og havreklid

Koldhævede grovboller – gi’ dem god tid

Når du bager med groft mel, er der 3 tips, der hjælper til at give en vellykket, fugtigt brød med masser af smag:

  • Brug ekstra væske. Groft mel suger mere væske end fint mel.
  • Ælt i længere tid. Det tager længere tid at få den elastiske fornemmelse i dejen – og du får ikke samme fornemmelse som med fint hvidt hvedemel. Men æltetid, det hjælper.
  • Koldhæv i flere timer. Så får dejen tid til at udvikle smagen fra både kim og skaldele – og du får et brød med saftig, holdbar krumme.

Vil du have en lidt lettere bolle – også med groft mel – kan du fx bage de klassiske surdejsboller eller de lette gulerodsboller.

Hvorfor bage med damp i ovnen?

Bagerne har en ovn, der kan sprøjte damp ind, og det har jeg ikke. Men damp er genialt til at få flot gærbrød (og surdejsbrød), af to grunde:

  • Dampen holder overfladen på brød og boller fugtig, så længe brødet udvider sig. Det betyder, at der er mindre risiko for, at brødet sprækker der, hvor du ikke vil ha’ det. MEN, brødet skal kun have damp i starten, hvis det skal have en god sprød skorpe.
  • Damp i starten giver en superflot, blank skorpe. Det fik jeg syn for, da jeg glemte dampen til min ene plade boller – se selv her, uden damp til venstre, med damp til højre:
Koldhævede grovboller med rugmel og havreklid

Hvorfor bliver skorpen blød, når den lige var sprød?

Knas, hvor skorpen er sprød, når du tager bollerne ud af ovnen. Men hov, efter en tid begynder den at blive blød. Er det en fejl?

Næh, det er bare helt naturligt, at fugten fra bollens indre trænger ud i skorpen og gør den blødere. Men du kan sagtens friske den sprøde skorpe op, enten på en brødrister eller ved at sætte bollerne i en varm ovn igen 5-10 minutter.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Koldhævede grovboller med rugmel og havreklid

Brød og boller

Rækker til: 10-12 stk.

Forberedelse: 18-24 timer

Tilberedning: 13-15 minutter

Du skal bruge:

  • 400 g koldt vand (4 dl)

  • 250 g manitoba (eller andet hvedemel med højt proteinindhold)

  • 150 g groft rugmel

  • 50 g havreklid

  • 2 spsk opfrisket surdej (kan erstattes af 2 spsk vand)

  • 5 g gær + 2 tsk vand

  • 12 g salt

Husk også:

  • lidt olivenolie

  • ekstra havreklid

Sådan gør du:

  1. Hvis du vil bage med surdej: Start med at opfriske den.

  2. Bland de 4 dl vand med mel og havreklid. Lad det hvile 1 times tid (autolyse).

  3. Tilsæt opfrisket surdej/vand, gærblandingen og salt, og rør, til dejen slipper skålen. Det tager nok omkring 10 minutter. Hvis du ikke bruger røremaskine, kan du bruge stræk-og-fold-metoden, som jeg beskriver i opskriften på surdejsboller.

  4. Smør en bøtte eller skål med olie, og flyt dejen herover. Dæk den med låg eller plast, og lad den stå på køkkenbordet en times tid. Sæt den så i køleskabet til i morgen (eller op til et døgn).

  5. Tag dejen ud af køleskabet, og lad den vågne på køkkenbordet en times tid. Efter 1/2 time: Tænd ovnen på max varme (jeg bager ved 270 grader), og sæt to bageplader ind. Du kan selvfølgelig også bruge bagestål eller bagesten.

  6. Drys et godt lag havreklid (eller mel) ud på bordet, og skrab forsigtigt dejen ud her. Fold dejen sammen i et snuptag, del den igennem på langs, og skær den op til boller. Sæt bollerne på bagepapir. Se, hvordan jeg gør det, her.

  7. Når ovnen er gennemvarm – hæld ca. en dl vand i den nederste bageplade, og hiv bagepapiret med bollerne over på den øverste plade. Bag dem 13-15 minutter, til de er gyldne og sprøde. Lad dem køle af på en bagerist.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Koldhævede grovboller med rugmel og havreklid

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.