Husk, at din surdej skal være bageklar, hvis du bruger den.
Bland de 4 dl vand med mel og havreklid i din røreskål. Lad det hvile 1 times tid (autolyse).
Rør gæren ud i lidt vand. Tilsæt i skålen sammen med aktiv surdej/vand, gærblandingen og salt, og rør, til dejen slipper skålen. Det tager nok omkring 10 minutter. Tip: Hvis du ikke bruger røremaskine, kan du bruge stræk-og-fold-metoden, som du kan se i videoen.
Smør en bøtte eller skål med olie, og flyt dejen herover. Dæk den med låg eller plast, og lad den stå på køkkenbordet en times tid. Sæt den så i køleskabet til i morgen (eller op til et døgn).
Tag dejen ud af køleskabet, og lad den vågne på køkkenbordet en times tid. Efter 1/2 time: Tænd ovnen på max varme (jeg bager ved 270 grader), og sæt to bageplader ind. Du kan selvfølgelig også bruge bagestål.
Drys et godt lag havreklid (eller mel) ud på bordet, og skrab forsigtigt dejen ud her. Fold dejen sammen i et snuptag, del den igennem på langs, og skær den op til boller. Sæt bollerne på bagepapir. Se teknikken i videoen.
Når ovnen er gennemvarm – hæld ca. en dl vand i den nederste bageplade, og hiv bagepapiret med bollerne over på den øverste plade. Bag dem 13-15 minutter, til de er gyldne og sprøde. Lad dem køle af på en bagerist.