Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Koldhævede grovboller med nødder - nøddeboller

Koldhævede grovboller med nødder var svaret på dagens resterebus: En rest nødder og en rest kærnemælk – what to do? Det blev til gode saftige boller med nødder, for mel har jeg altid i huset.

Gær elsker surmælksprodukter

Vidste du, at syrnede mælkeprodukter som kærnemælk (og yoghurt naturel, kefir osv.) er en væsentlig forbedring af dit hvedebrød – lidt på linje med surdej?

De giver både den lidt syrnede smag – og de bidrager med bakterier, der giver brødet en længere holdbarhed. Du kan sagtens bruge syrnede mælkeprodukter, der er nær udløbsdatoen og måske også lidt over. Kig på dem – er de mugne, skal de ud, men ofte er de bare blevet lidt mere syrlige, og det gør ingen skade i dit bagværk.

Altså, hvis din yoghurt/kærnemælk/A38/ymer/creme fraiche i køleskabet er til den lidt gamle side, så giv den nyt liv i dit gærbrød.

Det var lige det, der skete her.

Koldhævede grovboller med nødder - nøddeboller

Koldhævede grovboller med fordej

Der er utallige måder at bage godt, saftigt brød på, men koldhævning er næsten altid en del af mine opskrifter.

I stedet for surdej eller ‘bare’ gær har jeg lavet en fordej denne gang. Fordejen er lidt som en surdej light – den får lov at stå og boble på køkkenbordet, hvor bakterierne udvikler sig – til gavn for både smag og holdbarhed.

Men har du lidt travlt …

Hvis du ikke har tid til fordej, kan du i stedet blande dejen på én gang. Lade den stå og starte hævningen på køkkenbordet en time eller to, og sæt den så til at koldhæve natten over. Det skærer noget tid af processen :-) Og du kan glæde dig til dine grovboller med nødder liiiidt før.

Opskrift på koldhævede grovboller med nødder

Brød og boller

Rækker til: 12

Forberedelse: Mindst 10 timer

Tilberedning: 13-15 minutter

Til fordejen skal du bruge:

  • 5 g gær
  • 1,5 dl vand
  • 1 dl hvedemel
  • 1/2 dl grahamsmel

Til bolledejen skal du bruge:

  • fordejen
  • 2,5 dl vand
  • 2 dl kærnemælk (eller andet surmælksprodukt)
  • 75 g grofthakkede nødder
  • 75 g grahamsmel
  • 50 g durummel
  • 200 g hvedemel med god bageevne (højt proteinindhold, mindst 11 g/100 g)
  • 10 g salt

Husk også:

  • Bagepapir
  • Dejskraber

Sådan gør du:

  1. 16-20 timer før du bager: Rør fordejen sammen, dæk den med folie, og lad den stå og boble på køkkenbordet i mindst 8 timer.

  2. Mindst 10 timer før du bager: Bland fordejen med de øvrige ingredienser, og rør dejen tålmodigt i 10-15 minutter på røremaskine. Skrab den over en i oliesmurt beholder (skål eller condibøtte), dæk med låg eller plast, og lad den starte hævningen på køkkenbordet en times tid. Sæt den så i køleskabet mindst 8 timer.

  3. 1-2 timer før du bager: Tag dejen ud af køleskabet, og lad den vågne på køkkenbordet.

  4. 30-45 minutter før du bager: Tænd ovnen på max varme. Sæt bagestål eller bagesten ind, hvis du bruger det, og sæt også en ekstra bageplade ind.

  5. Når ovnen er helt varm: Skrab dejen forsigtigt ud på et meldrysset bord. Fold den sammen til halv størrelse i et snuptag, og skær den ud til boller med en dejskraber. Sæt bollerne på bagepapir.

  6. Hæld 1 dl vand i den ekstra plade, og hiv bollerne ind. Bag dem 13-15 minutter, til de er sprøde og gyldne. Lad dem køle af på en bagerist.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.