Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Koldhævede grovboller med nødder - nøddeboller

Opskriften på koldhævede grovboller giver dig gode saftige boller med en skøn skorpe. Grovbollerne er nemme at bage – bare du har god tid, så dejen kan koldhæve i køleskabet, og her er tiden meget fleksibel. Mindst 6 timer, højst 20 timer.

Jeg bagte mine koldhævede grovboller med kærnemælk og nødder. Du kan sagtens udskifte nødder med noget andet knas – fx græskarkerner, solsikkekerner eller valnødder. Som du synes.

Hvorfor skal bollerne koldhæve?

Du kan sagtens bage bollerne uden at koldhæve. Bare lad dejen stå fremme på køkkenbordet, til den er hævet omkring 30 %, og form bollerne, fx med en ske. Men når du koldhæver dejen får du så meget andet godt med i købet:

 • Mere smag. Smagen udvikler sig, mens dejen hæver i køleskabet.
 • Mere holdbarhed. Når dejen udvikler sig langsomt i køleskabet, holder brødet sig frisk og fugtigt længere.
 • Bedre struktur. Proteinet i dejen får tid til at etablere et godt glutennetværk – det, der giver en elastisk krumme. Glutennetværket er også det, du stimulerer ved at ælte dejen længe i røremaskine – eller ved at folde dejen, som jeg beskriver det i opskriften på mine surdejsboller. Du kan også bruge foldeteknikken til disse boller i stedet for at bruge røremaskine.

Gær elsker surmælksprodukter

Vidste du, at syrnede mælkeprodukter som kærnemælk (og yoghurt naturel, kefir osv.) er en væsentlig forbedring af dit hvedebrød – lidt på linje med surdej?

De syrnede mælkeprodukter giver både den lidt syrlige smag – og de bidrager med bakterier, der giver brødet en længere holdbarhed. Du kan sagtens bruge syrnede mælkeprodukter, der er nær udløbsdatoen og måske også lidt over. Kig på dem – er de mugne, skal de ud, men ofte er de bare blevet lidt mere syrlige, og det gør ingen skade i dit bagværk.

Altså, hvis din yoghurt/kærnemælk/A38/ymer/creme fraiche i køleskabet er til den lidt gamle side, så giv den nyt liv i dit gærbrød. For eksempel de her koldhævede grovboller.

Det var lige det, der skete her. Og det er da et ret god anvendelse af noget, der ellers blev madspild, ikke?

Koldhævede grovboller med nødder - nøddeboller

Koldhævede grovboller med gær eller fordej

Der er utallige måder at bage godt, saftigt brød på, men koldhævning er næsten altid en del af mine opskrifter.

I stedet for surdej eller ‘bare’ gær har jeg lavet en fordej til grovbollerne denne gang. Fordejen er lidt som en surdej light – den får lov at stå og boble på køkkenbordet, hvor bakterierne udvikler sig – til gavn for både smag og holdbarhed.

Men har du lidt travlt …

Hvis du ikke har tid til fordej, kan du i stedet blande dejen på én gang. Lade den stå og starte hævningen på køkkenbordet en time eller to, til den er synligt hævet (vokset med 20-30 procent). Sæt den så til at koldhæve natten over. Det skærer noget tid af processen :-) Og du kan glæde dig til dine grovboller med nødder liiiidt før.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Koldhævede grovboller med nødder

Brød og boller

Rækker til: 12

Forberedelse: Mindst 10 timer

Tilberedning: 13-15 minutter

Til fordejen skal du bruge:

 • 5 g gær

 • 1,5 dl vand

 • 1 dl hvedemel

 • 1/2 dl grahamsmel

Til bolledejen skal du bruge:

 • fordejen

 • 2,5 dl vand

 • 2 dl kærnemælk (eller andet surmælksprodukt)

 • 75 g grofthakkede nødder

 • 75 g grahamsmel

 • 50 g durummel

 • 200 g hvedemel med god bageevne (højt proteinindhold, mindst 11 g/100 g)

 • 10 g salt

Husk også:

 • Bagepapir

 • Dejskraber

Sådan gør du:

 1. 16-20 timer før du bager: Rør fordejen sammen, dæk den med låg eller plast, og lad den stå og boble på køkkenbordet i mindst 8 timer.

 2. Mindst 10 timer før du bager: Bland fordejen med de øvrige ingredienser, og rør dejen tålmodigt i 10-15 minutter på røremaskine, til den slipper skålen. Skrab den over en i oliesmurt beholder (skål eller condibøtte), dæk med låg eller plast, og lad den starte hævningen på køkkenbordet en times tid. Når du kan se, den begynder at hæve, sæt den i køleskabet mindst 8 timer.

 3. 1-2 timer før du bager: Tag dejen ud af køleskabet, og lad den vågne på køkkenbordet.

 4. 30-45 minutter før du bager: Tænd ovnen på max varme. Sæt bagestål eller bagesten ind, hvis du bruger det, og sæt også en ekstra bageplade ind.

 5. Når ovnen er helt varm: Skrab dejen forsigtigt ud på et meldrysset bord. Fold den sammen til halv størrelse i et snuptag, og skær den ud til boller med en dejskraber. Sæt bollerne på bagepapir.

 6. Hæld 1 dl vand i den ekstra plade, og hiv bollerne ind. Bag dem 13-15 minutter, til de er sprøde og gyldne. Lad dem køle af på en bagerist.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Hvorfor koldhæve grovbollerne?

Der er sikkert en grund til, du bager selv. For eksempel den, at købt brød tit bliver hurtigt tørt og kedeligt. Og ofte kan det skyldes, at dejen ikke har fået tid til at udvikle sig. Det er det, du gør ved at lade dejen til grovbollerne koldhæve.

Når du koldhæver dejen, giver du den god tid til at udvikle en dybere brødsmag, og dine boller bliver saftigere med en mere sej krumme (modsat en tør og kort krumme). Og bollerne holder sig bedre.

Når du så tilmed giver dejen en god gang motion i røremaskinen, får du en virkelig lækker luftig og elastisk krumme. Næsten som surdejsboller.

Og forresten, hvis du ikke har en røremaskine, kan du sagtens få den gode krumme ved håndkraft. Det gør du ved at folde dejen nogle gange, som jeg beskriver det i min grundopskrift på surdejsboller.

Koldhævede grovboller med nødder - nøddeboller

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.