Go Back
+ servings
Scan for at gå til opskrift
QR Code
Koldhævede grovboller med nødder - nøddeboller

Koldhævede grovboller med nødder

Antal 10 stk.
Forb. tid 25 minutter
Tilb. tid 13 minutter
Hævetid 10 timer
Samlet 10 timer 38 minutter

Ingredienser

Til fordejen skal du bruge:
  • 5 g gær
  • 1,5 dl vand
  • 1 dl hvedemel
  • ½ dl grahamsmel
Til bolledejen skal du bruge:
  • fordejen
  • 2,5 dl vand
  • 2 dl kærnemælk (eller andet surmælksprodukt)
  • 75 g nødder
  • 75 g grahamsmel
  • 50 g durummel
  • 200 g hvedemel med god bageevne (mindst 11 % protein)
  • 10 g salt

Dine egne noter

Tilberedning

16-20 timer før du bager:
  • Rør fordejen sammen, dæk den med låg eller plast, og lad den stå og boble på køkkenbordet i mindst 8 timer.
Mindst 10 timer før du bager:
  • Hak nødderne groft. Bland fordejen med de øvrige ingredienser, og rør dejen tålmodigt i 10-15 minutter på røremaskine, til den slipper skålen. Skrab den over en i oliesmurt beholder (skål eller condibøtte), dæk med låg eller plast, og lad den starte hævningen på køkkenbordet en times tid. Når du kan se, den begynder at hæve, sæt den i køleskabet mindst 8 timer.
1-2 timer før du bager:
  • Tag dejen ud af køleskabet, og lad den vågne på køkkenbordet.
30-45 minutter før du bager:
  • Tænd ovnen på max varme. Sæt bagestål, hvis du bruger det, og sæt også en ekstra bageplade ind.
Når ovnen er helt varm:
  • Skrab dejen forsigtigt ud på et meldrysset bord. Fold den sammen til halv størrelse i et snuptag, og skær den ud til boller med en dejskraber. Sæt bollerne på bagepapir.
    Se teknikken i videoen, der viser mine surdejsboller.
  • Hæld 1 dl vand i den nederste plade, og hiv bollerne ind på den øverste. Sæt uret på 13 minutter, og tjek. Måske skal de ha' et par minutter mere, til de er sprøde og gyldne. Lad dem køle af på en bagerist.